Οικονομία

Κόκκινα δάνεια 300 εκατ. ευρώ ρυθμίζονται κάθε μήνα

Κόκκινα δάνεια 300 εκατ. ευρώ ρυθμίζονται κάθε μήνα

Πηγή Φωτογραφίας: pixabay.com

Αυξήθηκαν τα δάνεια που ελέγχουν οι servicers

Περί τα 1,5 δισ. ευρώ κόκκινων δανείων ΜΕΑ που διαχειρίζονται funds-servicers και τράπεζες, υπολογίζεται ότι ρυθμίστηκαν φέτος μέχρι το Μάιο, με ένα ρυθμό 300 εκατ. ευρώ το μήνα, μέσω Εξωδικαστικού Μηχανισμού.

Συνολικά, περίπου 2 δισ. ευρώ οφειλών έχουν ρυθμιστεί φέτος μέσω Εξωδικαστικού Μηχανισμού σε ΜΕΔ και οφειλές προς το δημόσιο, οι οποίες αποτελούν το ¼ του ποσού που καταφεύγει στον Εξωδικαστικό για λύση με ρύθμιση και κούρεμα.

Συνολικά, έχουν γίνει μέχρι τώρα 17.893 επιτυχείς ρυθμίσεις πάση φύσεως οφειλών, με τις οποίες έχουν ρυθμισθεί οφειλές 6,33 δισ. ευρώ. Μόνο το Μάιο, οι 1.153 νέες ρυθμίσεις που έγιναν, αφορούσαν χρέη 419 εκατ. ευρώ και πάνω από 300 εκατ. ευρώ ήταν κόκκινα δάνεια.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι ποσό 58,38% των οφειλών του Εξωδικαστικού αφορούν επιτηδευματίες, ενώ η πλειοψηφία των οφειλών σε ποσοστό 75,7% είναι προς σε τράπεζες και funds- servicers. Το υπόλοιπο αφορά χρέη προς το δημόσιο.

Ο ρυθμός με τον οποίο προχωρούν οι ρυθμίσεις έχει βελτιωθεί και εκτιμάται ότι ο στόχος για ρυθμίσεις περί τα 5 δισ. ευρώ φέτος που δόθηκε όχι από τη Γραμματεία αλλά από τους servicers, είναι πράγματι ρεαλιστικός στόχος.

Αυξήθηκαν τα δάνεια που ελέγχουν οι servicers

Στο μεταξύ κι ενώ πλησιάζει η καταληκτική ημερομηνία για τις εγκρίσεις και την αδειοδότηση των servicers στο τέλος του μήνα, τα δάνεια που διαχειρίζονται funds και servicers αυξήθηκαν σχεδόν κατά 600 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο φέτος, όπως δείχνουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Οι τράπεζες τιτλοποίησαν ΜΕΑ και έρχονται και οι νέες τελευταίες τιτλοποιήσεις, με τη συνδρομή του «Ηρακλή 3» στο δεύτερο εξάμηνο.

Η πίτα αυξάνεται ξανά, αλλά οι servicers είναι ήδη λιγότεροι γιατί πολλοί δεν είχαν καν αντικείμενο και δάνεια εδώ και καιρό, ενώ οι προδιαγραφές του νέου συστήματος για ταχύτητα και διαφάνεια έχουν υψηλές οικονομικές και τεχνικές απαιτήσεις. Συνολικά 18 εταιρίες έχουν κάνει αίτηση, αλλά οι τρεις μεγαλύτερες ελεγχόμενες όλες σε ποσοστό 80% από funds ελέγχουν το 82% της πίτας και συνολικά οι 5 μεγαλύτερες εταιρίες ελέγχουν το 90% της αγοράς ΜΕΑ.

Οι εταιρίες διαχείρισης μπορούσαν να μπουν και στην αναχρηματοδότηση αυτών των δανείων ζητώντας σχετική άδεια από την Τράπεζα της Ελλάδος, αλλά καμία δεν το έκανε.

Συνολικά 590 εκατ. ευρώ νέα MEA πέρασαν από τις τράπεζες, στα funds και τους servicers μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου φέτος. Διαχειρίζονται τώρα 70,045 δισ. ευρώ ΜΕΑ από 69,46 δισ. ευρώ στο τέλος Δεκεμβρίου και τα επιχειρηματικά είναι η μειοψηφία μεταξύ των νέων κόκκινων δανείων στα χαρτοφυλάκια των διαχειριστών. Η πλειοψηφία είναι ιδιωτικά δάνεια και ειδικά στεγαστικά.

Ειδικότερα, τα 380 εκατ. ευρώ νέων κόκκινων δανείων που διαχειρίζονται τώρα οι servicers, είναι δάνεια ιδιωτών και μόλις τα 55 εκατ. ευρώ είναι δάνεια επιχειρήσεων. Τα 346 εκατ. ευρώ είναι στεγαστικά δάνεια και τα υπόλοιπα περίπου 34 εκατ. είναι καταναλωτικά δάνεια. Στα νέα ΜΕΑ καταγράφονται επίσης περί τα 145 εκατ. ευρώ δανείων ατομικών επιχειρήσεων, αγροτών και ελεύθερων επαγγελματιών – επιτηδευματιών.

ΠΗΓΗ/Νίκος Κωτσικόπουλος/ liberal.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments