Πολιτική

Τη λύση στο παζλ της ακρίβειας αναζητεί η κυβέρνηση

Τη λύση στο παζλ της ακρίβειας αναζητεί η κυβέρνηση

Πηγή Φωτογραφίας: ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΑΛΥΣΙΔΑΣ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ (POOL/ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ/EUROKINISSI)

Επανεκκίνηση μέσω καθημερινότητας.

Σήματα επανεκκίνησης, μετά τα μηνύματα που εξέπεμψαν οι πολίτες στην ευρωκάλπη της 9ης Ιουνίου, εκπέμπει ο πρωθυπουργός, έχοντας ολοκληρώσει τις κινήσεις του στο εσωτερικό πεδίο, μέσα από τον ανασχηματισμό του υπουργικού συμβουλίου.

Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την επίσκεψή του στο υπουργείο Ανάπτυξης, παραχώρησε ραδιοφωνική συνέντευξη όπου επεσήμανε ότι ο κεντρικός στόχος του είναι η στήριξη των πλέον ευάλωτων ομάδων, λαμβάνοντας υπόψη τη δυσαρέσκεια που εκφράζεται από μεγάλο μέρος της κοινωνίας για τα σημαντικά ζητήματα της καθημερινότητας και την πληθωριστική κρίση που αντιμετωπίζεται.

“Θέλω να περάσουμε πια τη συζήτηση από την ακρίβεια στην ανάγκη αποκλιμάκωσης των τιμών, όχι απλά μείωσης του πληθωρισμού. Τα πήγαμε πολύ καλύτερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στον πληθωρισμό τον τελευταίο μήνα και αυτό είναι ενθαρρυντικό. Για αυτό και στην επίσκεψη την οποία έκανα χθες στο υπουργείο Ανάπτυξης τόνισα την ανάγκη σε αυτή την προσπάθεια να συμβάλλουμε όλοι. Και όταν εννοώ όλοι, δεν εννοώ μόνο το κράτος, μέσα από τους ελεγκτικούς του μηχανισμούς, αλλά και οι επιχειρήσεις, μεγάλες εταιρείες τροφίμων, τα σούπερ μάρκετ, όλοι πρέπει να κάνουμε μια προσπάθεια να αντιληφθούμε ότι η ακρίβεια ουσιαστικά υπονομεύει την ίδια την κοινωνική συνοχή”, ανέφερε ο πρωθυπουργός. “Καθώς τώρα βρισκόμαστε πια σε μια φάση που μπορούμε να είμαστε πιο αισιόδοξοι, να κάνουν και οι εταιρείες, λοιπόν, μια προσπάθεια να μας βοηθήσουν να μειώσουμε τις τιμές -όχι απλά να μειώνουμε τις αυξήσεις των τιμών- όσο περισσότερο μπορούμε. Είναι μια διαρκής προσπάθεια, η οποία θα συνεχιστεί με την ένταση που οι περιστάσεις απαιτούν”, συμπλήρωσε.

Τα focus groups στο Μέγαρο Μαξίμου δεν αφήνουν περιθώρια παρερμηνειών. Η κυβέρνηση στις πρόσφατες εκλογές πλήρωσε –κυρίως– την αδυναμία διαχείρισης βασικών θεμάτων της καθημερινότητας. Η χθεσινή επίσκεψη του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη σε ένα υπουργείο που αποτελεί κορωνίδα για την καθημερινότητα σηματοδοτεί την προσπάθεια του πρωθυπουργού να στείλει μήνυμα «επανεκκίνησης».

Η επίσκεψη στο υπουργείο Ανάπτυξης δεν ήταν απλά εθιμοτυπική, αλλά συνοδεύτηκε και από ανακοινώσεις. Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα δοθεί παράταση για έξι μήνες στις παρεμβάσεις που έχουν γίνει για τη συγκράτηση των τιμών. Επιπλέον, τόνισε ότι ο στόχος είναι όχι μόνο η μείωση του πληθωρισμού, αλλά και η μείωση των τιμών στα σούπερ μάρκετ, κάτι που πιστεύει ότι θα επιτευχθεί σύντομα.

Ο πρωθυπουργός πάντως δεν παρέλειψε να επαναλάβει πως το φαινόμενο της ακρίβειας έχει και ευρωπαϊκή διάσταση, θυμίζοντας την επιστολή του στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα ζητήματα των πρακτικών πολυεθνικών επιχειρήσεων, η οποία –όπως είπε– προκάλεσε πολλές συζητήσεις και την αντίδραση της αντιπολίτευσης, που μάλλον δεν τον πτοεί, δηλώνοντας πως θα επιμείνει στο ζήτημα αυτό, «το οποίο πρέπει να απασχολήσει και τη στρατηγική ατζέντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επόμενη πενταετία».

Η ακρίβεια για την κυβέρνηση δεν είναι μόνο οικονομικό ζήτημα, αλλά έχει και πολιτικές και κοινωνικές επιπτώσεις, καθώς υπονομεύει την κοινωνική συνοχή. Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Ανάπτυξης αναφέρθηκε στη σημασία της υγιούς επιχειρηματικότητας και ανακοίνωσε νέους ελέγχους στην αγορά. Επιπλέον, ανακοίνωσε την προσθήκη 30 εξειδικευμένων στελεχών στη ΔΙΜΕΑ για τη διενέργεια περαιτέρω ελέγχων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments