Ιστορική τελετή απονομής Βραβείων Διαλόγου και Ένταξης 2024 από το κίνημα Χιζμετ
Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο//Μια ιδιαίτερη ιστορική και συγκινητική τελετή απονομής Βραβείων Διαλόγου και Ένταξης 2024 πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΕΣΗΕΑ, την Τρίτη 18 Ιουνίου στην Αθήνα σε εκδήλωση που διοργάνωσε το κίνημα Χιζμέτ και οι ΑΜΚΕ Γέφυρες Ειρήνης, Πηγή Σίνεσις και το Κέντρο Νεότητος Όλυμπος.
Μια ιδιαίτερη ιστορική και συγκινητική τελετή απονομής Βραβείων Διαλόγου και Ένταξης 2024 πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΕΣΗΕΑ, την Τρίτη 18 Ιουνίου στην Αθήνα σε εκδήλωση που διοργάνωσε το κίνημα Χιζμέτ και οι ΑΜΚΕ Γέφυρες Ειρήνης, Πηγή Σίνεσις και το Κέντρο Νεότητος Όλυμπος.
Στην τελετή απονομής των Βραβείων Διαλόγου και Ένταξης 2024, υπό τον συντονισμό και την παρουσίαση της δημοσιογράφου Ελευθερίας Κοσμοπούλου, τιμήθηκαν σημαντικές προσωπικότητες που προάγουν τη διακοινοτική κατανόηση, το διάλογο, την ανεκτικότητα και τη συνύπαρξη, με στόχο να δημιουργηθούν ισχυρές γέφυρες μεταξύ πολιτιστικών, θρησκευτικών ή εθνοτικών ομάδων, αλλά και την αποδοχή της διαφορετικότητας.
Τη βραδιά άνοιξε με την ομιλία του ο διάσημος παίκτης του NBA Enes Kanter Freedom που του απονεμήθηκε τιμητικό βραβείο , αλλά και εκπρόσωποι πολιτικών δυνάμεων της χώρας, νομικοί και εκπρόσωποι μη κυβερνητικών οργανώσεων.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο διάσημος παίκτης του NBA, ανέφερε μεταξύ άλλων τη συμβουλή της μητέρας του «Μην μισείς κανέναν πριν τον γνωρίσεις», τονίζοντας στη συνέχεια χαρακτηριστικά πως αφού έχουμε μόνο έναν κόσμο να ζήσουμε, πρέπει να κάνουμε αυτόν τον κόσμο καλύτερο μαζί. Παράλληλα, ο διάσημος μπασκετμπολίστας αναφέρθηκε στη πρώτη επίσκεψή του στην Ελλάδα στην ηλικία των 16 ετών για τη συμμετοχή του σε έναν φιλικό αγώνα, περιγράφοντας την έκπληξη και χαρά του για την κουλτούρα, την καλοσύνη και την ευγένεια των Ελλήνων, ενώ υπενθύμισε ό,τι η Ελλάδα ήταν μια από τις πρώτες χώρες που επισκέφτηκε αφού έγινε Αμερικανός πολίτης χρόνια αργότερα, σημειώνοντας ό,τι χάρηκε ιδιαίτερα όταν έλαβε την πρόσκληση για τα βραβεία διαλόγου και ένταξης.
ΔΩΡΕΑ 25 ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΔΟΛΑΡΙΑ ΤΟΥ ΕΝΕΣ ΚΑΝΤΕΡ ΓΙΑ ΑΝΑΔΑΣΩΣΗ
Κλείνοντας την ομιλία του, o Enes Kanter Freedom, τόνισε πως ζούμε σε μια περίοδο που απαιτούνται σημαντικές ενέργειες για να γίνει ο κόσμος καλύτερος, ανακοινώνοντας τη δωρεά που θέλησε να κάνει ύψους 25 χιλιάδων δολαρίων για την αναδάσωση περιοχών στην Ελλάδα που καταστράφηκαν πέρσι από τις δασικές πυρκαγιές. Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου ΑΜΚΕ ΠΗΓΗ ΣΙΝΕΣΙΣ, Ερτσιβάν Οζίερ παρέλαβε με συγκίνηση την επιταγή δωρεάς που πρόκειται να δοθεί στους αρμόδιους φορείς της χώρας.
ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΥΜΒΟΛΗΣ ΣΤΙΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ
Αξίζει να σημειωθεί πως στη τελετή τελετή απονομής Βραβείων Διαλόγου και Ένταξης τιμήθηκαν οι παρακάτω προσωπικότητες για το σημαντικό έργο τους:
-H δημοσιογράφος Μαριάννα Κακαουνάκη που κρίθηκε άξια του βραβείου για το ντοκιμαντέρ με τίτλο Invisible που αφηγείται την ιστορία ανθρώπων που πέρασαν στην Ελλάδα μέσω του Έβρου και του Αιγαίου λόγω παράνομων πρακτικών στην Τουρκία.
-Ο Άνθιμος Σιδέρης και η Ομφάλη Μιγαδάκη, οι οποίοι παρέχουν νομική βοήθεια σε όλους όσους ζουν στην Ελλάδα, ιδιαίτερα στους πρόσφυγες, και έχουν ενεργό ρόλο σε οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, βραβεύτηκαν στο νομικό κλάδο.
-Η Κατερίνα Μάρκου, πρώην βουλευτής και ιδιοκτήτρια του Εκδοτικού Οίκου Παπαζήση, βραβεύτηκε για τον πρωτοποριακό της ρόλο σε κοινωνικά έργα.
– Ο δρ. Mehmet Ateş Πρύτανης και πρόεδρος του ιδρυτικού συμβουλίου του πανεπιστημίου Şifa που έκλεισε με διάταγμα. Συνεχίζει την καριέρα του στην Αθήνα, ενώ θεωρείται και ένας από τους σημαντικότερους καρδιοχειρουργούς στον κόσμο, ο οποίος βραβεύτηκε για τα επιτεύγματά του στην εξέχουσα ακαδημαϊκή του σταδιοδρομία .
Οι Enes Fırat, Atike Yılmaz και Bahar Ölmez, που ολοκλήρωσαν το γυμνάσιο στην Ελλάδα και συνέχισαν την προπτυχιακή τους εκπαίδευση σε κρατικά πανεπιστήμια περνώντας τις Πανελλήνιες εξετάσεις με καλούς βαθμούς, κρίθηκαν άξιοι του βραβείου ένταξης.
Μεταξύ των βραβευθέντων ήταν και ο Behlül Uçar, ένας από τους ιδιοκτήτες του Smyrni Baklava, ο οποίος ίδρυσε αλυσίδα ζαχαροπλαστείων στην Αθήνα συμβάλλοντας στην οικονομία της πόλης.
– Στα βραβεία Dialogue and Integration, το βραβείο ισχυρών επιχειρηματιών γυναικών απονεμήθηκε στην Dilek Özdemir.
«ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΣΥΜΒΑΛΟΥΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ»
Στις ομιλίες που έκανε στην τελετή απονομής, η Κατερίνα Μάρκου δήλωσε συγκινημένη που κρίθηκε αντάξια ενός από τα βραβεία που απονέμονται για πρώτη φορά. Στην ομιλία της η κα Μάρκου είπε: «Είμαι ειλικρινά χαρούμενη που αυτοί οι άνθρωποι ήρθαν στην Ελλάδα, ωστόσο παράλληλα λυπάμαι που ήρθαν έτσι, γιατί δεν είναι επιλογή τους.
«Μακάρι να είχαμε περισσότερους Έλληνες απόψε για να έχουμε περισσότερη επαφή με αυτούς τους ανθρώπους» είπε. Ο Αθανάσιος Χειμώνας, αντιδήμαρχος Αθηναίων αρμόδιος για την κοινωνική ένταξη μεταναστών και προσφύγων, δήλωσε: «Καταλαβαίνω πόσο δύσκολο είναι για εσάς να πρέπει να εγκαταλείψετε την οικογένεια και τους φίλους σας. Έπρεπε να πας σε μια ξένη χώρα, μια χώρα που θεωρούσες εχθρική. Ξεκίνησες μια νέα ζωή εδώ. «Θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να σας κάνουμε να νιώσετε σαν να είστε μέρος της πόλης εδώ». είπε.
«ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΔΕΡΦΙΑ, ΕΡΧΟΜΑΣΤΕ ΜΑΖΙ»
Στην ομιλία του, ο δικηγόρος και ακτιβιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Άνθιμος Σιδέρης είπε: «Έχουμε περάσει πολλά μαζί. Κάποτε, ένας πρόσφυγας που αγκαλιάζαμε στο σπίτι μου είπε: «Ξέρεις, ο προορισμός δεν είναι σημαντικός για εμάς, το μονοπάτι είναι σημαντικό». Αυτές οι δηλώσεις με άγγιξαν πολύ.
Γιατί το ίδιο ισχύει και για εμάς τους Έλληνες. Έχοντας χάσει τα πάντα, ξαναρχίζουν τη ζωή τους σε άλλη χώρα, αλλά είναι πολύ σημαντικό και συγκινητικό να τα καταφέρουν σε αυτή τη νέα χώρα, τη χώρα δηλαδή που βλέπουν ως δική τους. «Δεν είμαστε απλώς φίλοι αλλά και αδέρφια στον αγώνα τους και στην πραγματοποίηση των ονείρων τους… Προχωράμε μαζί και αυτός ο δρόμος είναι πολύ πολύτιμος». είπε.
ΠΡΟΣΦΥΓΑΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΗΡΘΕ ΝΑ ΔΙΔΑΞΕΙ Ο Δρ. Mehmet Ateş ανέφερε ότι ήρθε για πρώτη φορά στην Ελλάδα πριν από 18 χρόνια ως προσκεκλημένος του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου και έδωσε διαλέξεις για τη χειρουργική αορτής στα αγγλικά και ότι μπήκε τελικά στη χώρα ως πρόσφυγας πριν από τέσσερα χρόνια» και πρόσθεσε: «Συμβουλεύω τους νεότερους, πρώτα από όλα, μάθε καλά τη γλώσσα της χώρας στην οποία ζεις. Δεύτερον, συνέχισε στον τομέα που σπούδασες στο πανεπιστήμιο. Τρίτον, μην ξεχνάς δύο σημαντικές ανθρώπινες ιδιότητες: την υπομονή και την επιμονή.
Ο Mehmet Ateş, ο οποίος συνεχίζει να εργάζεται σαν καρδιοχειρουργός στην Αθήνα, ευχαρίστησε τις δασκάλες του, Σταυρούλα Δημητράκου και Ασπασία Λιβιέρη, που του δίδαξαν την ελληνική γλώσσα υπενθυμίζοντας ότι έγραψε ένα νέο μυθιστόρημα που σύντομα θα μεταφραστεί στα ελληνικά.
Δείτε παρακάτω φωτογραφίες από την εκδήλωση:
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας