Πολιτική

Ο πρωθυπουργός στο Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και με το βλέμμα στην πραγματική οικονομία

Ο πρωθυπουργός στο Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και με το βλέμμα στην πραγματική οικονομία

Πηγή Φωτογραφίας: ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΗΣ ΚΡΟΑΤΙΑΣ ΑΝΤΡΕΙ ΠΛΕΝΚΟΒΙΤΣ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Το «αγκάθι» των αγροτών και το κρίσιμο στοίχημα της ομαλοποίησης της ροής χρήματος προς τους παραγωγούς.

Στα θέματα της οικονομίας και ειδικά σε αυτά που αφορούν τους πολίτες στην καθημερινότητά τους έχει στραμμένη την προσοχή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως δείχνουν οι μετεκλογικές πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει, μετά και τον ανασχηματισμό του κυβερνητικού σχήματος πριν από μια εβδομάδα.

Τον τόνο έδωσε ο πρωθυπουργός με τη χθεσινή ανακοίνωση ότι τα 300 εκατομμύρια ευρώ που θα αντληθούν από τη φορολόγηση των «υπερκερδών» των διυλιστηρίων θα κατευθυνθούν στη στήριξη συνταξιούχων και λοιπών ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, με το γνωστό έκτακτο βοήθημα που δίνεται τις μέρες των Χριστουγέννων. Παράλληλα, η κυβέρνηση αποφάσισε τη μονιμοποίηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα ταξί και στον take away καφέ, ενώ κατά την προχθεσινή του επίσκεψη στο υπουργείο Ανάπτυξης ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε την επί εξάμηνο παράταση των υφισταμένων μέτρων για τις μειωμένες τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ που έχουν αρχίσει να αποδίδουν κάποια αποτελέσματα.

Για τον κ. Μητσοτάκη, πάντως, το μείζον ζήτημα είναι η ουσιαστική μείωση τιμών στο ράφι, εξ ου και ο αρμόδιος υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος ξεκίνησε από χθες ραντεβού με παράγοντες της αγοράς και ιδιοκτήτες σούπερ μάρκετ, επιδιώκοντας “συμφωνίες κυρίων”. ‘Εμένα δεν με ενδιαφέρει μόνο να μειώνεται ο πληθωρισμός. Θέλω να δω και μειώσεις σε τιμές προϊόντων στο ράφι. Τις είδαμε για πρώτη φορά τον τελευταίο μήνα και προφανώς θέλουμε να τις δούμε σε πολύ μεγαλύτερη ένταση”, είπε χθες με νόημα ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας στον Real FM.

Το «αγκάθι» των αγροτών

Σήμερα, πάντως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης που συνεχίζει τις επαφές του με τις νέες ηγεσίες των υπουργείων, θα βρεθεί στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Ένα “ηλεκτρικό” υπουργείο, όπου ανέλαβε ο Κώστας Τσιάρας σε μια προσπάθεια να “επουλώσει” τις πληγές που άνοιξαν επί των ημερών του Λευτέρη Αυγενάκη. Είναι άλλωστε γνωστό ότι ο πρώην υπουργός είχε ανοιχτά μέτωπα με τον αγροτικό κόσμο, αλλά και εντός του υπουργείου η κατάσταση ήταν ηλεκτρισμένη. Με δεδομένες τις ιδιαιτερότητες του εν λόγω υπουργείου, στον ανασχηματισμό επιστρατεύτηκαν δύο στελέχη από την πληγωμένη Θεσσαλία, ο Καρδιτσιώτης Κώστας Τσιάρας και ο Λαρισαίος υφυπουργός Χρήστος Κέλλας.

Ένα από τα κρίσιμα στοιχήματα είναι η ομαλοποίηση της ροής χρήματος προς τους παραγωγούς, καθώς υπήρξαν πολλές αρρυθμίες τους προηγούμενους μήνες. Παράλληλα, στόχος είναι να πέσουν οι τόνοι με τον αγροτικό κόσμο που ανέβηκαν πολύ ψηλά, ιδίως την περίοδο των αγροτικών κινητοποιήσεων. Ευρύτερα, μια από τις προτεραιότητες που ήδη έχει θέσει στην Ευρώπη ο κ. Μητσοτάκης είναι οι παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν στην ΚΑΠ, καθώς πολλοί παραγωγοί βρέθηκαν αιφνιδιαστικά σε “κενό αέρος”. Δηλωτικό του ενδιαφέροντος του κ. Μητσοτάκη είναι και το γεγονός ότι ένα από τα χαρτοφυλάκια που “παίζουν” για τη χώρα μας είναι και αυτό της Γεωργίας που σήμερα κατέχει η Πολωνία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments