Η πρόταση Τσίπρα για συνομοσπονδία των προοδευτικών δυνάμεων
Πηγή Φωτογραφίας: [370269] ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ (2η ΗΜΕΡΑ) (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ / EUROKINISSI)
Ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε την αγωνία του για την ανάγκη σύγκλισης των προοδευτικών δυνάμεων. Ωστόσο έθεσε μέσω Ευρώπης την δική του άποψη για τον επικεφαλής του συνεργατικού σχήματος, την σύνθεσή του και την μορφή που θα πρέπει να λάβει μέχρι τις εθνικές εκλογές.
Η ουσία των αναφορών του Αλέξη Τσίπρα για την Ευρώπη και την Ελλάδα πέρασε απαρατήρητη από τους περισσότερους αναλυτές. Ενώ η Ε.Ε. αντιμετωπίζει την άνοδο της ακροδεξιάς και οι προοδευτικές δυνάμεις στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν εσωτερικές δυσκολίες, ο Τσίπρας επέλεξε να μην εκφράσει δημόσια τις απόψεις του, αλλά να στείλει μηνύματα για τη συνεργασία τους μέσω της δικής του πλατφόρμας.
Ο ίδιος εμφανίστηκε πρόθυμος να συμμετάσχει στη συζήτηση που διεξάγεται στο αριστερό φάσμα του Κέντρου, τονίζοντας ότι ο στόχος του Ινστιτούτου είναι να συμβάλει στον δημόσιο διάλογο και στις προγραμματικές συγκλίσεις, που αποτελούν αναγκαίο βήμα για κάθε πολιτική σύγκλιση.
Ο Αλέξης Τσίπρας είχε επιλέξει το πολιτικό κοινό στο οποίο ήθελε να απευθυνθεί πριν από την έναρξη της Διεθνούς Διάσκεψής του. Απέστειλε προσκλήσεις σε όσους πολιτικούς και κόμματα υποστήριξαν τη Συμφωνία των Πρεσπών, συμπεριλαμβανομένης ακόμα και της Νέας Αριστεράς, που αντιμετωπίζεται με αποστροφή από την τωρινή ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.
«Αυτές τις δύο ημέρες είδα γνώριμα πρόσωπα από ένα μεγάλο ταξίδι, άλλους που δεν έχουμε συναντήσει εδώ και καιρό, άλλους που έχουμε πικραθεί. Αλλά αυτή η ιστορία ανήκει σε όλους μας», δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στο κλείσιμο της Διεθνούς Διάσκεψης που διοργάνωσε το Ινστιτούτο του. Επίσης, τόνισε σε άλλο σημείο ότι οι προοδευτικές δυνάμεις πρέπει να σταματήσουν να αντιμετωπίζουν η μία την άλλη με άσκοπους και άγονους εμφύλιους πολέμους.
Ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την άποψή ότι οι προοδευτικές πολιτικές οικογένειες της Ευρώπης, όπως οι σοσιαλιστές, οι αριστεροί και οι πράσινοι, πρέπει να συνεργαστούν και να αποδίδουν μικρότερη σημασία στις υπάρχουσες διαφορές τους. Στην Ελλάδα, αυτός ο χώρος αντιστοιχεί στον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, τη Νέα Αριστερά και τον “Κόσμο”. Ωστόσο, απέκλεισε την Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, παρότι ο Στέφανος Κασσελάκης της έχει ξανά απευθύνει κάλεσμα για κοινοβουλευτική συνεργασία.
Ο Τσίπρας πρότεινε τη δημιουργία ενός κοινού πλαισίου αξόνων για τη διακυβέρνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα επόμενα πέντε χρόνια και τη δημιουργία μιας ενιαίας πολιτικής ομάδας με συνομοσπονδιακούς όρους στο επόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Πρακτικά αυτή η πρόταση του πρώην πρωθυπουργού για «συνομοσπονδία» ισοδυναμεί με τη δημιουργία ενός νέου συμμαχικού φορέα του προοδευτικού χώρου, που θα έχει τα δικά του όργανα, αλλά παράλληλα οι σχηματισμοί που θα τον αποτελούν θα διατηρούν την οργανωτική τους αυτονομία. Στο ευρωκοινοβούλιο η μορφή της συνομοσπονδίας μπορεί να επιλύσει πολιτικά ζητήματα συντονισμού και να παράγει τις αναγκαίες εσωτερικές συναινέσεις.
Στην Ελλάδα, αυτή η μορφή συνεργασίας μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά για διάφορους λόγους και να συμβάλει στην κοινή εκλογική πορεία. Το ελληνικό εκλογικό σύστημα προωθεί και ανταμείβει τους ενιαίους εκλογικούς συνδυασμούς. Ταυτόχρονα, κάθε κόμμα θα διατηρεί την αυτονομία του και την ηγεσία του, κάτι που μπορεί να πείσει ακόμη και τα ηγετικά στελέχη που αντιτίθενται στη διάλυση και την απορρύθμιση των υφιστάμενων κομμάτων σε ένα νέο ενιαίο σύνολο.
Ο Αλέξης Τσίπρας προτείνει την καθιέρωση ενός κοινού πλαισίου αξόνων για τη διακυβέρνηση της Ε.Ε. την επόμενη πενταετία, προωθώντας έτσι τη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων στην Ευρώπη. Τονίζει την ανάγκη για ένα πρόγραμμα με σαφές σχέδιο, όραμα και βάθος πολιτικής ανάλυσης, που θα αντιμετωπίζει τα πραγματικά προβλήματα και θα προσφέρει προοπτική στους πολίτες.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας