Πολιτική

Το στοίχημα Μητσοτάκη απέναντι στην ακρίβεια

Το στοίχημα  Μητσοτάκη απέναντι στην ακρίβεια

Πηγή Φωτογραφίας: ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ "ΑΤΑΙΡΙΑΣΤΟΙ" ΤΟΥ ΣΚΑΪ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Ο πρώτος και άμεσος στόχος του πρωθυπουργού.

Χωρίς περίοδο χάριτος και χωρίς την πολυτέλεια του χρόνου, το νέο κυβερνητικό σχήμα, που ανακοινώθηκε την περασμένη Παρασκευή, έχει ήδη περάσει στη φάση της προώθησης των νέων πολιτικών, που θα αφήσουν ευκρινές αποτύπωμα στην αντιμετώπιση των ανοιχτών θεμάτων, που κόστισαν στην κυβέρνηση την απώλεια δυνάμεων στην εκλογική αναμέτρηση της 9ης Ιουνίου. Μόλις τέσσερις ημέρες μετά τον ανασχηματισμό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης άρχισε τις συσκέψεις και επισκέψεις στα υπουργεία, που βρίσκονται πλέον στην πρώτη γραμμή, σε αυτή τη νέα φάση της κυβέρνησης.

Ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε το Υπουργείο Ανάπτυξης για να συζητήσει τις προτεραιότητες και τα μέτρα για τη συγκράτηση των πληθωριστικών πιέσεων. Η παρουσία του στη σύσκεψη με τον νέο Υπουργό Ανάπτυξης, τον Υπουργό Επικρατείας και τον επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου αποδεικνύει την πολυδιάστατη απάντηση που πρέπει να δώσει η κυβέρνηση. Ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την πρόθεση να συνεχίσει τις διαρθρωτικές παρεμβάσεις στην αγορά για τουλάχιστον ένα εξάμηνο, καθώς αρχίζουν να φέρνουν αποτελέσματα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της κυβέρνησης, η χώρα είχε τον έβδομο χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ευρώπη τον Μάιο, κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Οι τιμές δείχνουν τάση αποκλιμάκωσης, αλλά φαίνεται ότι η αργή αντίστροφη πορεία που ακολουθεί δεν είναι επιθυμητή.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στον κίνδυνο της κοινωνικής συνοχής και την ανάγκη εξάλειψης ολιγοπωλιακών φαινομένων και φαινομένων αισχροκέρδειας. Κάλεσε επίσης την πολιτεία να στηρίξει την υγιή επιχειρηματικότητα, τους μεγάλους Έλληνες παραγωγούς, τις εταιρείες σούπερ μάρκετ και τους Έλληνες εμπόρους.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση επιμένει στην ευρωπαϊκή διάσταση των υψηλών τιμών και την ανάγκη παρέμβασης από τις Βρυξέλλες, όπου παρατηρούνται προβλήματα στην τιμολογιακή πολιτική των πολυεθνικών εταιρειών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει θέσει το θέμα ως προτεραιότητα για τη στρατηγική πολιτική της ΕΕ την επόμενη πενταετία.

Μιλώντας για την ενιαία αγορά, τονίζεται ότι αυτή δεν αφορά μόνο τις επιχειρήσεις αλλά και τους καταναλωτές. Είναι αναγκαίο να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά τέτοια φαινόμενα όχι μόνο σε εθνικό αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Υπάρχει διάθεση να επιτευχθεί αυτή η αποστολή, με τη συνεργασία άλλων ευρωπαϊκών χωρών που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα. Επιπλέον, προτεραιότητα αποτελεί η συνέχιση των ελέγχων, με την ενίσχυση του προσωπικού των ελεγκτικών μηχανισμών.

Με στόχο τη μείωση της ανεργίας, το Υπουργείο Ανάπτυξης έχει στα προσεχή του προγράμματα την ενίσχυση της ελληνικής βιομηχανίας και του τομέα της έρευνας και της καινοτομίας. Σημαντικοί ευρωπαϊκοί πόροι αναμένεται να κατευθυνθούν μέσω προγραμμάτων όπως το «Ερευνώ – Καινοτομώ».

Ταυτόχρονα, το Υπουργείο Εσωτερικών, υπό τον νέο υπουργό Θοδωρή Λιβάνιο, επιδιώκει αλλαγές στο ΑΣΕΠ προκειμένου να απλοποιηθούν οι διαδικασίες για τις νέες αιτήσεις που υποβάλλονται. Η πρώτη σύσκεψη του νέου Υπουργού με τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου αναμένεται να ορίσει τις προτεραιότητες του υπουργείου στο νέο περιβάλλον.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments