Policy Briefs

Βρετανία: Προς πλειοψηφία-ρεκόρ 100ετίας οδεύουν οι Εργατικοί

Βρετανία: Προς πλειοψηφία-ρεκόρ 100ετίας οδεύουν οι Εργατικοί

Πηγή Φωτογραφίας: Keir Starmer at the launch of Labour’s election manifesto in Manchester. He said his goal to ‘get Britain building again’ would stimulate the economy © Jon Super/AP

Αυτή θα είναι η μεγαλύτερη πλειοψηφία οποιουδήποτε κόμματος μετά τη νίκη του Στάνλεϊ Μπόλντουιν, με τους Συντηρητικούς, το 1924. Η έρευνα διαπιστώνει ότι οι Συντηρητικοί θα χάσουν άλλες 32 έδρες σε σύγκριση με μια παρόμοια έρευνα που έγινε πριν από ένα δεκαπενθήμερο. Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες αυξάνουν τις έδρες τους κατά 19, ενώ το Reform προβλεπόταν ότι δεν θα κερδίσει έδρες στην προηγούμενη δημοσκόπηση.

Το Εργατικό Κόμμα είναι πιθανόν να κερδίσει τη μεγαλύτερη πλειοψηφία από οποιοδήποτε κόμμα στη Βρετανία εδώ και έναν αιώνα, με τους Συντηρητικούς να χάνουν ψηφοφόρους προς τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες και το ακροδεξιό κόμμα Reform UK, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση, που διενήργησε το YouGov και τα αποτελέσματα της οποίας αναλύουν οι Times. Το κόμμα του Ρίσι Σούνακ προβλέπεται να μείνει με μόλις 108 έδρες μετά τις 4 Ιουλίου, ενώ το Reform UK θα πάρει πέντε έδρες και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες 67, σύμφωνα με την έρευνα που έγινε ανάμεσα σε 35.000 ψηφοφόρους. Η δημοσκόπηση ανά έδρα δείχνει ότι ο Κιρ Στάρμερ θα μπει στην Ντάουνινγκ Στριτ με 425 βουλευτές, δίνοντας στους Εργατικούς πλειοψηφία κατά 200 έδρες. Αυτή θα είναι η μεγαλύτερη πλειοψηφία οποιουδήποτε κόμματος μετά τη νίκη του Στάνλεϊ Μπόλντουιν, με τους Συντηρητικούς, το 1924. Η έρευνα διαπιστώνει ότι οι Συντηρητικοί θα χάσουν άλλες 32 έδρες σε σύγκριση με μια παρόμοια έρευνα που έγινε πριν από ένα δεκαπενθήμερο. Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες αυξάνουν τις έδρες τους κατά 19, ενώ το Reform προβλεπόταν ότι δεν θα κερδίσει έδρες στην προηγούμενη δημοσκόπηση.

Η κλίμακα της αναμενόμενης ήττας των Τόρις θα είχε σημαντικό αντίκτυπο στο μέλλον τους. Από τους επικρατέστερους για να διαδεχθούν τον Σούνακ, οι Πένι Μόρντοντ, Γκραντ Σαπς και Ρόμπερτ Τζένρικ οδεύουν προς εκλογική ήττα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση. Αυτό θα αφήσει τους Κέμι Μπάντενοχ, Τομ Τάγκενχατ, Σουέλα Μπρέιβερμαν και Πρίτι Πατέλ στην κούρσα της διαδοχής, καθώς οι δικές τους έδρες δεν φαίνεται να κινδυνεύουν. Ο πρόεδρος του Συντηρητικού Κόμματος, Ρίτσαρντ Χόλντεν, ο οποίος προκάλεσε οργή στην εκλογική βάση όταν κατέλαβε «ως πολιτικός αλεξιπτωτιστής» την παραδοσιακά ασφαλή για τους Τόρις έδρα του Μπάζιλντον και Μπιλέρικεϊ, αναμένεται να τη χάσει από το Reform. Περίπου 29 από τους 45 σημερινούς υπουργούς που συμμετέχουν στις εκλογές αναμένεται να χάσουν. Περιλαμβάνουν τον υπουργό Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ και την υπουργό Παιδείας Τζίλιαν Κίγκαν, που θα ηττηθούν από τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες. Αλλες αξιοσημείωτες απώλειες των Τόρις περιλαμβάνουν, σύμφωνα με τους Times, την πρώην έδρα του Ντέιβιντ Κάμερον, το Γουίτνεϊ· το Μέιντενχεντ, στο οποίο εξελέγη η Τερέζα Μέι· και το Οξμπριτζ και Σάουθ Ρούισλιπ, το οποίο κατείχε ο Μπόρις Τζόνσον μέχρι πέρυσι. Εκτός από τις έδρες που κατείχαν οι τρεις πρώτοι συντηρητικοί πρωθυπουργοί της μετά το 2010 περιόδου, αρκετά ακόμη προπύργια των Τόρις προβλέπεται να πέσουν. Η δημοσκόπηση του YouGov φέρνει τους Τόρις στο 22%, με πτώση τρεις μονάδες σε σχέση με πριν από δύο εβδομάδες. Η στήριξη στο Εργατικό Κόμμα μειώθηκε κατά τέσσερις μονάδες από 43% σε 39%, όμως η άνοδος του Reform αυξάνει τον αριθμό των εδρών που θα κερδίσουν οι Εργατικοί σε βάρος των Συντηρητικών. Το Reform βρίσκεται στο 15%, μια ώθηση πέντε μονάδων μετά την επιστροφή του Νάιτζελ Φάρατζ στην ηγεσία του κόμματος.

Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες αυξάνουν τη δύναμή τους κατά μια μονάδα, φτάνοντας στο 12%. Στη Σκωτία, το SNP αναμένεται να λάβει 20 έδρες, 28 λιγότερες από ό,τι κέρδισε το 2019. Μια άλλη δημοσκόπηση έδειξε ότι η κλίμακα της ήττας των Τόρις θα μπορούσε να είναι ακόμη μεγαλύτερη. Η έρευνα της Savanta προέβλεψε ότι οι Συντηρητικοί θα μειωθούν στους 53 βουλευτές, με τον Σούνακ να χάνει την έδρα του. Σημαίνοντες υπουργοί είπαν στους Times ότι η κλίμακα της προβλεπόμενης ήττας ξεπερνούσε τους «πιο άγριους εφιάλτες» τους και δεν αντανακλά αυτό που είδαν κατά την προεκλογική εκστρατεία τους. Παραδέχτηκαν, όμως, ότι φαινόταν σίγουρο ότι το κόμμα θα χάσει και το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να περιορίσουν τη ζημιά. Τρεις υπουργοί, συμπεριλαμβανομένου του Χαντ, αναγνώρισαν δημόσια ότι οι Συντηρητικοί οδεύουν προς την ήττα. Ο Χαντ είπε ότι είναι σημαντικό να υπάρχει «μια αποτελεσματική αντιπολίτευση» σε μια κυβέρνηση των Εργατικών, ενώ ο Μελ Στριντ, υπουργός Εργασίας και Συντάξεων, είπε ότι οι Εργατικοί οδεύουν προς «τη μεγαλύτερη πλειοψηφία στην ιστορία αυτής της χώρας». Ενας άλλος υπουργός πρόσθεσε: «Φαίνεται ότι οι ψηφοφόροι είναι αποφασισμένοι να μας δώσουν μια μεγάλη κλωτσιά. Πρέπει να αφιερώσουμε όλο τον χρόνο μας τις επόμενες δύο εβδομάδες προσπαθώντας να κερδίσουμε ξανά εκείνους που πηγαίνουν προς το Reform. Πρέπει να περάσουμε το μήνυμα ότι η ψήφος υπέρ του Reform είναι μια ψήφος υπέρ της αναίρεσης του Brexit και της ανεξέλεγκτης μετανάστευσης».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments