Γιατί η Χεζμπολάχ στοχοποιεί την Κύπρο [vid]
Πηγή Φωτογραφίας: FILE PHOTO: Lebanon's Hezbollah leader Sayyed Hassan Nasrallah speaks through a screen during a religious ceremony marking Ashura, in this screengrab taken from Al-Manar TV footage, Lebanon August 19, 2021. AL-MANAR TV/Handout via REUTERS
Να καταστήσει την Κυπριακή Δημοκρατία, κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέρος του Μεσανατολικού προβλήματος επιχείρησε ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, απειλώντας ότι θα αποτελέσει στόχο σε περίπτωση που ξεσπάσει ένας ολοκληρωτικός πόλεμος με το Ισραήλ. Μία τέτοια κίνηση εκ μέρους της υποστηριζόμενης από το Ιράν τρομοκρατικής οργάνωσης θα προκαλούσε σπιράλ εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή με απρόβλεπτες συνέπειες.
«Η Κύπρος θα είναι επίσης μέρος αυτού του πολέμου» αν ανοίξει τα αεροδρόμια και τις βάσεις της στις ισραηλινές δυνάμεις, δήλωσε ο Σαγέντ Χασάν Νασράλα σε τηλεοπτικό διάγγελμα, μόλις μια ημέρα αφότου το Ισραήλ προειδοποίησε την Χεζμπολάχ με «ολοκληρωτικό πόλεμο» μετά τη δημοσιοποίηση πλάνων από drone που απεικονίζουν πολιτικές και στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Χάιφα.
Στο «πύρινο» τηλεοπτικό διάγγελμά του, ο Χασάν Νασράλα, εκτός από την απειλή ότι θα «συνταράξει εκ θεμελίων» το Ισραήλ, μίλησε και για πιθανούς στόχους στη Μεσόγειο και προειδοποίησε ότι η Χεζμπολάχ θα μπορούσε να θεωρήσει την Κύπρο «μέρος του πολέμου» εάν επιτρέψει στο Ισραήλ να χρησιμοποιήσει τα αεροδρόμια και τις βάσεις της για να εξαπολύσει επιθέσεις εναντίον του Λιβάνου.
«Η κυπριακή κυβέρνηση πρέπει να προειδοποιηθεί ότι το άνοιγμα κυπριακών αεροδρομίων και βάσεων στον ισραηλινό στρατό για να στραφεί εναντίον του Λιβάνου, σημαίνει ότι η κυπριακή κυβέρνηση έχει εμπλακεί στον πόλεμο και η αντίσταση [σ.σ. η Χεζμπολάχ] θα την αντιμετωπίσει ως εμπλεκόμενη στον πόλεμο» ανέφερε.
Είναι η πρώτη φορά που ο Νασράλα απειλεί την Κύπρο, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 125 μιλίων από από τις ακτές του Λιβάνου, και μία πιθανή επίθεση εναντίον της θα σήμαινε εμπλοκή στην πολεμική σύρραξη της Μέσης Ανατολής της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εν ολίγοις ο Νασράλα απειλεί την Ευρώπη.
Η απειλή αυτή έρχεται, δε, μόλις δύο εικοσιτετράωρα μετά την ανακοίνωση της θεσμοθέτησης στρατηγικού διαλόγου μεταξύ Λευκωσίας και Ουάσινγκτον κατά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Κωνσταντίνου Κόμπου και Άντονι Μπλίνκεν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, γεγονός που ισχυροποιεί τη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας ως στενός πλέον εταίρος των ΗΠΑ.
Στο ευρύτερο πλαίσιο των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή, σε σχέση με την Κύπρο, δεν πέρασε απαρατήρητη η επίσημη επίσκεψη που πραγματοποίησε στη Λευκωσία, στα τέλη του προηγούμενη μήνα, ο εμίρης του Κατάρ, σεΐχης Ταμίμ Χαμάντ Αλ Θάνι, σε μια ενδιαφέρουσα συγκυρία τόσο για τις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών όσο και σε σχέση με τα όσα τεκταίνονται, μεταξύ άλλων, στη Μέση Ανατολή. Το Κατάρ έχει διαμεσολαβητικό ρόλο στον πόλεμο της Γάζας και επί σειρά ετών είναι από τους υποστηρικτές της Χαμάς αλλά και στενός σύμμαχος της Τουρκίας. Παρέχει μάλιστα στην ηγεσία της Χαμάς φιλοξενία στα εδάφη του, αλλά το τελευταίο διάστημα πληροφορίες ανέφεραν ότι ο εμίρης είχε εκφράσει την πρόθεσή του να αποστασιοποιηθεί.
Ο αρχηγός της Χεζμπολάχ είχε προηγουμένως αντιταχθεί στη συμφωνία του Λιβάνου με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το μεταναστευτικό και ζήτησε να ανοίξουν οι θαλάσσιες οδοί για όλους τους πρόσφυγες που επιθυμούν να ταξιδέψουν στην Κύπρο. Η κυπριακή κυβέρνηση αντέδρασε στην έκκληση αυτή τον περασμένο μήνα.
Στη Λευκωσία η κυπριακή κυβέρνηση βρίσκεται σε εγρήγορση, με τον πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη, να τονίζει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν εμπλέκεται με κανένα τρόπο σε πολεμικές συρράξεις.
«Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είναι μέρος του προβλήματος, η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μέρος της λύσης. Και ο ρόλος μας αυτός, όπως εκδηλώνεται, για παράδειγμα, μέσα από τον ανθρωπιστικό διάδρομο, αναγνωρίζεται όχι μόνο από τον αραβικό κόσμο, αλλά από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας. Άρα, επαναλαμβάνω, η Κύπρος, η χώρα μας δεν εμπλέκεται σε καμία απολύτως περίπτωση και δεν είναι μέρος του προβλήματος. Αντίθετα, μέσα από συγκεκριμένες ενέργειες αποδεικνύουμε στην πράξη ότι είμαστε μέρος της λύσης» δήλωσε ο κ. Χριστοδουλίδης στους δημοσιογράφους.
Ερωτηθείς αν υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας είτε με τη Χεζμπολάχ είτε με την κυβέρνηση του Λιβάνου, ο Κύπριος πρόεδρος απάντησε πως «φυσικά υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας και με την κυβέρνηση του Λιβάνου και με την κυβέρνηση στο Ιράν. Υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας μέσω της διπλωματικής οδού».
Η Κύπρος δεν επιτρέπει τη χρήση των αεροδρομίων της από το Ισραήλ ή την όποια άλλη χώρα για στρατιωτικές επιθέσεις. Όποιες ΝΑΤΟϊκές αεροπορικές επιχειρήσεις, κυρίως Αμερικανών και Βρετανών ξεκίνησαν από τη Μεγαλόνησο, είχαν αφετηρία τις Βρετανικές Βάσεις στο Ακρωτήρι, οι οποίες είναι κυρίαρχο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου με βάση τη Συνθήκη Εγκαθίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Οι απειλές αυτές του Νασράλα είναι οι πλέον σκληρές που διατυπώνει μετά την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ και την έναρξη του πολέμου στη Γάζα τον περασμένο Οκτώβριο. Ο ίδιος δηλώνει ότι η Χεζμπολάχ έχει αποκτήσει νέα όπλα που δεν είχε χρησιμοποιήσει στο παρελθόν στα πεδία των συγκρούσεων, αλλά θα το πράξει τώρα.
Είχε προηγηθεί η προειδοποίηση διά στόματος του Ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών, Ισραέλ Κατζ, για έναν «ολοκληρωτικό πόλεμο» κατά της Χεζμπολάχ «που θα οδηγήσει στην καταστροφή της». Ήταν η απάντηση στη δημοσιοποίηση από τη Χεζμπολάχ βίντεο διάρκειας εννέα λεπτών και 31 δευτερολέπτων με πλάνα από drone που απεικόνιζαν πολιτικές και στρατιωτικές εγκαταστάσεις εντός και γύρω από τη Χάιφα, περιλαμβανομένων του λιμανιού και του αεροδρομίου μίας εκ των μεγαλύτερων πόλεων του Ισραήλ που βρίσκεται σε απόσταση 27 χιλιομέτρων από τα σύνορα με τον Λίβανο.
«Είμαστε πολύ κοντά στη στιγμή που θα αποφασίσουμε να αλλάξουμε τους κανόνες του παιχνιδιού απέναντι στη Χεζμπολάχ και στον Λίβανο. Σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο, η Χεζμπολάχ θα καταστραφεί και ο Λίβανος θα πληγεί σκληρά», αναφέρει ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του Ίσραελ Κατζ, ενώ εκ μέρους στρατηγών των Δυνάμεων Άμυνας του Ισραήλ (IDF) ακολούθως γνωστοποιήθηκε πως τα επιχειρησιακά σχέδια σχετικά με ενδεχόμενη επίθεση στον Λίβανο έχουν εγκριθεί.
O αρχηγός της Χεζμπολάχ «πανηγύριζε», εν τω μεταξύ, τα πλάνα ως «απόδειξη» της αυξημένης ικανότητας της Χεζμπολάχ να συλλέγει πληροφορίες. «Ο εχθρός γνωρίζει ότι κανένα μέρος [της χώρας] δεν είναι ασφαλές από τους πυραύλους μας.Τα πάντα θα στοχοποιούνται σκόπιμα», δήλωσε σε ομιλία του. «Έχουμε πολύωρα πλάνα από τη Χάιφα, από τα περίχωρα της Χάιφα, και τι έρχεται μετά τη Χάιφα, και μετά μετά τη Χάιφα», είπε ο Νασράλα σε μια προφανή αναφορά σε ένα σύνθημα της Χεζμπολάχ από τον πόλεμο του 2006 με το Ισραήλ, όταν οι πύραυλοι της τρομοκρατικής οργάνωσης έπληξαν για πρώτη φορά τη Χάιφα.
Η Χεζμπολάχ απήγαγε δύο Ισραηλινούς στρατιώτες σε διασυνοριακή επιδρομή την 12η Ιουλίου του 2006 για να ακολουθήσει το ισραηλινό σφυροκόπημα των 34 ημερών στον Λίβανο. Στις 27 Αυγούστου του ίδιου έτους, ο Σαγέντ Χασάν Νασράλα δήλωνε σε τηλεοπτική συνέντευξη πως εάν γνώριζε ότι θα ακολουθούσε ένας πόλεμος τέτοιας κλίμακας δεν θα είχε δώσει ποτέ την εντολή για την απαγωγή των στρατιωτών.
«Δεν θεωρούσαμε ότι υπήρχε έστω και 1% πιθανότητα να οδηγούσε η αιχμαλώτιση σε πόλεμο αυτής της κλίμακας. Με ρωτάτε, εάν γνώριζα στις 11 Ιουλίου […] ότι η επιχείρηση θα οδηγούσε σε έναν τέτοιο πόλεμο, θα το έκανα; Λέω όχι, κατηγορηματικά όχι» ήταν η δήλωσή του τότε στον τηλεοπτικό σταθμό New TV του Λιβάνου…
Το τίμημα που κατέβαλε το 2006 η Χεζμπολάχ και ο ίδιος ο Λίβανος σαφώς δεν το έχει ξεχάσει ο Χασάν Νασράλα. Εμμένει, ωστόσο, στους λεονταρισμούς -που αγγίζουν πλέον και κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης- και συστηματικά κλιμακώνει με διασυνοριακές επιθέσεις.
Οι δηλώσεις διά στόματος της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του Ισραήλ εδώ και μέρες καταδεικνύουν πως η στιγμή πλησιάζει για τη λήψη κρίσιμων αποφάσεων για το βόρειο μέτωπο. Δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις κατοικίες τους στο βόρειο Ισραήλ εξαιτίας των συνοριακών συγκρούσεων και των ρουκετών της Χεζμπολάχ, και οκτώ μήνες μετά δεν έχουν μπορέσει να επιστρέψουν. Ανάλογος είναι ο αριθμός των εκτοπισμένων στο νότιο Λίβανο.
Μία ευρεία στρατιωτική επιχείρηση δείχνει να βρίσκεται προ των πυλών εάν δεν αποκλιμακωθεί η κατάσταση διά της διπλωματίας, κάτι που δεν έχει επιτύχει μέχρι στιγμής η διεθνής διπλωματία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως η Γαλλία που διατηρεί ιστορικούς δεσμούς με τον Λίβανο, επιχειρούν εδώ και μήνες να αποτρέψουν ένα ευρύτερο πόλεμο πιέζοντας για συμφωνία που θα προβλέπει την απομάκρυνση της Χεζμπολάχ από τα σύνορα και την ενίσχυση της παρουσίας του στρατού του Λιβάνου. Η Χεζμπολάχ αναφέρει πως δεν θα υπάρξει καμία συμφωνία με το Ισραήλ εάν δεν έχει προηγηθεί εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας