Policy Briefs

Ε.Ε.: Νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας

Ε.Ε.: Νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας

Πηγή Φωτογραφίας: Euronews

«Αυτό το πακέτο ισχυρών μέτρων θα εμποδίσει περαιτέρω τη Ρωσία να έχει πρόσβαση σε τεχνολογίες», σχολίασε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Τα κράτη μέλη της ΕΕ ενέκριναν την Πέμπτη (20 Ιουνίου) το 14ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, το οποίο περιλαμβάνει για πρώτη φορά απαγόρευση της επανεξαγωγής ρωσικού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) μέσω του μπλοκ.

«Αυτό το πακέτο προβλέπει νέα στοχευμένα μέτρα και ενισχύει τον αντίκτυπο των υφιστάμενων κυρώσεων σφίγγοντας τα δίχτυα » , δήλωσε η βελγική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ στο Χ μετά τη συμφωνία, αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων για περισσότερο από ένα μήνα.

«Αυτό το πακέτο ισχυρών μέτρων θα αποτρέψει περαιτέρω τη Ρωσία από το να έχει πρόσβαση στις τεχνολογίες », έγραψε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, στο κοινωνικό δίκτυο .

«Θα στερήσει επίσης από τη Ρωσία πρόσθετα έσοδα στον ενεργειακό τομέα και θα επιτεθεί στον στόλο-φάντασμα [των πλοίων που επιτρέπουν στη Μόσχα να αποφύγει τις κυρώσεις για το πετρέλαιο] και στο σκιερό τραπεζικό δίκτυο του [Βλαντιμίρ] Πούτιν στον ξένο », πρόσθεσε.

Μέτρα LNG Μεταξύ των μέτρων του 14ου πακέτου κυρώσεων είναι η απαγόρευση της μεταφόρτωσης LNG από τη Ρωσία στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι νέες κυρώσεις στην πραγματικότητα απαγορεύουν στα λιμάνια της ΕΕ να μεταπωλούν ρωσικό LNG μετά την άφιξή του και εμποδίζουν τη χρηματοδότηση των ρωσικών τερματικών σταθμών LNG που σχεδιάζονται στην Αρκτική και τη Βαλτική.

Στην ΕΕ, τα λιμάνια του Βελγίου, της Γαλλίας, της Ολλανδίας και της Ισπανίας είναι επί του παρόντος τα κύρια σημεία εισόδου για παραδόσεις LNG από τη χερσόνησο Yamal της Σιβηρίας και ορισμένα από αυτά τα λιμάνια αποτελούν πραγματικούς κόμβους για επανεξαγωγές σε τρίτες χώρες όπως η Τουρκία, η Κίνα ή άλλα κράτη της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Ενώ η Ουγγαρία είχε απειλήσει να ασκήσει βέτο στο πακέτο λόγω της αντίθεσής της στην ίδια την αρχή των κυρώσεων κατά της Ρωσίας στον ενεργειακό τομέα, η Γερμανία ήταν τελικά η τελευταία που αντιτάχθηκε σε αυτό το μέτρο, φοβούμενη ότι θα έβλαπτε τις επιχειρήσεις του.

Πράγματι, μία από τις εταιρείες που επηρεάζονται από τις κυρώσεις θα είναι η Securing Energy for Europe GmbH (SEFE), εγγεγραμμένη στη Γερμανία και παλαιότερα γνωστή ως Gazprom Germania. Είναι ένας όμιλος 40 εταιρειών που δραστηριοποιούνται σε περισσότερες από 20 χώρες στην Ευρώπη, την Ασία και τη Βόρεια Αμερική.

Η SEFE χρειάζεται τους όγκους LNG από τη Yamal που μεταφορτώνονται στο Zeebrugge του Βελγίου, για να τιμήσει τη μακροπρόθεσμη σύμβαση με την ινδική εταιρεία GAIL Ltd καθώς και με άλλους αγοραστές.

Η εταιρεία δήλωσε ότι παρακολουθεί τις εξελίξεις και αρνήθηκε να σχολιάσει λεπτομερώς τις πιθανές επιπτώσεις των νέων μέτρων.

Το κείμενο που εγκρίθηκε την Πέμπτη είναι τελικά μια αποδυναμωμένη εκδοχή της αρχικής πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς δεν περιλαμβάνει το μέτρο που θα υποχρέωνε τις θυγατρικές ευρωπαϊκών εταιρειών που είναι εγκατεστημένες σε τρίτες χώρες να απαγορεύουν στις συμβάσεις τους την επανεξαγωγή των αγαθά στη Ρωσία. Επιπλέον, οι νέοι περιορισμοί του πακέτου δεν θα επηρεάσουν την πλειονότητα των εξαγωγών LNG της Ρωσίας στην ΕΕ.

Ωστόσο, η απαγόρευση των μεταφορτώσεων παραμένει αξιοσημείωτη, καθώς είναι ο πρώτος περιορισμός που εφαρμόζεται από τις Βρυξέλλες στο ρωσικό LNG. Είναι ένα μέτρο τέτοιας εμβέλειας που μέχρι πρόσφατα πιστεύαμε ότι δεν θα μπορούσε ποτέ να επιτύχει την ομοφωνία των κρατών μελών.

Αρκετοί ειδικοί στην αγορά φυσικού αερίου αμφισβητούν τον πραγματικό αντίκτυπο αυτών των μέτρων, επειδή η Ευρώπη συνεχίζει να αγοράζει η ίδια ρωσικό LNG, ενώ οι μεταφορτώσεις στην Ασία μέσω ευρωπαϊκών λιμανιών αντιπροσωπεύουν μόνο περίπου το 10% των συνολικών εξαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου.

Η Γερμανία ζήτησε μια μελέτη επιπτώσεων του μέτρου και πολλοί Ευρωπαίοι διπλωμάτες ελπίζουν ότι η αρχική πρόταση της εκτελεστικής εξουσίας μπορεί να επανεισαχθεί στις διαπραγματεύσεις για ένα μελλοντικό πακέτο κυρώσεων.

«Η Γερμανία ανησυχούσε ότι ορισμένες ρήτρες θα έβλαπταν τον κλάδο της — αυτό δεν ισχύει για όλους; Αλλά υπάρχει ένα όριο σε αυτό εάν έχουμε έναν κοινό στόχο και ευτυχώς η Γερμανία δεν ήθελε να γίνει η επόμενη Ουγγαρία », σχολίασε ένας διπλωμάτης της ΕΕ που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

«Είναι δυνατό να προχωρήσουμε παραπέρα μακροπρόθεσμα », είπε ένας άλλος διπλωμάτης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments