Nέα της αγοράς

Ελβετία: Κινδυνεύει να χάσει τον θρόνο της από το Χονγκ Κονγκ

Ελβετία: Κινδυνεύει να χάσει τον θρόνο της από το Χονγκ Κονγκ

Πηγή Φωτογραφίας: Switzerland's national flag flies above a logo of Swiss bank Credit Suisse in front of a branch office in Bern, Switzerland November 29, 2022. REUTERS/Arnd Wiegmann/File Photo Purchase Licensing Rights

Η Ελβετία κινδυνεύει να μην είναι πλέον παγκόσμιος κόμβος διαχείρισης πλούτου

Η Ελβετία κινδυνεύει να ξεπεραστεί ως παγκόσμιος κόμβος διαχείρισης πλούτου, εάν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αντιδράσουν υπερβολικά στην κατάρρευση της Credit Suisse, προειδοποίησε ο διευθύνων σύμβουλος της UBS, Σέρτζιο Ερμότι.

Ο Ερμότι, ο οποίος επανήλθε ως επικεφαλής του μεγαλύτερου δανειστή της Ελβετίας λίγες μέρες αφότου έσωσε τον πρώην αντίπαλό του πέρυσι, είπε ότι η χώρα χρειάζεται τις τράπεζές της για να είναι σε θέση να ανταγωνιστεί παγκοσμίως.

«Το Χονγκ Κονγκ, η Σιγκαπούρη και οι ΗΠΑ ανταγωνίζονται επιθετικά και σημειώνουν μεγάλη πρόοδο για το στέμμα της υπεράκτιας διαχείρισης πλούτου που κατέχει σήμερα η Ελβετία», είπε κατά τη διάρκεια ομιλίας στο πανεπιστήμιο της Λουκέρνης το βράδυ της Τρίτης.

«Δεν μπορούμε να εφησυχάζουμε και να προσποιούμαστε ότι αρκεί μόνο οι τοπικές τράπεζες να ανταγωνίζονται σκληρά στο εσωτερικό».

Μεταρρύθμιση στην Ελβετία

Όπως αναφέρουν οι Financial Times ο Ερμότι και η UBS έχουν εμπλακεί σε μια ολοένα και πιο διστακτική συζήτηση με τις ελβετικές αρχές στον απόηχο της κατάρρευσης της Credit Suisse σχετικά με τη μελλοντική κατεύθυνση της χρηματοοικονομικής μεταρρύθμισης στη χώρα.

Το κύριο σημείο κολλήμματος μεταξύ των δύο πλευρών είναι εάν οι τράπεζες με διεθνείς θυγατρικές θα πρέπει να υποχρεωθούν να διατηρούν επιπλέον κεφάλαια, ένα μέτρο που προτείνεται φέτος από το ελβετικό υπουργείο Οικονομικών σε μια κίνηση που θα επηρεάσει κυρίως την UBS.

Οι αναλυτές προέβλεψαν ότι η αλλαγή του κανόνα θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρόσθετες κεφαλαιακές απαιτήσεις μεταξύ 15 και 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την UBS, με την υπουργό Οικονομικών Karin Keller-Sutter να δηλώνει ότι οι εκτιμήσεις ήταν «εύλογες».

Ο Ερμότι και ο πρόεδρος της UBS Κολμ Κέλεχερ έχουν εκφράσει επανειλημμένως την αντίθεσή τους στην ανάγκη για πρόσθετα κεφάλαια. Έχουν επίσης απορρίψει την κριτική ότι η συνδυασμένη UBS και Credit Suisse είναι πολύ μεγάλη για την ελβετική οικονομία.

«Υπάρχουν πάρα πολλές ανενημέρωτες, λαϊκίστικες και φοβερές φωνές στα μέσα ενημέρωσης, την πολιτική και τον ακαδημαϊκό κόσμο, συμπεριλαμβανομένου του πανεπιστημίου, που επικεντρώνεται αποκλειστικά στον κίνδυνο ύπαρξης μιας μεγάλης τράπεζας με έδρα τη χώρα μας», τόνισε χαρακτηριστικά ο Ερμότι από τη Λουκέρνη.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του μάλιστα, παρουσίασε μια διαφάνεια που έδειχνε ότι ο τομέας διαχείρισης πλούτου του Χονγκ Κονγκ επεκτείνεται με σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 7,6% και πρόκειται να ξεπεράσει την Ελβετία έως το 2027, ενώ της Σιγκαπούρης αυξανόταν κατά 9% φλερτάροντας με την τρίτη θέση.

«Τα ξένα χρηματοπιστωτικά κέντρα θα ωφεληθούν εάν η Ελβετία περιόριζε την ικανότητά της να διατηρεί ηγετική παρουσία στο εξωτερικό», υπογράμμισε

«Για να διατηρήσει το προβάδισμα της Ελβετίας, το χρηματοοικονομικό και βιομηχανικό οικοσύστημα της χώρας πρέπει να περιλαμβάνει έναν παγκόσμιο συμμετέχοντα. Σήμερα αυτή είναι η UBS».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments