Πολιτική

Τομές στο βαθύ κράτος επιχειρεί η κυβέρνηση

Τομές στο βαθύ κράτος επιχειρεί η κυβέρνηση

Πηγή Φωτογραφίας: [362687] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ (ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI)

Ευέλικτες μεταθέσεις και αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων στην ατζέντα της κυβέρνησης.

Να θέσει κρίσιμα ζητήματα που αφορούν στον τρόπο λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης και των δημοσίων υπαλλήλων στη συνταγματική αναθεώρηση που θα ξεκινήσει εντός της τρέχουσας τετραετίας έχει αποφασίσει η κυβέρνηση. Πρόκειται για ζητήματα που αφορούν μισθολογική εξέλιξη, δικαιοδοσία των Διοικήσεων για προαγωγές, υποβαθμίσεις, παύσεις και μεταθέσεις οι οποίες περιορίζονται αυτή τη στιγμή από το συνταγματικό κείμενο και δημιουργούν, όπως τονίζουν κυβερνητικά στελέχη, ανυπέρβλητα εμπόδια στον πραγματικό εκσυγχρονισμό και την βελτίωση της παραγωγικότητα στο Δημόσιο Τομέα.

Η κύρια εστίαση των αλλαγών θα είναι η προσπάθεια να παραχθεί μεγαλύτερη ευελιξία στις διοικήσεις του Δημόσιου Τομέα, συμπεριλαμβανομένων των ΔΕΚΟ, μέσω παρεμβάσεων και αλλαγών στη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού (π.χ. αξιολόγηση, μισθολογική και βαθμολογική πρόοδο). Αυτές οι αλλαγές θα επιτρέψουν την ουσιαστική εκσυγχρονιστική προσαρμογή και την αύξηση του ρυθμού εργασίας του κρατικού μηχανισμού.

Σύμφωνα με το άρθρο 103 παράγραφος 4 του Συντάγματος, οι δημόσιοι υπάλληλοι που κατέχουν οργανικές θέσεις είναι μόνιμοι, υπό την προϋπόθεση ότι αυτές οι θέσεις υπάρχουν. Η μισθολογική τους εξέλιξη γίνεται σύμφωνα με τους όρους του νόμου και, εκτός από τις περιπτώσεις που αποχωρούν λόγω ορίου ηλικίας ή παύουν με δικαστική απόφαση, δεν μπορούν να μετατεθούν χωρίς γνωμοδότηση ούτε να υποβιβαστούν ή να παύσουν χωρίς απόφαση υπηρεσιακού συμβουλίου, το οποίο αποτελείται τουλάχιστον κατά δύο τρίτα από μόνιμους δημόσιους υπαλλήλους.

Με άλλες λέξεις, ο διοικητής μιας ΔΕΚΟ ή ο γενικός γραμματέας ενός υπουργείου δεν μπορεί να μεταθέσει, να προάγει ή να υποβαθμίσει κάποιον υπάλληλο, ακόμη και αν κρίνεται ανεπαρκής, αποδοτικός ή άνευ αντικειμένου και πρέπει να μετατεθεί αλλού, αν δεν λάβει σχετική απόφαση το υπηρεσιακό συμβούλιο το οποίο αποτελείται τουλάχιστον κατά τα δύο τρίτα από μόνιμους δημοσίους υπαλλήλους.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, οι περιορισμοί που επιβάλλονται δυσχεραίνουν την ενεργητικότητα και την παραγωγικότητα των Διοικήσεων στο Κράτος. Η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί μεταρρυθμίσεις στο “βαθύ κράτος” πριν τις εκλογές, και αυτές οι αλλαγές έχουν ήδη τεθεί στο τραπέζι των κυβερνητικών συσκέψεων μετά το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών. Οι πολίτες έχουν εκφράσει την απογοήτευσή τους για την καθυστέρηση στις δράσεις που αφορούν την Υγεία, την Παιδεία και την επαφή με το Κράτος.

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις που έκανε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστής Χατζηδάκης όπου μεταξύ άλλων είπε: “Ένας υπουργός ή ένας γενικός γραμματέας έχει δεμένα τα χέρια του γιατί από το Σύνταγμα υπάρχουν περιορισμοί στην καθημερινότητα (σ.σ. της Διοίκησης). Στις προαγωγές, στον τρόπο που αμείβεις ή δεν αμείβεις τους δημοσίους υπαλλήλους, πως ενθαρρύνεις τους ικανότερους να προχωρήσουν. Δηλαδή είναι ένα πλέγμα δεσμών που υπάρχουν, που δεν σου επιτρέπουν να κάνεις τη δουλειά σου αποτελεσματικά”.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι τα προαναφερόμενα θέματα της Δημόσιας Διοίκησης θα συζητηθούν κατά τη διάρκεια της συνταγματικής αναθεώρησης, η οποία θα ξεκινήσει εντός της τρέχουσας κυβερνητικής θητείας.

Ο Κ. Χατζηδάκης έχει αναλάβει έναν καθοριστικό ρόλο στη μεταρρυθμιστική προσπάθεια της κυβέρνησης, με την αποτελεσματική διάσωση της ΔΕΗ και την προώθηση σημαντικών μέτρων για τον εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ. Ο ίδιος επεσήμανε ότι οι παραπάνω θέματα της Δημόσιας Διοίκησης θα συζητηθούν κατά τη διάρκεια της συνταγματικής αναθεώρησης που θα ξεκινήσει εντός της τρέχουσας κυβερνητικής θητείας. Ο Κ. Χατζηδάκης έχει αναλάβει έναν καθοριστικό ρόλο στη μεταρρυθμιστική προσπάθεια της κυβέρνησης, με την αποτελεσματική διάσωση της ΔΕΗ και την προώθηση σημαντικών μέτρων για τον εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments