Πολιτική

Τα 13 νέα μέτρα κατά της ενδοοικογενειακής βίας: Τι θα ισχύει για βραχιολάκι και προσωρινή κράτηση

Τα 13 νέα μέτρα κατά της ενδοοικογενειακής βίας: Τι θα ισχύει για βραχιολάκι και προσωρινή κράτηση

Πηγή Φωτογραφίας: [370312] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΥ ΦΛΩΡΙΔΗ (ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)

Όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης

Πλέγμα νομοθετικών ρυθμίσεων με στόχο την ενίσχυση της προστασίας των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας εξήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης. Συνολικά, με 13 διατάξεις οι οποίες σύντομα θα κατατεθούν προς ψήφιση στη Βουλή, επιχειρείται η αυστηροποίηση του πλαισίου με στόχο να ενισχυθεί η φαρέτρα των αρμόδιων αρχών έναντι στα φαινόμενα βίας.

Μάλιστα, ο υπουργός Δικαιοσύνης απαντώντας σε σχετικές αιτιάσεις διευκρίνισε ότι οι αλλαγές δεν αφορούν συγκυριακά φαινόμενα και εντάσσονται στη μόνιμη νομοθετική παραγωγή της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση φαινομένων βίας και ενδοοικογενειακής βίας.

  1. η προφυλάκιση για κακουργηματικές φύσεως περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας και μόνον σε εξαιρετικές περιπτώσεις μπορούν να επιβληθούν περιοριστικοί όροι, μεταξύ αυτών βραχιολάκι και κατ΄οίκον περιορισμός.
  2. Οι ποινές για τους δράστες εγκλημάτων ενδοοικογενειακής βίας θα εκτίονται καθώς δεν θα μπορεί να γίνει μετατροπή της ποινή ή να δοθεί αναστολή
  3. Η παραπομπή σε δίκη θα γίνεται άμεσα, μετά την ανάκριση, χωρίς να μεσολαβεί κρίση δικαστικού συμβουλίου.
  4. προσωρινή κράτηση έως έξι μήνες για τους δράστες ενδοοικογενειακής βίας ακόμα και στην περίπτωση που αντιμετωπίζουν κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος.
  5. Για τα αυτόφωρα δε εγκλήματα ενδοοικογενειακής βίας η κράτηση παρατείνεται έως τις πέντε ημέρες.
  6. Προστατεύονται τα θύματα με την πρόβλεψη ότι δεν είναι υποχρεωτική η παρουσία τους στο δικαστήριο. Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις θα αρκεί η ανάγνωση της κατάθεσης του θύματος στις αρχές και η καταγγελία τους, εκτός αν το δικαστήριο κρίνει ότι η παρουσία τους είναι απαραίτητη.
  7. η επιβολή περιοριστικών όρων πριν ακόμα ασκηθεί ποινική δίωξη για να προστατευθούν τα θύματα. Στην περίπτωση που παραβιαστούν προβλέπεται ποινή φυλάκισης για τον δράση και ενημέρωση της αστυνομίας.
  8. Κάθε υποτροπή του δράστη καθιερώνεται ως επιβαρυντική περίπτωση ενδοοικογενειακής βίας που οδηγεί στο μέγιστο ύψος της ποινής.
  9. Δεν επιτρέπεται να εφαρμοστεί διαδικασία ποινικής διαμεσολάβησης στα ιδιαιτέρως σοβαρά πλημμελήματα ενδοοικογενειακής βίας.
  10. Σε κάθε περίπτωση, θεσπίζεται δυνατότητα του εισαγγελέα να μη δεχθεί συμφωνία των μερών για διαμεσολάβηση ή να την ανακαλέσει, όταν συντρέχουν στοιχεία, που θα μπορούσαν να μειώσουν την ικανότητα του θύματος για συνειδητή επιλογή.
  11. Σε περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, ο Εισαγγελέας διερευνά αυτεπάγγελτα αν πρέπει να αλλάξει και το καθεστώς επιμέλειας των παιδιών.
  12. η λειτουργία πλατφόρμας καταγγελιών εγκλημάτων ενδοοικογενειακής βίας ακόμα και από τρίτους.
  13. η δημιουργία αρχείου/ιστορικού αναφορών ενδοοικογενειακής βίας από τις αστυνομικές αρχές, το οποίο επισυνάπτεται ως συνοδευτικό έγγραφο της δικογραφίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments