Πολιτική

Βορίδης για ΛΑΡΚΟ: Δεν μπορεί οι φορολογούμενοι να πληρώνουν μια διαχρονικά ζημιογόνα εταιρεία

Βορίδης για ΛΑΡΚΟ: Δεν μπορεί οι φορολογούμενοι να πληρώνουν μια διαχρονικά ζημιογόνα εταιρεία

Πηγή Φωτογραφίας: [365264] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΣΤΑΣΗ ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΜΒΑΣΗ "717" ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟΥ ΑΞΟΝΑ ΑΘΗΝΩΝ - ΠΡΟΜΑΧΩΝΑ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Κριτική από την αντιπολίτευση.

«Η αντιπολίτευση οφείλει να απαντήσει στον ελληνικό λαό αν θα παίρνουμε λεφτά από τον φορολογούμενο, για να τα δίνουμε σε μια διαχρονικά ζημιογόνα εταιρεία; Θα παίρνουμε λεφτά τα οποία θα αφαιρούμε από κάπου αλλού;», δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης αναφερόμενος στη ΛΑΡΚΟ. Η τροπολογία της κυβέρνησης για τη ΛΑΡΚΟ δέχθηκε σφοδρή κριτική από την αντιπολίτευση που κατήγγειλε ότι κατατέθηκε σε μια προσπάθεια να γίνει παρέμβαση στη δικαιοσύνη στην οποία έχουν προσφύγει οι εργαζόμενοι. «Η τροπολογία δεν έχει κάνει σε τίποτα με το αντικείμενο της δίκης», είπε ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης.

«Όταν μιλάει κάποιος για το δημόσιο συμφέρον, οφείλουμε να βλέπουμε όλα τα δεδομένα. Είναι η ΛΑΡΚΟ μια κερδοφόρα επιχείρηση που κάποιος αποφάσισε να την κλείσει; Είναι μια εταιρεία η οποία έχει χρηματοδοτηθεί από το 2020, επί δικής μας κυβερνήσεως, με 110 εκατομμύρια ευρώ, για να μπορέσει να λειτουργεί, για να πληρώνονται οι μισθοί των εργαζομένων. Είναι μια εταιρεία που έχει προξενήσει την παρέμβαση και τιμωρία λόγω κρατικών ενισχύσεων, με αποτέλεσμα να πρέπει να πληρώνονται κάθε χρόνο 10 εκατομμύρια ευρώ εξαιτίας της μη ανακτήσεως των κρατικών ενισχύσεων. Είναι μια εταιρεία η οποία χρωστάει 340 εκατομμύρια ευρώ αυτή τη στιγμή σε οργανισμούς ηλεκτρικής ενέργειας. Θα ήθελα να καταλάβω, η κρίση της αντιπολίτευσης είναι ότι πρέπει να συνεχίσει με αυτές τις συνθήκες; Αυτή τη στιγμή αν αποφασίζαμε ότι πρέπει να πληρώσουμε, μπορεί να χρειαζόμασταν 500 εκατομμύρια για να πληρώσουμε αυτή την εταιρεία. Να ρωτήσω αυτά τα 500 εκατομμύρια δεν θα τα πάρουμε από τον προϋπολογισμό; Ο προϋπολογισμός δεν έχει πληρωθεί από ανθρώπους που επίσης έχουν παιδιά και οικογένειες; Που θέλουν αυτά τα 500 εκατομμύρια να πάνε στην υγεία; Να πάνε στην παιδεία;», είπε ο υπουργός Επικρατείας.

Ο Μάκης Βορίδης σχολίασε και την κριτική της αντιπολίτευσης για την παρουσία πληρεξούσιας του δημοσίου, στο μονομελές πρωτοδικείο όπου εκδικάστηκε η προσφυγή των εργαζομένων την περασμένη Τρίτη. «Να πω την αμαρτία μου. Δεν ξέρω τι είπε, δεν ξέρω ποιος ήταν ο ισχυρισμός της, δεν ξέρω τι εννοούσε και πάντως, από αυτό που διαβάζω, το μόνο σίγουρο είναι ότι καμία σχέση δεν έχει αυτή η τροπολογία με τη δίκη η οποία υπήρχε σε εκκρεμότητα και έπρεπε να κριθεί», είπε ο κ. Βορίδης.

«’Εχουν δαπανηθεί ιλιγγιώδη ποσά σε στελέχη σας, προτού οδηγήσετε τη ΛΑΡΚΟ εκεί που την οδηγήσατε. Εισπράχθηκαν παχυλότατοι μισθοί. Από το 2012-2013 προσπαθείτε, μέσω των κυβερνήσεων σας να αποσείσετε τις ευθύνες για την κακοδιαχείριση, μέσω της ιδιωτικοποίησης και τώρα θέλετε να μετακυλήσετε τις ευθύνες σας στους εργαζόμενους», ανέφερε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου.

«Πρέπει να αποσύρετε την τροπολογία για την ΛΑΡΚΟ. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Αυτή η τροπολογία είναι μια τροπολογία εγκληματική», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς. Η ΛΑΡΚΟ, είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, είναι η μοναδική εταιρεία που παράγει σιδηρονικέλιο και η τροπολογία αφορά 800 εργαζόμενους. «Ήδη από το 2020 με δική σας τροπολογία έχει υπάρξει μείωση μισθών και η δέσμευση η εταιρεία να είναι σε λειτουργία. Και έρχεστε τώρα να δώσετε τη δυνατότητα η εταιρεία να κλείσει», είπε ο Νίκος Παππάς.

«Έχουμε εντυπωσιαστεί από τη μνήμη του κ. υπουργού για τις οφειλές της ΛΑΡΚΟ. Έχει όμως ένα κενό μνήμης ποιος δημιούργησε τις οφειλές. Ποιος είχε διορίσει τον διοικητή της ΛΑΡΚΟ, όταν ελήφθη η απόφαση να τριπλασιαστεί το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος, σε συνεννόηση με τον τότε υπουργό; Μήπως ήταν στέλεχος της ΝΔ;», είπε ο επίσης κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ιωάννης Σαρακιώτης και πρόσθεσε: «κάποιοι εξ αυτών των στελεχών της ΛΑΡΚΟ, ήταν συγγενείς βουλευτών, υπουργών της ΝΔ. Ρωτήστε τον κ. Σκρέκα αν γνωρίζει κάτι».

«Τον γίγαντα της ελληνικής βιομηχανίας, με το νικέλιο στα ύψη, τον οδηγούν αυτήν τη στιγμή σε αυτήν την απαξίωση και βεβαίως, τους εργαζόμενους σε μια πρωτοφανή ανασφάλεια», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης και πρόσθεσε ότι η τροπολογία «δίνει την ευχέρεια στον διαχειριστή να απομακρύνει τους εργαζόμενους από τους χώρους δουλειάς, βάζει ουσιαστικά, πρακτικά, τυπικά ταφόπλακα στη ΛΑΡΚΟ και αποτυπώνει τον τρόπο με τον οποίο η Κυβέρνηση αντιλαμβάνεται το παραγωγικό πρότυπο της χώρας».

«Η κυβερνητική πολιτική είναι σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων, που εδώ και 4,5 χρόνια δίνουν αγώνες. Η κυβέρνηση θα βρει μπροστά της τους εργάτες της ΛΑΡΚΟ. Θα οργανώσουν ακόμη περισσότερο τους αγώνες τους για να μεθοδεύσουν την ακύρωση της αντεργατικής πολιτικής», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος. «Τα χρέη της ΛΑΡΚΟ ουρανοκατέβατα ήταν; Από τον ουρανό πέσανε; Δεν ευθύνονται οι κυβερνήσεις, τόσα χρόνια που διαχειρίστηκαν τη ΛΑΡΚΟ; Από τη δεκαετία του 80 η ΛΑΡΚΟ ήταν κρατική εταιρεία. Οι διοικήσεις που όριζαν οι κυβερνήσεις δεν είχαν ευθύνες; Ποιοι ευθύνονται που η ΛΑΡΚΟ παρέμεινε με μια ενεργοβόρα διαδικασία να αξιοποιεί μεταλλεύματα;», είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

Η ΛΑΡΚΟ, είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των «Σπαρτιατών» Πέτρος Δημητριάδης, είναι μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες παραγωγής σιδηρονικελίου παγκοσμίως. «Η συγκεκριμένη βιομηχανία στο παρελθόν έχει συμβάλει τα μέγιστα στην ελληνική οικονομία και μάλιστα έχει κάνει και πάρα πολλές εξαγωγές», επισήμανε ο βουλευτής.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments