Οικονομία

Τα κλειδιά του giga deal της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

Τα κλειδιά του giga deal της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

Πηγή Φωτογραφίας: [364856] ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ (ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Τα οφέλη για την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Η πολυαναμενόμενη μεγάλη συμφωνία για την πώληση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στην αραβική Masdar ανακοινώθηκε χθες με κάθε επισημότητα και στις λεπτομέρειές της, με τις πτυχές που ανακοινώθηκαν να επιβεβαιώνουν ότι πρόκειται για ένα εξαιρετικά επωφελές deal για τους πωλητές, τους μετόχους, την αγορά, τον ενεργειακό κλάδο και την ελληνική οικονομία εν γένει.

Με την ολοκλήρωση της πώλησης, ένας ισχυρός παίκτης με μεγάλη ρευστότητα θα αναλάβει τον έλεγχο της μεγαλύτερης εταιρείας καθαρής ενέργειας στη χώρα μας. Αυτό θα εξασφαλίσει την υλοποίηση των επενδύσεων και τις προοπτικές ανάπτυξης εντός και εκτός Ελλάδος, στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Οι όροι της συμφωνίας αποκαλύπτουν ότι η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή πωλήθηκε στην εταιρεία του Άμπου Ντάμπι με σκοπό να αναπτυχθεί όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε διεθνές επίπεδο.

Από τις δηλώσεις του προέδρου της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή Γ. Περιστέρη πάντως, καθίσταται σαφές ότι υπήρξαν ορισμένα σημεία κλειδιά για την υλοποίηση αυτής της μεγάλης επιχειρηματικής συμφωνίας που αλλάζει άρδην το εγχώριο ενεργειακό τοπίο στην πράσινη ενέργεια.

Καταρχάς, είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι η Masdar δεν είναι απλά ένα fund που αποσκοπεί στην καταγραφή υπεραξιών, αλλά μια ενεργειακή εταιρεία στον τομέα των ΑΠΕ που επιδιώκει την οργανική ανάπτυξη και τις επενδύσεις. Όπως ανέφερε ο Γ. Περιστέρης, η Masdar είναι μια διεθνής εταιρεία που εστιάζει στην καθαρή ενέργεια και έχει σκοπό να οδηγήσει την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα, με την υλοποίηση ενός επενδυτικού πλάνου για 6 GW εγκατεστημένης ισχύος έως το 2030. Επιπλέον, η Masdar κατέχει ηγετική θέση στην αγορά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με έργα ισχύος άνω των 20 GW που λειτουργούν ήδη και στόχο τα 100 GW έως το 2030. Τέλος, σημειώνεται ότι η συμφωνία προβλέπει την παραμονή του κ. Περιστέρη στην εταιρεία για τουλάχιστον 3 έτη.

Το δεύτερο κλειδί της συμφωνίας είναι ότι, όπως επεσήμανε ο κ. Περιστέρης, προστατεύει τα συμφέροντα όλων των μετόχων της εταιρείας. Ανέφερε ότι η συναλλαγή προϋποθέτει τη διεξαγωγή Δημόσιας Πρότασης μετά τις απαραίτητες έγκρισεις, εξασφαλίζοντας έτσι τα συμφέροντα όλων των μετόχων της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ. Ο κ. Περιστέρης έστειλε το μήνυμα ότι η εταιρεία δημιουργήθηκε με σκοπό να προσφέρει αξία στο ενεργειακό σύστημα, στην οικονομία, στην απασχόληση, στην περιφέρεια, στους ανθρώπους και σε όλους όσους επενδύουν σε αυτήν.

Το τρίτο κλειδί είναι ότι η συμφωνία “κλειδώνει” την υλοποίηση σημαντικών επενδύσεων για την ενεργειακή μετάβαση και την ενεργειακή θωράκιση της χώρας, που περιλαμβάνονται στο επενδυτικό πρόγραμμα της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Αυτές οι επενδύσεις περιλαμβάνουν το έργο της αντλησιοταμίευσης της Αμφιλοχίας και τις επενδύσεις στα υπεράκτια αιολικά πάρκα. Σημαντικό να αναφερθούν εδώ οι συμφωνίες που συνοδεύουν τη συναλλαγή και αφορούν ακριβώς το έργο της Αμφιλοχίας, καθώς και άλλα έργα όπως υδροηλεκτρικά και υπεράκτια αιολικά πάρκα. Για την Αμφιλοχία, συμφωνήθηκε ότι η Masdar θα έχει το δικαίωμα να πουλήσει το 50% του έργου στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ περίπου εννέα μήνες μετά το κλείσιμο της συναλλαγής. Επίσης, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα έχει το δικαίωμα να αγοράσει το 50% της συμμετοχής της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή σε έργα παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας (υδροηλεκτρικά, αντλησοταμίευσης και υπεράκτια αιολικά) συνολικής ισχύος περίπου 3.0 GW περίπου εννέα μήνες μετά το κλείσιμο της συναλλαγής.

Το τέταρτο κλειδί, αφορά στο γεγονός ότι η μεγάλη πλειοψηφία των έργων της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή που βρίσκονται σε λειτουργία ή αναπτύσσονται έχουν διασφαλισμένες ταρίφες. Αυτός ακριβώς ο λόγος βρίσκεται πίσω από το εξαιρετικά υψηλό τίμημα που επετεύχθη για τη συμφωνία πώλησης.

Με πυροδότηση χρηματικών πόρων άνω των €3 δισ., η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αναδεικνύεται ως ο κορυφαίος πάροχος υπηρεσιών με ασφαλή μερίσματα άνω των €10 δισ. και ανεκτέλεστο κατασκευαστικό έργο άνω των €5 δισ. μετά την συμφωνία για την πώληση της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ στη Masdar.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments