Τεχνολογία

Ο συνιδρυτής και επικεφαλής επιστήμονας της OpenAI θα φτιάξει την Ασφαλή Υπερνοημοσύνη

Ο συνιδρυτής και επικεφαλής επιστήμονας της OpenAI θα φτιάξει την Ασφαλή Υπερνοημοσύνη

Πηγή Φωτογραφίας: PEXELS.COM

Ο Ίλια Σουτσκέβερ δημιουργεί τη δική start up τεχνητής νοημοσύνης

Ο Ίλια Σουτσκέβερ ήταν ιδρυτικό μέλος της Open AI και επικεφαλής επιστήμονας της εταιρείας που έφερε επανάσταση στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης με το πρόγραμμα γενετική νοημοσύνης ChatGPT. Ο Σουτσκέβερ ήταν μέλος του Δ.Σ. της OpenAI και το όνομα του έγινε ευρέως γνωστό όταν μαζί με άλλα μέλη του Δ.Σ της εταιρείας αποφάσισαν να απομακρύνουν αιφνιδιαστικά από την θέση του τον επικεφαλής της και επίσης εκ τω ιδρυτών της Σαμ Άλτμαν.

Αν και υπό την καθοδήγηση του Άλτμαν η εταιρεία μέσα σε λίγους μήνες μετά την εμφάνιση του ChatGPT έγινε διάσημη και συγκέντρωσε όχι μόνο τα φώτα της δημοσιότητας αλλά εισροή επενδυτικών κεφαλαίων δεκάδων δισ. δολαρίων κυρίως από την Microsoft o Σουτσκέβερ και άλλα μέλη του Δ.Σ κατηγόρησαν τον Άλτμαν ότι έπαιρνε αποφάσεις κόντρα στην συμφωνημένη πολιτική και στρατηγική της εταιρείας χωρίς να ενημερώνει κανένα και στις συζητήσεις στο Δ.Σ. είτε απόκρυβε πληροφορίες είτε έλεγε ψέματα.

Η βασική κατηγορία εναντίον του Άλτμαν ήταν ότι προχωρούσε στην ανάπτυξη τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης με τρόπο που δεν είχε στον πυρήνα του την ασφάλεια των χρηστών αλλά την εμπορικότητα του προϊόντος κάτι που ήταν αντίθετο με τις αρχές ίδρυσης της εταιρείας.

Η απόφαση απομάκρυνσης του Άλτμαν προκάλεσε ένα ντόμινο αντιδράσεων στο εσωτερικό της εταιρείας ενώ προκάλεσε και διαφόρων ειδών αναταράξεις και εξελίξεις γενικότερα στη βιομηχανία της τεχνολογίας και της τεχνητής νοημοσύνης. Ο Άλτμαν τελικά συμφώνησε να ενταχθεί στην Microsoft για να αναλάβει τη δημιουργία ενός νέου τμήματος τεχνητής νοημοσύνης του γίγαντα του λογισμικού ο οποίος στο μεταξύ είχε μέσω των επενδύσεων του στην OpenAI καταφέρει να πάρει το 49% των μετοχών της. Τελικά μετά από έντονες παρασκηνιακές διεργασίες τα μέλη του Δ.Σ που είχαν λάβει την απόφαση απομάκρυνσης του Άλτμαν παραιτήθηκαν από την θέση τους και ο Άλτμαν επέστρεψε πανηγυρικά ως απόλυτο αφεντικό στην εταιρεία με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι στην ουσία η Microsoft ανέλαβε επί της ουσίας την διοίκηση της OpenAI.

Η ασφάλεια

O Σουτσκέβερ αποχώρησε τελικά πριν από λίγες εβδομάδες εντελώς από την OpenAI και ανακοίνωσε ότι ιδρύει μια νέα νεοφυή εταιρεία την οποία αποκαλεί Safe Superintelligence ή SSI.

«Ξεκινάω μια νέα εταιρεία. Θα επιδιώξουμε την ασφαλή υπερνοημοσύνη σε μία εστίαση, έναν στόχο και ένα προϊόν» αναφέρει σε ανάρτηση στο X (πρώην Twitter» ο Σουτσκέβερ. Συνοδοιπόροι του Σουτσκέβερ σε αυτή την προσπάθεια είναι ένα ακόμη πρώην στέλεχος της OpenAI, o Ντάνιελ Λέβι και ο Ντάνιελ Γκρος ο οποίος επέβλεπε την ανάπτυξη τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης της Apple.

Η εταιρεία που δημιούργησε γραφεία στο Πάλο Άλτο της Καλιφόρνια καθώς και στο Τελ Αβίβ θα έχει όπως είναι ευνόητο στόχο την ανάπτυξη κάποιου προγράμματος τεχνητής νοημοσύνης που σύμφωνα τουλάχιστον με τους δημιουργούς του θα είναι σχεδιασμένο εξ αρχής για να καλύπτει όλους τους όρους προστασίας της ιδιωτικότητας και ασφάλειας των προσωπικών δεδομένων και κάθε άλλου πιθανού κινδύνου των χρηστών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments