EDITOR'S PICK

Γυμναστήριο με dress code και διακρίσεις

Γυμναστήριο με dress code και διακρίσεις

Πηγή Φωτογραφίας: FREEPIK.COM

Οι ανακοινώσεις είναι αυστηρές: «Εκτός ορίων για τις ajummas» και «επιτρέπονται μόνο καλλιεργημένες και κομψές γυναίκες».

Πώς θα σας φαινόταν εάν πηγαίνατε να γραφτείτε σε ένα γυμναστήριο που κάνει διακρίσεις κατά των γυναικών; «Επιτρέπονται μόνο κομψές, νέες, καλλιεργημένες γυναίκες» θα δει κανείς να αναγράφεται σε πινακίδα γυμναστηρίου σε αυτή τη χώρα.

Στην πόλη Ιντσέον, κοντά στη Σεούλ, την πρωτεύουσα της Νότιας Κορέας, ένα γυμναστήριο αποφάσισε να αποκλείσει από τους πελάτες του τις ajummas (ατζουμάς), δηλαδή τις ηλικιωμένες γυναίκες και όσες δεν είναι καλλιεργημένες και κομψές. «Ατζουμά» επίσης, εκτός από μεγαλύτερης ηλικίας γυναίκα, είναι και ένας υποτιμητικός όρος για συμπεριφορές που θεωρούνται αγενείς ή αντιπαθητικές.

Οι ανακοινώσεις είναι αυστηρές: «Εκτός ορίων για τις ajummas» και «επιτρέπονται μόνο καλλιεργημένες και κομψές γυναίκες».

Τι υποστηρίζει ο ιδιοκτήτης

Ο ιδιοκτήτης του γυμναστηρίου υπερασπίστηκε τη θέση αυτή, υποστηρίζοντας ότι η επιχείρησή του υπέστη ζημίες εξαιτίας αυτών των γυναικών και της απρεπούς συμπεριφοράς τους.

«Κάποιες ηλικιωμένες πελάτισσες περνούσαν μία ή δύο ώρες στα αποδυτήρια για να πλύνουν τα ρούχα τους, έκλεβαν αντικείμενα όπως πετσέτες, σαπούνια ή πιστολάκια μαλλιών», δήλωσε σε τηλεοπτική συνέντευξη στο νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.

Παράλληλα πρόσθεσε ότι οι γυναίκες αυτές σχολίαζαν και έκριναν το σώμα άλλων γυναικών, τονίζοντας πως, ακόμα και νεότερες σε ηλικία πελάτισσες, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το γυμναστήριο εξαιτίας αυτών των σχολίων, τα οποία τις έκαναν να αισθάνονται άβολα.

Το γυμναστήριο μάλιστα προχώρησε σε μια πρόσθετη ανακοίνωση με την οποία προσπαθούσε να κάνει διάκριση μεταξύ ajummas και γυναικών. Όπως αναφέρει οι ajummas τείνουν να «αρέσκονται σε δωρεάν πράγματα ανεξάρτητα από την ηλικία τους» και ότι είναι «τσιγκούνηδες με τα δικά τους χρήματα αλλά όχι με τα χρήματα των άλλων».

Ο ιδιοκτήτης του γυμναστηρίου δήλωσε επίσης ότι μπορεί να υπάρχουν και άλλοι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων που συμμερίζονται τα αισθήματά του αλλά δεν έχουν μιλήσει.

«Δεν είναι ότι προσπάθησα να κάνω ένα σχόλιο μίσους κατά των ηλικιωμένων γυναικών ή των γυναικών γενικότερα», δήλωσε στο Yonhap. «Νομίζω ότι οι άνθρωποι που εξοργίζονται από [την ανακοίνωση] είναι στην πραγματικότητα αυτοί που έχουν το πρόβλημα», πρόσθεσε.

Εκτεταμένες διακρίσεις

Αν και η κίνηση έγινε από ένα μόνο γυμναστήριο, φαίνεται ότι «χτύπησε νεύρο», επειδή τα τελευταία χρόνια, οι επιχειρήσεις της Νότιας Κορέας έχουν δεχτεί επικρίσεις καθώς απαγόρευαν σε παιδιά ή ηλικιωμένους την είσοδο σε ορισμένους δημόσιους χώρους.

Το συγκεκριμένο γυμναστήριο έχει επίσης δεχθεί επικρίσεις επειδή συγχέει την κακή συμπεριφορά με τις γυναίκες μιας ορισμένης ηλικίας.

«Αν έχετε εργαστεί στον τομέα των υπηρεσιών, θα γνωρίζατε ότι δεν είναι μόνο οι γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας που εμπίπτουν σε αυτές τις κατηγορίες», ανέφερε ένα σχόλιο στον τοπικό ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης instiz.

Ένα άλλο σχόλιο περιέγραψε την κίνηση ως ένδειξη ξεπερασμένων συμπεριφορών, τοποθετώντας το στις αρχές της δεκαετίας του 2000.

Διχασμένη η κοινή γνώμη

Η απαγόρευση βρήκε υποστήριξη από ορισμένους ανθρώπους στο διαδίκτυο, οι οποίοι επίσης φάνηκε να συνδέουν τους κακούς τρόπους με τις ηλικιωμένες ή μεσήλικες γυναίκες. Ορισμένοι μάλιστα χρησιμοποίησαν προσβλητική γλώσσα, αποκαλώντας τις «παράλογες».

«Οι κυρίες είναι ενοχλητικές… Παίρνουν τα παιδιά τους σε εστιατόρια και καφετέριες. Είναι ξεχασμένες και προσβλητικές», έγραφε ένα σχόλιο στο YouTube. Το βασικό νόημα των αναφορών ήταν ότι αυτές οι γυναίκες καταλαμβάνουν πολύ χώρο ή προσοχή σε δημόσιους χώρους.

Οι γυναίκες της Νότιας Κορέας αγωνίζονται εδώ και καιρό για μη παραδοσιακές επιλογές – από τα κοντά μαλλιά μέχρι την εργένικη ζωή – σε μια κοινωνία που τις κρατάει σε συχνά ανελαστικά πρότυπα. Οι γυναίκες λένε ότι οι άνδρες σπάνια κρίνονται για παρόμοια συμπεριφορά.

Σχολιαστές έχουν επίσης επισημάνει ότι δεν υπήρχε λόγος να ξεχωρίσουν καθόλου τις γυναίκες, όταν οι μεγαλύτεροι άνδρες είναι εξίσου πιθανό να συμπεριφέρονται άσχημα.

«Οι ηλικιωμένοι άνδρες συμπεριφέρονται το ίδιο», δήλωσε ο καθηγητής ψυχολογίας Park Sang-hee σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο JTBC. «Οι αγενείς συμπεριφορές δεν είναι αποκλειστικότητα των ηλικιωμένων γυναικών», τόνισε χαρακτηριστικά.

moneyreview.gr με πληροφορίες από bbc

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments