Ο Τσίπρας “φωτογράφισε” τον εαυτό του σε κοινά εγχειρήματα της Κεντροαριστεράς
Πηγή Φωτογραφίας: [370269] ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ (2η ΗΜΕΡΑ) (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ / EUROKINISSI)
Την ανάγκη οι προοδευτικές δυνάμεις της χώρας να αναλάβουν τολμηρές πρωτοβουλίες “για να αποκτήσει ξανά η προοδευτική παράταξη προοπτική διακυβέρνησης”, υπογράμμισε ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κλείνοντας τις εργασίες του διήμερου συνεδρίου του φερώνυμου Ινστιτούτου.
Από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών προέκυψε η ανάγκη για τα πολιτικά κόμματα της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς στην Ελλάδα και την Ευρώπη να εστιάσουν στον πληθυντικό αριθμό και όχι στον ενικό. Πρέπει να δώσουν έμφαση στο “μαζί”, στην κοινή αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων, προκειμένου να δημιουργήσουν μια νικηφόρα Προοδευτική Συμμαχία. Αυτό είναι το αίτημα της κοινωνίας και των προοδευτικών πολιτών σήμερα, και όσοι το αγνοήσουν θα δουν ότι η ζωή και οι εξελίξεις θα τους προσπερνούν.
Δήλωσε επίσης ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών αποτελεί ένα σημείο καμπής, καθώς οι πολίτες απορρίπτουν μαζικά το πολιτικό σύστημα. Εξήγησε ότι δεν φταίει η πολιτική γενικά, αλλά μια συγκεκριμένη αντίληψη της πολιτικής που έχει επικρατήσει. Η προπαγάνδα έχει εξουδετερώσει την αλήθεια και η επικοινωνία έχει αποδυναμώσει την ουσία. Έχει επικρατήσει η πεποίθηση ότι άλλα κέντρα λαμβάνουν τις κρίσιμες αποφάσεις, όχι τα θεσμικά όργανα της δημοκρατικής πολιτείας. Οι ευθύνες για αυτήν την εξέλιξη αφορούν όλο το πολιτικό σύστημα, αλλά η δεξιά κυβέρνηση έχει καθοριστικό ρόλο. Η απαξίωση της πολιτικής δεν ευνοεί την πλειοψηφία της κοινωνίας. Οι προοδευτικές δυνάμεις δεν μπορούν να παραμείνουν αδρανείς σε αυτές τις συνθήκες και δεν πρέπει να αντιπαρατίθενται άσκοπα μεταξύ τους.
Υπογραμμίζεται η ανάγκη επανακαθορισμού της πολιτικής και κοινοβουλευτικής ισορροπίας μέσω της ενίσχυσης του κράτους δικαίου και της λογοδοσίας, του κοινοβουλευτικού ελέγχου και των θεσμικών δικλείδων ασφαλείας. Η αποκατάσταση αυτής της δημοκρατικής ισορροπίας είναι απαραίτητη για να αποφευχθεί η ώσμωση Δεξιάς και Ακροδεξιάς στην Ελλάδα. Ο στόχος του Ινστιτούτου είναι να συμβάλει στον δημόσιο διάλογο και στις προγραμματικές συγκλίσεις, προωθώντας την πολιτική σύγκλιση μέσω της διεύρυνσης του ακροατηρίου και του τολμηρού διαλόγου.
Ο κ. Τσίπρας μίλησε για την σημασία της Συμφωνίας των Πρεσπών για την ειρήνη, τη σταθερότητα και την συνανάπτυξη στην ευρύτερη περιοχή”, ξεκαθαρίζοντας ότι “ο σεβασμός της Συμφωνίας είναι ο μόνος δρόμος όχι μόνο για το ευρωπαϊκό μέλλον, αλλά για το μέλλον της Βόρειας Μακεδονίας αυτό καθ’αυτό. Αυτό είναι ένα απολύτως σαφές μήνυμα προς την νέα πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της γειτονικής μας χώρας – για το τι σημαίνει παραβίαση της Συμφωνίας”.
Στη Γάζα, το ευρωπαϊκό μήνυμα για άμεση κατάπαυση πυρός πρέπει να είναι σαφές και να μην περιορίζεται μόνο σε δηλώσεις και ψηφίσματα του ΟΗΕ. Η ΕΕ πρέπει να συμμετάσχει ενεργά στις συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός και να υποστηρίξει την επιβολή κυρώσεων στο Ισραήλ, αν δεν σταματήσουν οι επιχειρήσεις. Επιπλέον, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρέπει να παρουσιάσει έναν οδικό χάρτη για τη συντονισμένη αναγνώριση του Παλαιστινιακού Κράτους από τα κράτη-μέλη της ΕΕ. Όσον αφορά την Ουκρανία, η αλληλεγγύη μας προς τον Ουκρανικό λαό είναι σαφής απέναντι στην παράνομη και αιματηρή Ρωσική εισβολή. Κάθε χώρα έχει το δικαίωμα να εκφράσει την αλληλεγγύη της με τον τρόπο που θεωρεί κατάλληλο, λαμβάνοντας υπόψη τις αξίες και τη γεωστρατηγική θέση της.
Ομιλήσαμε για την κρίση στην Ευρώπη και αναγνωρίσαμε ότι η υποχώρηση της πολιτικής έναντι της αντιπολιτικής και της αριστεράς έναντι της ακροδεξιάς δεν οφείλεται μόνο σε αντικειμενικούς παράγοντες, αλλά και σε υποκειμενικούς. Οφείλεται στην αδυναμία των προοδευτικών δυνάμεων να εμπνεύσουν και να πείσουν για το πολιτικό τους σχέδιο, καθώς και στην υποχώρηση των οραμάτων και των ιδεών. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο ότι η Μελόνι κέρδισε στην Ιταλία, αλλά και ότι υπάρχει η πιθανότητα να συνεργαστεί με την Φον Ντερ Λάιεν. Οι δυνάμεις της κεντροδεξιάς, για να μην χάσουν ψήφους προς τα δεξιά, είτε υιοθετούν ακροδεξιά ρητορική είτε συμμαχούν με την ακροδεξιά μέσω εκλογικών συμμαχιών και πολιτικών συμφωνιών. Αυτό είναι ακόμη πιο ανησυχητικό από την άνοδο της ακροδεξιάς. Οι προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης, όπως οι σοσιαλιστές, οι αριστεροί και οι πράσινοι, πρέπει να θέσουν σε δεύτερη μοίρα τις υπάρχουσες διαφορές τους και να συμφωνήσουν σε ένα κοινό πλαίσιο αξόνων για τη διακυβέρνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα επόμενα πέντε χρόνια.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας