Γεωπολιτικά

Ο Ιμάμογλου κατακεραυνώνει Ευρώπη και Ερντογάν για τη μεταναστευτική πολιτική

Ο Ιμάμογλου κατακεραυνώνει Ευρώπη και Ερντογάν για τη μεταναστευτική πολιτική

Πηγή Φωτογραφίας: FILE PHOTO: Mayor of Istanbul Ekrem Imamoglu gestures during an interview with Reuters in Istanbul, Turkey, December 6, 2021. REUTERS/Umit Bektas

“Και η τουρκική κυβέρνηση έχει αποτύχει και σε αυτό το τεστ”

Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου επέκρινε την Ευρώπη και την κυβέρνηση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) της Τουρκίας σχετικά με την πολιτική τους για τους πρόσφυγες, λέγοντας ότι ο προσφυγικός πληθυσμός στην Κωνσταντινούπολη έχει φτάσει σε μη διαχειρίσιμο επίπεδο, ανέφερε η τουρκική έκδοση της Deutsche Welle.

Ο Ιμάμογλου, μέλος του κύριου αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), μίλησε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης την Πέμπτη σε εστιατόριο Τούρκων επιχειρηματιών στο Ντίσελντορφ, όπου συναντήθηκε με μέλη της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Τούρκων Επιχειρηματιών (ATİAD).

“Υπάρχουν σχεδόν 2,5 εκατομμύρια πρόσφυγες στην Κωνσταντινούπολη… Είναι σχεδόν το 17 με 18% του επίσημου πληθυσμού των 16 εκατομμυρίων… Αυτό δεν είναι σωστό. Είναι άδικο τόσο για τους πρόσφυγες όσο και για τους κατοίκους της Κωνσταντινούπολης”, δήλωσε ο δήμαρχος. Πρόσθεσε ότι ο ακριβής αριθμός των παράτυπων μεταναστών στην Τουρκία είναι άγνωστος.

Ο Ιμάμογλου επέκρινε την Ευρώπη για την παραμονή των μεταναστών σε χώρες που συνορεύουν με την ΕΕ, όπως η Τουρκία, και δήλωσε ότι οι “λανθασμένες” πολιτικές της Ευρώπης και της τουρκικής κυβέρνησης βρίσκονται στη ρίζα του προσφυγικού ζητήματος, το οποίο έχει γίνει “παγκόσμιο πρόβλημα”.

Λέγοντας ότι η βασική αιτία του προσφυγικού προβλήματος μπορεί να είναι η πείνα, η δίψα, η κλιματική κρίση ή ο πόλεμος, ο δήμαρχος δήλωσε ότι οι χώρες που θα έπρεπε να επικεντρωθούν στην επίλυση αυτών των προβλημάτων διαπραγματεύονται με την Τουρκία για τους πρόσφυγες.

“Και η τουρκική κυβέρνηση έχει αποτύχει και σε αυτό το τεστ”, πρόσθεσε.

Ο Ιμάμογλου, ο οποίος επανεξελέγη στις 31 Μαρτίου και θεωρείται ένας από τους ισχυρότερους πολιτικούς αντιπάλους του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επέκρινε επίσης τον Ερντογάν και την κυβέρνησή του AKP ότι έχουν προκαλέσει τη μετανάστευση προς την Τουρκία, ιδίως από τη Συρία και το Ιράκ, παρεμβαίνοντας στις εσωτερικές υποθέσεις των χωρών αυτών με τρόπο που αντιβαίνει στην άποψη της Τουρκίας για τις εξωτερικές σχέσεις.

Η Τουρκία και η ΕΕ υπέγραψαν “δήλωση συνεργασίας” τον Μάρτιο του 2016, η οποία είχε ως στόχο να σταματήσει η παράτυπη μετανάστευση από την Τουρκία προς τα ελληνικά νησιά. Σύμφωνα με τη συμφωνία, οι μετανάστες που έφταναν παράτυπα θα μπορούσαν να επιστρέφονται στην Τουρκία. Σε αντάλλαγμα, για κάθε Σύρο που θα στέλνονταν πίσω, ένα κράτος μέλος της ΕΕ θα επανεγκαθιστούσε έναν Σύρο πρόσφυγα από την Τουρκία. Στην Τουρκία υποσχέθηκαν επίσης 6 δισεκατομμύρια ευρώ (6,6 δισεκατομμύρια δολάρια) για την παροχή βοήθειας στους πρόσφυγες και την προοπτική ταξιδιών χωρίς βίζα στην Ευρώπη για τους πολίτες της.

Οι επικριτές ισχυρίζονται ότι η συμφωνία οδήγησε σε συνεχή αύξηση του αριθμού των προσφύγων στην Τουρκία, επιτρέποντας στην τουρκική κυβέρνηση να χρησιμοποιεί τους πρόσφυγες ως “διαπραγματευτικό χαρτί” έναντι της Ευρώπης.

Η Τουρκία εξακολουθεί να είναι η πρώτη χώρα υποδοχής προσφύγων παγκοσμίως, με σχεδόν 3,6 εκατομμύρια να αναζητούν καταφύγιο, κυρίως από την εμπόλεμη Συρία, σύμφωνα με την Παγκόσμια Έκθεση Μετανάστευσης 2024 του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

Πηγή: Turkish Minute

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments