Σε ποια ευρωαξιώματα στοχεύει η Ελλάδα
Πηγή Φωτογραφίας: [367404] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ROBERTA METSOLA (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)
Αποφάσεις την επόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες για τα κορυφαία ευρωπαϊκά αξιώματα προσδοκά η Αθήνα, καθώς, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, παρότι η άτυπη σύνοδος κορυφής δεν έβγαλε λευκό καπνό, «δεν υπήρξαν αντιρρήσεις» ότι υπάρχουν τέσσερα «φαβορί» – η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (Κομισιόν), ο Αντόνιο Κόστα (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο), η Ρομπέρτα Μέτσολα (Ευρωκοινοβούλιο), η Κάγια Κάλας (Ύπατη Εκπρόσωπος).
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις ως κεντρικός διαπραγματευτής εκ μέρους της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς, μαζί με τον πολωνό πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ. Ο Μητσοτάκης επικεντρώνεται στις διαβουλεύσεις του Ιουλίου για τα “χαμηλότερα” πόστα, με στόχο να διασφαλίσει έναν “αναβαθμισμένο” ρόλο για την Αθήνα στην ευρωπαϊκή σκηνή της επόμενης πενταετίας. Ο Μητσοτάκης επισημαίνει ότι η κεντρική ατζέντα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, μέσω της νέας προέδρου της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αντανακλά τις ελληνικές διεκδικήσεις.
Ο Μητσοτάκης επικεντρώνεται σε τέσσερα πεδία: ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, Αγροτικό, κοινή άμυνα, Μεταναστευτικό.
Παρά την αβεβαιότητα για το επόμενο χαρτοφυλάκιο και τον υποψήφιο επίτροπο, οι ειδικοί επισημαίνουν πως η θέση επηρεάζει το πρόσωπο και το πρόσωπο επηρεάζει τη θέση. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Αθήνα ενδιαφέρεται για δύο χαρτοφυλάκια.
Τα δύο αυτά χαρτοφυλάκια θεωρούνται “παραγωγικά” και η ελληνική πλευρά επικεντρώνεται σε αναπτυξιακά θέματα και τη διαχείριση κρίσιμων πόρων. Πρώτον, υπάρχει ενδιαφέρον για τη θέση της Εσωτερικής Αγοράς, η οποία ασχολείται με την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας και την ενιαία αγορά. Δεύτερον, υπάρχει ενδιαφέρον για τη θέση της Γεωργίας, καθώς η αγροτική ανάπτυξη είναι σημαντική για όλη την Ευρώπη.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, τα άλλα δύο χαρτοφυλάκια που βρίσκονται στο ελληνικό ραντάρ έχουν μεγαλύτερη γεωπολιτική σημασία. Το πιο σημαντικό από αυτά είναι το χαρτοφυλάκιο της Γειτονίας και Διεύρυνσης, που κατέχει ο Ούγγρος Ολιβερ Βάρχεϊ. Υπάρχει πιθανότητα συνωστισμού για το εν λόγω χαρτοφυλάκιο, καθώς πολλές χώρες, όπως η Ουγγαρία, η Αυστρία και η Σουηδία, φαίνεται να διεκδικούν αυτήν τη θέση. Το ενδιαφέρον της Ελλάδας σχετίζεται με τη γειτονιά της, τα Δυτικά Βαλκάνια, αλλά και με τη διπλωματική στρατηγική και τις μεγάλες συμμαχίες της, καθώς από αυτήν τη θέση περνούν όλα τα κομμάτια των ενταξιακών διαδικασιών, όπως η Αλβανία, η Βόρεια Μακεδονία και η Τουρκία, καθώς και οι ευρωπαϊκές σχέσεις με τρίτες χώρες.
Το επόμενο χαρτοφυλάκιο που αναμένεται να δημιουργηθεί για πρώτη φορά και προκαλεί ενδιαφέρον από πολλές χώρες, όπως η Πολωνία, είναι αυτό της Άμυνας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επισημάνει τη σημασία της κοινής αμυντικής πολιτικής με τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού ταμείου και την πρόταση για το έργο της ενιαίας αντιπυραυλικής άμυνας μαζί με τον Τουσκ. Τα θέματα άμυνας αναμένεται να είναι σημαντικό μέρος της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο Μαργαρίτη Σχοινά. Υπάρχουν επίσης χαρτοφυλάκια όπως αυτό της Ενέργειας που παρακολουθούνται από την Αθήνα, αλλά δεν φαίνεται να είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας