Διεθνή

Γαλλία: Η εκλογική αριθμητική δείχνει ήττα Μακρόν

Γαλλία: Η εκλογική αριθμητική δείχνει ήττα Μακρόν

Πηγή Φωτογραφίας: Euronews.com

Χάνει, όπως φαίνεται, το τρένο των βουλευτικών εκλογών ο Γάλλος πρόεδρος.

Ο Εμμανουέλ Μακρόν πήρε το ρίσκο και προκήρυξε βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία, οι δημοσκοπήσεις, όμως, επιβεβαιώνουν τα όσα λένε οι επικριτές της απόφασης του Γάλλου προέδρου και δείχνουν άνοδο της Άκρας Δεξιάς στην εξουσία.

Οι επερχόμενες βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία, προγραμματισμένες για τις 30 Ιουνίου και 7 Ιουλίου, θεωρούνται μία από τις πιο σημαντικές στην Ευρώπη εδώ και δεκαετίες. Η Ακροδεξιά έχει για πρώτη φορά ελπίδες να κερδίσει τις εκλογές και να σχηματίσει κυβέρνηση σε μια χώρα που αποτελεί πυρηνική δύναμη, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΝΑΤΟ και μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Οι αγορές εκφράζουν ανησυχία για τη Γαλλία, η οποία αποτελεί την 7η ισχυρότερη οικονομία στον κόσμο. Η αναταραχή στη χώρα αυτή θα μπορούσε να απειλήσει την Ευρωζώνη.

Η Εθνική Συσπείρωση της Μαρίν Λεπέν χρειάζεται τουλάχιστον 289 έδρες για να έχει την απόλυτη πλειοψηφία στη γαλλική εθνοσυνέλευση. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, προβλέπεται ότι θα κερδίσει από 195 έως 245 έδρες, μια σημαντική αύξηση από τους 88 βουλευτές που έχει σήμερα.

Αν ο πρόεδρος της Γαλλίας κερδίσει τις εκλογές και αποκτήσει την απαιτούμενη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, τότε θα πρέπει να συνεργαστεί πολιτικά με την Εθνική Συσπείρωση και να διορίσει έναν πρωθυπουργό από το κόμμα της Λεπέν. Σε αυτήν την περίπτωση, ο Ζορντάν Μπαρντελάς είναι ο πιθανός υποψήφιος για τη θέση αυτή, αλλά απαιτεί απόλυτη πλειοψηφία για να αναλάβει την ηγεσία της νέας κυβέρνησης.

Μέχρι στιγμής, η Εθνική Συσπείρωση έχει εκφράσει ενδιαφέρον για συνεργασία με τους Ρεπουμπλικανούς του Ερίκ Σιοτί, προκαλώντας αναταραχή στο κόμμα, ενώ έχει αποκλείσει το κόμμα Ανακατάληψη του Ερίκ Ζεμούρ.

Ζητούμενο παραμένει το κατά πόσο η Μαρίν Λεπέν θα επενδύσει σε συνομιλίες για τη δημιουργία συνασπισμού ρισκάροντας εκπτώσεις στο πολιτικό της προφίλ εν όψει της διεκδίκησης του Ελιζέ στις προγραμματισμένες για το 2027 προεδρικές εκλογές – στόχος, ο οποίος μπορεί, επίσης, να χαθεί εάν κερδίσει την πλειοψηφία στις βουλευτικές εκλογές αλλά αποτύχει στη διαχείριση της εξουσίας.

Την ίδια στιγμή, τα κόμματα της Αριστεράς ξεπέρασαν με ταχύτητα φωτός τις διαφορές τους και συνασπίστηκαν και σχημάτισαν το Νέο Λαϊκό Μέτωπο. Πρόκειται για την Ανυπότακτη Γαλλία, τους ενισχυμένους μετά τις ευρωεκλογές Σοσιαλιστές, το Κομμουνιστικό Κόμμα και τους Πράσινους.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, υπάρχει η πιθανότητα να κερδίσουν από 190 έως 235 έδρες, οπότε θα χρειαστεί να βρουν έναν ακόμη σύμμαχο για να έχουν πλειοψηφία στην κοινοβουλευτική αρένα.

Από την άλλη πλευρά, το κόμμα του Μακρόν, που έχει αυτή τη στιγμή 250 έδρες, αναμένεται να κερδίσει λιγότερες από 100 έδρες, καταλήγοντας στην τρίτη θέση στις εκλογές. Αυτό σημαίνει ότι πολλοί από τους βουλευτές του θα αποκλειστούν από τον πρώτο γύρο σε διάφορες εκλογικές περιφέρειες. Οι ψηφοφόροι τους στον δεύτερο γύρο, αν προσέλθουν στις κάλπες, θα έχουν να επιλέξουν ανάμεσα στην Εθνική Συσπείρωση και το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, με την πλειοψηφία να θεωρείται πιθανότατα υπέρ της Αριστεράς.

Ο Εμμανουέλ Μακρόν γνωρίζει ότι τα μαθηματικά παραμένουν δύσκολα, αλλά ελπίζει ότι θα καταφέρει να σχηματίσει μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία με τους δικούς του βουλευτές, καθώς και μερικούς από την Αριστερά και κάποιους κεντροδεξιούς.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments