SPOTLIGHTS

Μελέτη: Η Ευρωπαϊκή Ένωση κινδυνεύει να μην «πιάσει» τους κλιματικούς στόχους για το 2030

Μελέτη: Η Ευρωπαϊκή Ένωση κινδυνεύει να μην «πιάσει» τους κλιματικούς στόχους για το 2030

Πηγή Φωτογραφίας: FREEPIK.COM

Ποιες χώρες ευθύνονται

Ουραγοί στις μειώσεις εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου φαίνεται πως είναι η Γερμανία και η Ιταλία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κινδυνεύει να μη πιάσει τους φιλόδοξους κλιματικούς στόχους της για το 2030, και η Γερμανία με την Ιταλία φέρουν μεγάλο μερίδιο ευθύνης.

Οι δυο χώρες βρίσκονται μακριά από την πορεία μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου σε κλάδους όπως οι μεταφορές και τα κτήρια. Αυτό θα μπορούσε να τις αναγκάσει να δαπανήσουν πάνω από 15 δισεκατομμύρια ευρώ σε πιστωτικά μόρια άνθρακα (Carbon Credits) για να συμμορφωθούν με τους σχετικούς νόμους της ΕΕ, σύμφωνα με την έρευνα της T&E.

Βέβαια, ακόμα και σε αυτό το ενδεχόμενο υπάρχει ένα σημαντικό πρόβλημα. Η Γερμανία αλλά και η Ιταλία θα μπορούσαν να καταναλώσουν την πλειονότητα των πιστωτικών μορίων που είναι διαθέσιμα σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, δημιουργώντας ένα δαπανηρό πόλεμο προσφορών με άλλες χώρες που επίσης δεν έχουν πιάσει τους κλιματικούς στόχους.

«Η Γερμανία και η Ιταλία “τρώνε” όλα τα διαθέσιμα πιστωτικά μόρια άνθρακα από τους γείτονές τους, αφήνοντας τους ξεκρέμαστους. Παράλληλα υπάρχει κίνδυνος να κινηθούν νομικές διαδικασίες», δήλωσε ο Sofie Defour, διευθύντρια της T&E για το κλίμα.

Πλεονάσματα για την Ελλάδα

Ο νόμος της ΕΕ για το κλίμα θέτει συγκεκριμένους δεσμευτικούς στόχους μείωσης των εκπομπών για κάθε μια από τις χώρες των 27. Ο γενικός στόχος είναι η μείωση των εκπομπών κατά 40% έως το 2030, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2005. Ο νόμος εφαρμόζεται σε κλάδους όπως οι μεταφορές, τα κτίρια και η γεωργία, οι οποίες ευθύνονται για τα δυο τρίτα των εκπομπών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι χώρες που δεν επιτυγχάνουν τους κλιματικούς στόχους μπορούν να αγοράζουν τα λεγόμενα Carbon Credits από τις γειτονικές χώρες που έχουν υπερκαλύψει τους στόχους. Η Ισπανία αναμένεται να έχει τα περισσότερα πλεονάσματα, σύμφωνα με την T&E, και ακολουθεί η Ελλάδα και η Πολωνία. Την ίδια στιγμή τουλάχιστον άλλες 12 χώρες είναι κοντά στο να μη μπορέσουν να «πιάσουν» τους κλιματικούς τους στόχους

Οι αντιδράσεις

Οι προσπάθειες των χωρών όπως η Γερμανία, η Ιταλία και η Γαλλία να μειώσουν τις εκπομπές από τη γεωργία και τις μεταφορές έχουν προκαλέσει έντονες διαμαρτυρίες από αγρότες και πολίτες που ανησυχούν ότι τα προϊόντα της ΕΕ θα γίνουν ακριβότερα από τα εισαγόμενα. Σύμφωνα με το businessinsider αυτές οι αντιδράσεις βοήθησαν την ακροδεξιά να κερδίσει έδρες στις πρόσφατες ευρωεκλογές.

Η Defour δήλωσε ότι οι χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα έχουν περιορισμένες επιλογές. Θα μπορούσαν να πληρώσουν δισεκατομμύρια στους γείτονες τους για το «χρέος» τους σε άνθρακα ή να εφαρμόσουν ισχυρότερες πολιτικές για το κλίμα, όπως για παράδειγμα η μόνωση των σπιτιών για να γίνουν πιο ενεργειακά αποδοτικά

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments