Γεραπετρίτης στο Reuters: Καθήκον της Ευρώπης να φιλοξενήσει παιδιά από τη Γάζα
Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)//Γεραπετρίτης στο Reuters: Καθήκον της Ευρώπης να φιλοξενήσει παιδιά από τη Γάζα
ΗΕυρώπη έχει καθήκον να φιλοξενήσει παιδιά που έχουν πληγωθεί και έχουν τραυματιστεί από τον πόλεμο στη Γάζα για όσο συνεχίζεται ο πόλεμος, δήλωσε την Τετάρτη στο Reuters ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης.
Σύμφωνα με το Reuters, o Έλληνας ΥΠΕΞ αναζητά συμμάχους σε αυτό που ελπίζει ότι θα είναι ένα πρότζεκτ για να φέρει τα παιδιά προσωρινά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σημειώνοντας ότι συζήτησε την ιδέα με τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό Μοχάμεντ Μουσταφά.
«Πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτή την τραγωδία πολύ ξεκάθαρα. Η Ευρώπη θα πρέπει να είναι ανοιχτή σε τραυματίες από τη (Γάζα) αλλά και σε παιδιά που τώρα αντιμετωπίζουν την πείνα ή άλλους κινδύνους», τόνισε.
Η Ελλάδα εξελέγη μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την περίοδο 2025-2026 πριν από λίγες μέρες και ο κ. Γεραπετρίτης πιστεύει ότι οι ιστορικοί δεσμοί της χώρας με τον αραβικό κόσμο της δίνουν την αξιοπιστία να ενεργεί ως μεσολαβητής για την ειρήνη.
«Δεν μιλάμε για παράνομους μετανάστες»
Ο κ. Γεραπετρίτης δεν διευκρίνισε το πόσα άτομα θα μπορούσαν να φιλοξενηθούν από την Ελλάδα ή την ΕΕ, αλλά είπε ότι το θέμα ήταν υπό συζήτηση με τις παλαιστινιακές αρχές.
Παράλληλα, τόνισε ότι η πρωτοβουλία δεν συνδέεται με την τακτική μετανάστευση, η οποία έχει γίνει ένα πολιτικά ευαίσθητο ζήτημα στην Ευρώπη.
«Πρόκειται για μια προφανής έκκληση για ανθρωπιστική βοήθεια. Δεν μιλάμε εδώ για οικονομικούς μετανάστες ή άλλους τύπους παράτυπης μετανάστευσης», ξεκαθάρισε μιλώντας λίγες μέρες μετά τις ευρωεκλογές και την άνοδο στα ποσοστά των ακροδεξιών κομμάτων.
Η Ελλάδα καταδίκασε την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου από τη Χαμάς εναντίον του Ισραήλ, αλλά έχει ζητήσει να σταματήσει η χερσαία και αεροπορική επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα.
Επιπλέον, οι ψυχολογικές επιπτώσεις του πολέμου στα παιδιά είναι «τεράστιες», είπε ο Έλληνας ΥΠΕΞ.
Ο κ. Γεραπετρίτης είπε ότι μίλησε με Παλαιστίνιους και Ισραηλινούς αξιωματούχους αυτή την εβδομάδα για τους τρόπους επισφράγισης της ειρήνης αλλά και ανοικοδόμησης της Γάζας.
«Τεράστιο το έργο»
«Δεν πρέπει να περιμένουμε να σταματήσει ο πόλεμος για να αρχίσουμε να το συζητάμε. Θα είναι ένα τεράστιο έργο και πρέπει να το αναπτύξουμε όσο το δυνατόν νωρίτερα», τόνισε χαρακτηριστικά.
Μια ενδεχόμενη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα θα συμβάλει επίσης στη μείωση των επιθέσεων σε πλοία από τους Χούθι, γεγονός που έχει επηρεάσει τον ναυτιλιακό τομέα της Ελλάδας.
«Είμαι σχετικά αισιόδοξος ότι παράλληλα με την κατάπαυση του πυρός που ελπίζουμε να επιτύχουμε στο πολύ άμεσο μέλλον, η κατάσταση και στην Ερυθρά Θάλασσα θα γίνει πολύ καλύτερη», κατέληξε ο κ. Γεραπετρίτης.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας