Πολιτική

Άδωνις Γεωργιάδης: Αναβαθμίζουμε κτιριακά 92 από τα 105 δημόσια νοσοκομεία και 168 από 320 κέντρα υγείας

Άδωνις Γεωργιάδης: Αναβαθμίζουμε κτιριακά 92 από τα 105 δημόσια νοσοκομεία και 168 από 320 κέντρα υγείας

Πηγή Φωτογραφίας: ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI//Άδωνις Γεωργιάδης: Αναβαθμίζουμε κτιριακά 92 από τα 105 δημόσια νοσοκομεία και 168 από 320 κέντρα υγείας

Αλλάζουμε τα κριτήρια για τις άγονες περιοχές των γιατρών με βάση την πραγματικότητα

Στην κτιριακή αναβάθμιση της συντριπτικής πλειοψηφίας των δημοσίων νοσοκομείων προβαίνει ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Ο υπουργός Υγείας τονίζει, σε σημερινή παρέμβασή του, ότι αναβαθμίζονται μαζικά δημόσια νοσοκομεία και κέντρα υγείας, τροποποιούνται τα κριτήρια για τις άγονες περιοχές του ιατρικού προσωπικού, είναι ανακριβές το πρόσφατο δημοσίευμα σχετικά με τις γνώσεις των διοικητών νοσοκομείων και ενημερώνει πως αναβαθμίζονται τα κέντρα υγείας ολόκληρης της Περιφέρειας Αττικής.

Το μεγαλύτερο πρόγραμμα κτιριακής αναβάθμισης στην ιστορία του ΕΣΥ

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς για τη βελτίωση των κτιριακών υποδομών των κρατικών νοσοκομείων, ο υπουργός Υγείας απάντησε πως «διανύουμε το μεγαλύτερο πρόγραμμα κτιριακής αναβάθμισης των νοσοκομείων του ΕΣΥ από την ίδρυση του ΕΣΥ. Αναβαθμίζουμε κτιριακά 92 από τα 105 νοσοκομεία του δημοσίου τομέα. Αναβαθμίζουμε επίσης 168 κέντρα υγείας από 320 κέντρα υγείας συνολικά».

Τροποποιούμε τα κριτήρια για τις άγονες περιοχές

Σε σχέση με τις ελλείψεις σε γιατρούς σε άγονες περιοχές, επισημάνθηκε ότι «αλλάζουμε τα κριτήρια για το ποια περιοχή είναι άγονη. Το άγονη Α και άγονη Β είναι σαράντα χρόνια πίσω. Επίσης, δίνουμε 2.100 ευρώ σε κάθε γιατρό, που πάει σε άγονη περιοχή. Όλες οι περιοχές που έχουν άγονες προσκλήσεις θα μπαίνουν στις άγονες περιοχές. Ως κριτήριο δεν τίθεται η γεωγραφία, αλλά η πραγματικότητα, ασχέτως γεωγραφίας, για το πού δεν πάνε οι γιατροί. Έτσι, θα μπορέσουμε να δώσουμε κίνητρα και εκεί. Όλες οι περιοχές που έχουν διαρκώς άγονες προσλήψεις γιατρών θα περνούν στην άγονη περιοχή και θα δικαιούνται περισσότερα χρήματα».

Ανακριβές το δημοσίευμα περί δήθεν αποτυχίας των μισών διοικητών νοσοκομείων στις εξετάσεις

Μιλώντας για το δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο οι μισοί διοικητές των δημοσίων νοσοκομείων κόπηκαν στις εξετάσεις του ΑΣΕΠ, ο Άδωνις Γεωργιάδης υπογράμμισε ότι «δεν έχει συμβεί αυτό. Το δημοσίευμα είναι ανακριβές. Έχει δημοσιευθεί μόνο η λίστα των υποψηφίων διοικητών και υποδιοικητών των 7 υγειονομικών περιφερειών (ΥΠΕ). Η διαδικασία για τους διοικητές των νοσοκομείων βρίσκεται σε εξέλιξη. Επιπλέον, η έννοια της αποτυχίας δεν υφίσταται για το τεστ. Το τεστ είναι τεστ δεξιοτήτων που επιτρέπει να βάλουμε σε μια σειρά κατάταξης τους υποψηφίους, έτσι ώστε να περάσουν στην επόμενη φάση οι 15 πρώτοι. Είναι μια διαδικασία σωστή. Είναι μια διαδικασία που προάγει τη διοικητική διαφάνεια. Την αποτελεσματικότητα της διαδικασίας θα τη δούμε στο τέλος στην πράξη».

Πολύ σύντομα η ευρωπαϊκή απάντηση για τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία

Κληθείς να τοποθετηθεί για τα απογευματινά χειρουργεία, ο υπουργός Υγείας υπογράμμισε πως «τα απογευματινά χειρουργεία πάνε πάρα πολύ καλά. Κάθε μήνα σχεδόν διπλασιάζεται η κίνησή τους στα  δημόσια νοσοκομεία. Προωθούμε και δωρεάν απογευματινά χειρουργεία. Είμαστε σε διαπραγμάτευση με την Ευρώπη. Αναμένουμε την απόφαση των ευρωπαϊκών αρχών και είμαστε αισιόδοξοι ότι η πρότασή μας θα περάσει».

Βασικός μου στόχος η δραστική μείωση της αναμονής στις εφημερίες

Ακόμη, αναφερθείς στις αναμονές στις εφημερίες των δημοσίων νοσοκομείων, ο Ά. Γεωργιάδης επισήμανε πως «η πολύωρη αναμονή στις εφημερίες δεν είναι καινούργιο φαινόμενο. Κύριος στόχος της νέας μου θητείας στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας είναι να μειωθεί πάρα πολύ. Είναι μεγάλη η αναμονή. Δεν απέχει από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Μόνο στις σκανδιναβικές χώρες είναι κάτω από το 5ωρο οι αναμονές. Έχω σκεφθεί μια λύση. Την έχω δει να εφαρμόζεται στο Ισραήλ. Χρησιμοποιείται τεχνητή νοημοσύνη, τριάζ. Προς αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε και θα βρούμε μια λύση, η οποία θα οδηγήσει αποφασιστικά σε μείωση του χρόνου αναμονής στις εφημερίες των δημοσίων νοσοκομείων».

Έρχεται αναβάθμιση των κέντρων υγείας σε ολόκληρη την περιφέρεια Αττικής,

Τέλος, σε σχέση με τα κέντρα υγείας στην Αττική, ο υπουργός Υγείας είπε: «Έχω ξεκινήσει μια πολύ καλή συνεργασία με τον περιφερειάρχη Αττικής κ. Νίκος Χαρδαλιά. Το σχέδιο θα οδηγήσει σε μια μακρόχρονη συνεργασία ανάμεσα στο υπουργείο Υγείας και την Περιφέρεια Αττικής για την ανακαίνιση, αναζωογόνηση όλων των κέντρων υγείας στην Αττική. Τις λεπτομέρειες θα τις επεξεργαστούμε μαζί με τον κύριο Νίκο Χαρδαλιά, ο οποίος έχει δείξει μεγάλο ενδιαφέρον για τα θέματα της υγείας. Θέλω να τον συγχαρώ για αυτό. Τον συνάντησα πριν από δυο εβδομάδες στην Περιφέρεια Αττικής. Πραγματικά εντυπωσιάστηκα».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments