Γεωπολιτικά

Σεούλ: Διαμαρτυρία στον ρώσο πρεσβευτή για το σύμφωνο Πούτιν – Κιμ

Σεούλ: Διαμαρτυρία στον ρώσο πρεσβευτή για το σύμφωνο Πούτιν – Κιμ

Πηγή Φωτογραφίας: South Korea holds a military parade on September 26, 2023 in Seoul. Chung Sung-Jun

Το νοτιοκορεατικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον Γκεόργκι Ζινόβιεφ την Παρασκευή και του επισήμανε ότι η στρατιωτική υποστήριξη της Ρωσίας προς τη Βόρεια Κορέα βλάπτει την ασφάλεια της Νότιας Κορέας και θα έχει αναπόφευκτα «αρνητικό αντίκτυπο» στις σχέσεις ανάμεσα στη Σεούλ και τη Μόσχα

Το υπουργείο Εξωτερικών της Νότιας Κορέας κάλεσε σήμερα τον ρώσο πρεσβευτή στη χώρα για να διαμαρτυρηθεί για τη συνθήκη που υπογράφηκε ανάμεσα στη Ρωσία και τη Βόρεια Κορέα στη διάρκεια της επίσκεψης του Βλαντίμιρ Πούτιν στην Πιονγιάνγκ. Ο ρώσος πρεσβευτής ανακοίνωσε ότι κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Εξωτερικών, τόνισε πως απειλές και εκβιασμοί εναντίον της Μόσχας αναφορικά με την ενίσχυση των δεσμών της με τη Βόρεια Κορέα, είναι απαράδεκτοι. Ο πρώτος υφυπουργός Εξωτερικών της Νότιας Κορέας, Κιμ Χονγκ-κιούν, εξέφρασε τη θέση της Σεούλ σχετικά με τη ρωσοβορειοκορεατική στρατιωτική συνεργασία στον πρεσβευτή Γκεόργκι Ζινόβιεφ, είχε ανακοινωθεί νωρίτερα από το υπουργείο Εξωτερικών στη Σεούλ. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Κιμ είπε στον Ζινόβιεφ ότι η στρατιωτική υποστήριξη της Ρωσίας προς τη Βόρεια Κορέα βλάπτει την ασφάλεια της Νότιας Κορέας και θα έχει αναπόφευκτα «αρνητικό αντίκτυπο» στις σχέσεις ανάμεσα στη Σεούλ και τη Μόσχα.

Ο νοτιοκορεάτης υφυπουργός κάλεσε επίσης τη Ρωσία να «δρα με υπευθυνότητα», σύμφωνα με το υπουργείο. Λίγο νωρίτερα το νοτιοκορεατικό υπουργείο Εξωτερικών είχε αναφέρει σε ανακοίνωσή του πως ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Τσο Τάε-γιουλ και ο αμερικανός ομόλογός του Αντονι Μπλίνκεν καταδίκασαν τη συνθήκη ως σοβαρή απειλή για την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν την Πέμπτη, οι δύο υπουργοί συζήτησαν επίσης τρόπους αντίδρασης και συμφώνησαν να παρακολουθούν από κοντά την κατάσταση, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών. Ο Μπλίνκεν δήλωσε πως οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τις απαντήσεις της Νότιας Κορέας στη συμφωνία, στο πλαίσιο της οποίας η Μόσχα και η Πιονγιάνγκ δήλωσαν ότι καθεμιά από τις δύο χώρες θα παράσχει αμέσως στρατιωτική βοήθεια, αν η άλλη αντιμετωπίσει ένοπλη επίθεση. Ο Τσο δήλωσε ότι οποιαδήποτε συνεργασία, που βοηθάει στην ενίσχυση των βορειοκορεατικών στρατιωτικών δυνατοτήτων, συνιστά σαφή παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Οι ΗΠΑ θα εξετάσουν διάφορους τρόπους για να απαντήσουν στην απειλή για τη διεθνή ειρήνη και σταθερότητα που δημιουργείται από τη Ρωσία και τη Βόρεια Κορέα, δήλωσε ο Μπλίνκεν, σύμφωνα με το υπουργείο. Ο νοτιοκορεάτης σύμβουλος εθνικής ασφαλείας, Τσανγκ Χο-τζιν, είπε ότι η Σεούλ θα εξετάσει το ενδεχόμενο να προμηθεύσει όπλα στην Ουκρανία ως απάντηση στο εν λόγω σύμφωνο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments