Policy Briefs

Οι Συντηρητικοί της Μελόνι τρίτη δύναμη στο Ευρωκοινοβούλιο

Οι Συντηρητικοί της Μελόνι τρίτη δύναμη στο Ευρωκοινοβούλιο

Πηγή Φωτογραφίας: Berliner Morgenpost

Η ομάδα των φιλελεύθερων Renew υποχωρούν στην κατάταξη των πολιτικών οικογενειών.

Οι Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές (CRE) δήλωσαν την Τετάρτη (19 Ιουνίου) ότι ξεπέρασαν τους Renew Liberals σε αριθμό ευρωβουλευτών, και έγιναν η τρίτη μεγαλύτερη πολιτική ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το Fidesz του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν δεν πρέπει να είναι μέρος αυτής της συμμαχίας.

Η ομάδα CRE ανακοίνωσε ότι αυξήθηκε από 77 σε 83 ευρωβουλευτές, μετά τις τελευταίες ευρωεκλογές. Μεταξύ των νέων μελών είναι οι Δανοί Δημοκρατικοί, το βουλγαρικό κόμμα Υπάρχει ένας τέτοιος λαός, η Λιθουανική Αγροτική Ένωση και οι Πράσινοι, τέσσερις Γάλλοι ευρωβουλευτές έχουν αποχωρήσει από το Reconquête! και η Συμμαχία για τη Ρουμανική Ενότητα (AUR).

Το Fidesz του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν, από την πλευρά του , ανακοίνωσε στις αυτού του κινήματος.

Με τα νέα του μέλη, το CRE ξεπερνά τη φιλελεύθερη ομάδα Renew, η οποία αυτή τη στιγμή αριθμεί 80 μέλη.

Ενώ το Renew θα μπορούσε να κερδίσει νέες έδρες τις επόμενες ημέρες – με τις διαπραγματεύσεις να βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη με κόμματα όπως το Volt – οι Φιλελεύθεροι και ο όμιλος CRE επιδίδονται σε σκληρό ανταγωνισμό για την τρίτη πιο σημαντική θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση: αυτή του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ για Εξωτερικές Υποθέσεις και Πολιτική Ασφάλειας.

Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις, η θέση αυτή επιφυλάχθηκε στον φιλελεύθερο πρωθυπουργό της Εσθονίας Κάγια Κάλλας. Ωστόσο, εάν οι ακροδεξιοί συντηρητικοί παραμείνουν στην τρίτη θέση τις επόμενες εβδομάδες, η υποψηφιότητα των τελευταίων θα μπορούσε να τεθεί υπό αμφισβήτηση, λόγω του νέου πολιτικού βάρους του CRE.

Μετά τις ευρωεκλογές, πολιτικοί που εκπροσωπούν τις τρεις μεγαλύτερες πολιτικές οικογένειες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναμένεται να καταλάβουν τις σημαντικότερες θέσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και στη θέση του επικεφαλής της διπλωματίας.

Το πρώτο πακέτο που προτάθηκε και συζητήθηκε από τους ηγέτες των 27 της ΕΕ τη Δευτέρα (17 Ιουνίου) περιελάμβανε εκείνα του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D) και του φιλελεύθερου Renew, αντίστοιχα παραδοσιακή «κεντρική πλειοψηφία» που προέκυψε μετά τις εκλογές.

Εάν οι Συντηρητικοί ξεπεράσουν τους Φιλελεύθερους στη Βουλή, θα έπρεπε, θεωρητικά, να έχουν θέση στην τριάδα.

Ο αριθμός των εδρών στο Κοινοβούλιο και οι πλειοψηφίες είναι επίσης σημαντικός, καθώς θα καθορίσουν τον αριθμό των ψήφων που θα λάβει ο μελλοντικός Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επικεφαλής υποψήφια, είπε ότι θα βασιζόταν πρώτα στο ΕΛΚ, στο S&D και στο Renew, αφήνοντας κατά μέρος το CRE, αν και άφησε ανοιχτή την πόρτα για συνεργασία μαζί τους.

Ωστόσο, οι Σοσιαλιστές έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν θέλουν να συνεργαστούν με το CRE, καθιστώντας δύσκολο ένα τέτοιο ραντεβού.

Ακόμη και αν τερματίσουν στην τέταρτη θέση, ακριβώς πίσω από τους Φιλελεύθερους ως προς τον αριθμό των εδρών, οι πολιτικοί που συνδέονται με το CRE πιθανότατα θα απαιτήσουν μεγαλύτερο ρόλο στον επόμενο θεσμικό και πολιτικό κύκλο της ΕΕ.

Η Τζόρτζια Μελόνι, πρωθυπουργός της Ιταλίας και ηγετική φυσιογνωμία της ακροδεξιάς στην Ευρώπη, έχει κρατήσει μέχρι στιγμής κρυφές τις προθέσεις της και δεν έχει αποκαλύψει τις προσδοκίες της στις διαπραγματεύσεις για τη βασική θέση.

Ωστόσο, κατέστησε σαφές στο δείπνο των ευρωπαίων ηγετών τη Δευτέρα (17 Ιουνίου) τη διαφωνία της με το γεγονός ότι τα αποτελέσματα της πολιτικής της οικογένειας στις εκλογές, όπου κατέγραψαν σημαντική αύξηση στον αριθμό των εδρών, δεν είχαν ληφθεί υπόψη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments