Πολιτική

Όλοι εναντίον όλων στην Κεντροαριστερά

Όλοι εναντίον όλων στην Κεντροαριστερά

Πηγή Φωτογραφίας: [369634] ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ/ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ)

Μια ευρύτερη κυοφορία στον προοδευτικό χώρο δείχνει να είναι σε εξέλιξη.

Μαίνονται οι εσωκομματικές συγκρούσεις στον ΣΥΡΙΖΑ και ειδικότερα στο ΠΑΣΟΚ, όπου ο αρχηγός του Νίκος Ανδρουλάκης αντιμετωπίζει γενική αμφισβήτηση από πλειάδα στελεχών του κόμματος.

Ο Στέφανος Κασσελάκης απέλυσε τον Γιώργο Τσίπρα, μετά τον Θανάση Θεοχαρόπουλο, από τους επιστημονικούς συνεργάτες της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, δείχνοντας ότι δεν θα ανεχθεί αμφισβήτηση εντός του κόμματος. Παρόλα αυτά, οι δύο παραμένουν στελέχη της Κεντρικής Επιτροπής και του Πολιτικού Συμβουλίου και θα συναντηθούν ξανά με τον Κασσελάκη στις μελλοντικές συνεδριάσεις. Από την πλευρά του, ο Νίκος Ανδρουλάκης απειλεί με διαγραφές βουλευτών που ζητούν διαδικασία εκλογής προέδρου, προκαλώντας νέο κύκλο αντιδράσεων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να υποχωρεί τόσο σε ποσοστά ψήφων όσο και σε απόλυτο αριθμό ψήφων. Αυτή την εξέλιξη περιέγραψε ο πρώην μέλος του κόμματος, Θεοχαρόπουλος, λέγοντας: “Δεν μπορείς να πεις ότι θα νικήσω τον Μητσοτάκη, να θέσεις ως στόχο το 20%, να χάσεις τρεις ποσοστιαίες μονάδες και 350.000 ψήφους και να πάνε όλα καλά. Αν είχαμε αυξήσει τα ποσοστά και πλησιάζαμε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τότε ο κ. Κασσελάκης θα είχε τη μεγαλύτερη πίστωση. Τώρα, όμως, συμβαίνει το αντίθετο επειδή δεν πήγαμε με συλλογικές αποφάσεις. Περάσαμε τρεις μήνες με μια λογική αποφάσεων που πήραν ο πρόεδρος και το γραφείο του και αυτές κρίθηκαν”.

Αν και το ΠΑΣΟΚ έχει υποστεί μείωση στην εκλογική του στήριξη, παραμένει τρίτο κόμμα μετά την κατακρήμνιση του ΣΥΡΙΖΑ. Η ιδέα ότι μπορεί να αποτελέσει εναλλακτική πρόταση στη ΝΔ και στην κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι πιθανό να την υποστηρίζει η ηγεσία του, αλλά όχι απαραίτητα η πλειονότητα των στελεχών και των ψηφοφόρων του. Συνολικά, τα δύο κόμματα μαζί αποτελούν περίπου το 28% της εκλογικής στήριξης, σε μια περίοδο όπου η ΝΔ βρίσκεται σε πτώση.

Η δημοσκόπηση της Metron Analysis παρουσιάστηκε στο ιδρυτικό συνέδριο του Ινστιτούτου Αλέξης Τσίπρας, όπου ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για την ανάγκη συνεργασίας των κομμάτων της Κεντροαριστεράς και Αριστεράς. Το Ινστιτούτο έχει ως στόχο να συμβάλει σε μία προγραμματική σύγκλιση, που είναι απαραίτητη για μία πολιτική σύγκλιση των κομμάτων. Ο Γιώργος Παπανδρέου επίσης μίλησε για συνεργασία των κομμάτων, με το παράδειγμα της Γαλλίας.

Η δημιουργία ενός νέου ενιαίου φορέα με την ενεργό συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ απαιτεί πολλές προϋποθέσεις και χρόνο, καθώς και αμφισβήτηση των ηγεσιών των δύο κομμάτων. Στο ΠΑΣΟΚ, ορισμένα στελέχη απορρίπτουν την επιχειρηματολογία του Νίκου Ανδρουλάκη για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και ζητούν επιβεβαίωση ή αλλαγή στην ηγεσία. Αυτές οι αμφισβητήσεις προέρχονται από τον Παύλο Γερουλάνο, τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, τη Νάντια Γιαννακοπούλου, τον Μανώλη Χριστοδουλάκη, τον Χάρη Δούκα, καθώς και παλαιότερα στελέχη όπως ο Πάρις Κουκουλόπουλος και ο Κώστας Σκανδαλίδης.

Στον ΣΥΡΙΖΑ τα πράγματα είναι πιο συγκεχυμένα, καθώς η αμφισβήτηση δεν είναι άμεση, αλλά γίνεται μέσω του αιτήματος για σύγκλιση των κομμάτων της Κεντροαριστεράς που μπορεί να καταλήξει σε έναν ενιαίο φορέα. Το ότι ο Κασσελάκης την επομένη των ευρωεκλογών, πήγε για ξεκούραση στις Σπέτσες και μία εβδομάδα αργότερα, μετά από μία “προσχηματική”, όπως την χαρακτήρισαν, συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου αναχώρησε για τις ΗΠΑ, προκαλεί χαμηλότονη αρνητική κριτική.

Ακόμη, ο Αλέξης Τσίπρας ενισχύει ή κατευθύνει τις συγκλίσεις, γεγονός που γίνεται αποδεκτό από ένα μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων και πρώην ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ. Οι Νίκος Παππάς και Όλγα Γεροβασίλη προωθούν το αίτημα για σύνθεση και εκλογή υποψήφιου κοινού πρωθυπουργού από τη βάση. Οι στελέχη που συνδέονται με τον Κασσελάκη αποφεύγουν να πάρουν θέση για το αίτημα αυτό. Οι βουλευτές του κόμματος έχουν παράπονα για τον τρόπο διοίκησης του κόμματος και τον προεκλογικό αγώνα.

Ωστόσο, η συμμετοχή της Νέας Αριστεράς στις κινήσεις αυτές προκαλεί έντονες αντιδράσεις. Η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τους “κλέφτες των εδρών” και τους ζητά να τις επιστρέψουν. Αυτή η ρητορική βρίσκει υποστήριξη από ένα μέρος της κομματικής βάσης. Από διάφορες πλευρές διατυπώνεται το ερώτημα για τον λόγο που κάλεσε τη Νέα Αριστερά στο συνέδριο, δεδομένης της έντονης αντιπαράθεσης του νέου φορέα της Αριστεράς με την ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments