Πολιτική

Τα αγκάθια της υποψηφιότητας φον ντερ Λάιεν και ο αναβαθμισμένος ρόλος Μητσοτάκη

Τα αγκάθια της υποψηφιότητας φον ντερ Λάιεν και ο αναβαθμισμένος ρόλος Μητσοτάκη

Πηγή Φωτογραφίας: ΣΥΝΕΝΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΛΑΪΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ (1η ΜΕΡΑ) (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Ισχυροποιημένη η θέση της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή.

Κατά τη σχεδόν πάγια ευρωπαϊκή τακτική, οι διαβουλεύσεις για τα πρόσωπα, που θα επιλεγούν να στελεχώσουν την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης την επόμενη πενταετία, αποδείχθηκαν πιο περίπλοκες απ’ ότι αρχικά οι πρωταγωνιστές τους είχαν αφήσει να διαφανεί. Οι 27 Ευρωπαίοι ηγέτες φαίνεται να συμφωνούν στα πρόσωπα της Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν για τη θέση της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ως επιλογή του ΕΛΚ, του Αντόνιο Κόστα για τη θέση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ως επιλογή των Σοσιαλιστών και για την Κάγια Κάλας στη θέση της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, ως επιλογή των Φιλελευθέρων.

Η συμμετοχή στις διαπραγματεύσεις εστιάζεται στο εάν ο Κόστα θα παραμείνει στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για 5 ή 2,5 χρόνια, με αλλαγή στη μέση της θητείας του για να περάσει στον ΕΛΚ. Στο πλαίσιο αυτό, σημαντικό ρόλο διαδραμάτισαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ντόναλντ Τουσκ από το ΕΛΚ, ο Ολαφ Σολτς και ο Πέδρο Σάντσεθ από τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές, καθώς και ο Εμανουέλ Μακρόν και ο Μαρκ Ρούτε από τους Φιλελεύθερους.

Σε δέκα ημέρες, στην προγραμματισμένη Σύνοδο στις 27-28 Ιουνίου, οι 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα προσπαθήσουν να βρουν μια συμφωνία για την επίλυση του προβλήματος της ηγεσίας στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα. Αυτή η συμφωνία θα πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωκοινοβούλιο, που έχει τον τελικό λόγο.

Παρότι αναμένεται να βρεθεί κοινή γνώμη μεταξύ των 27 χωρών, ο ρόλος που ζητά η Τζόρτζια Μελόνι μπορεί να αποτελέσει παγίδα. Η Ιταλίδα πρωθυπουργός, ενισχυμένη από τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, ζητά ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο στη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που αφορά την οικονομική κατεύθυνση, προκειμένου να υποστηρίξει την Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν.

Η σημαντική συμβολή του Έλληνα Πρωθυπουργού στις συνομιλίες αναδεικνύει την ισχυρή θέση της Ελλάδας στο ευρωπαϊκό πολιτικό σκηνικό, επιτρέποντας την προώθηση ελληνικών θέσεων σε διάφορα θέματα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι η συζήτηση στην ΕΕ δεν αφορά μόνο την κατανομή θέσεων και προσώπων, αλλά κυρίως τις πολιτικές που θα εφαρμοστούν τα επόμενα χρόνια.

Οι επόμενοι πέντε χρόνοι θα βρεθούν στην κορυφή της ελληνικής ατζέντας με θέματα όπως η ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας, το μεταναστευτικό, η κοινή πολιτική άμυνας και η πράσινη μετάβαση που δεν θα επηρεάσει αρνητικά τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους και τους αλιείς. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτίμησε ότι είναι θετικό το γεγονός ότι η κεντρική ατζέντα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος εστιάζει σε αυτά τα θέματα.

Τα επόμενα πέντε χρόνια, η Αθήνα επιθυμεί να διαθέτει έναν Έλληνα Επίτροπο σε ένα από τα κρίσιμα χαρτοφυλάκια, όπως το Αγροτικής Ανάπτυξης, της Διεύρυνσης ή της ανταγωνιστικότητας. Η επιλογή αυτή θα επηρεάσει σημαντικά την πορεία της χώρας και την ευρύτερη ευρωπαϊκή πολιτική. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη διατυπώσει την ελληνική πρόταση για τη δημιουργία κοινού Ευρωπαϊκού Ταμείου και την ευρωπαϊκή αντιπυραυλική άμυνα, οπότε η επιλογή του Επιτρόπου θα είναι κρίσιμη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments