Πολιτική

ΠΑΣΟΚ: Ραντεβού στις 30 Ιουνίου έδωσαν Ανδρουλάκης και διαφωνούντες

ΠΑΣΟΚ: Ραντεβού στις 30 Ιουνίου έδωσαν Ανδρουλάκης και διαφωνούντες

Πηγή Φωτογραφίας: [370110] ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024 / ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ (ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Τα σενάρια για τη διεξαγωγή των εσωκομματικών εκλογών στο ΠΑΣΟΚ.

Μετά τα πρώτα συντροφικά πυρά που δέχθηκε ο Νίκος Ανδρουλάκης στην πρώτη κατά πρόσωπο αναμέτρηση με όλους όσοι τον αμφισβητούν (και είναι πάρα πολλοί), το μήνυμα για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ φαίνεται πως είναι ένα: άμεση προσφυγή σε εσωκομματικές κάλπες για την ανάδειξη νέας ηγεσίας και επανεκκίνηση, ή μια καθ’ όλα παραλυτική εικόνα στη Χαριλάου Τρικούπη έως και το φθινόπωρο του 2025.

Ο κ. Ανδρουλάκης έκλεισε τη θυελλώδη κοινή συνεδρίαση Πολιτικού Συμβουλίου και Κοινοβουλευτικής Ομάδας μετά από εννέα ώρες σφυροκοπημάτων, δεσμευόμενος να διαμορφώσει μια ενωτική πρόταση για την Κεντρική Επιτροπή. Τα αντίπαλα στρατόπεδα ετοιμάζονται για τη συνεδρίαση της 30ής Ιουνίου, όπου θα αποφασιστούν οι εσωκομματικές εκλογές και οι υποψήφιοι διάδοχοι του ΠΑΣΟΚ. Κανείς δεν έχει δηλώσει ακόμα την πρόθεσή του να ανταγωνιστεί τον κ. Ανδρουλάκη για την προεδρία.

Ο Χάρης Δούκας κατέστησε, βέβαια, σαφές ότι επιθυμεί να έχει ηγετικό ρόλο σε ΠΑΣΟΚ και Κεντροαριστερά, αλλά θα έχει ενδιαφέρον να δούμε την επίσημη τοποθέτησή του ενώπιον του κ. Ανδρουλάκη στην ΚΕ.

Η κοινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ θεωρείτο το πρώτο βήμα για να γίνει μια εσωτερική αποτίμηση των εκλογικών αποτελεσμάτων και, κυρίως, να ανοίξουν τα χαρτιά τους όλα τα «στρατόπεδα» της Χαριλάου Τρικούπη.

Και αυτό συνέβη. Μέσα σε περίπου 9 ώρες ακούστηκαν σχεδόν όλοι οι βουλευτές και τα κορυφαία στελέχη και πλέον ειπώθηκαν πράγματα που, όλο το προηγούμενο διάστημα, συζητιόντουσαν μόνο μεταξύ μελών των ίδιων εσωκομματικών «ομάδων» και συμμαχιών. Και κριτική σε όλη τη γκάμα, από ψύχραιμη και πολιτική ως προσωπική και οξεία για τον Νίκο Ανδρουλάκη. Από αιτήματα για οργανωτικές αλλαγές στο κόμμα κι ανανέωση κι ενίσχυση των οργάνων του ως και παρομοιώσεις με τον Κιμ Γιονγκ Ουν και τον Λαβρέντι Μπέρια.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επέμεινε στην άποψη του ότι τα εκλογικά αποτελέσματα του ΠΑΣΟΚ, χωρίς να είναι αυτά που θέλει, δεν συνιστούν βαριά ήττα. Τονίζοντας, αρκετές φορές μάλιστα, ότι με τη συζήτηση αυτή που άνοιξαν στελέχη του ΠΑΣΟΚ δημόσια στα ΜΜΕ, έφυγε ο προβολέας από την πτώση των ποσοστών της ΝΔ και τον «μεγάλο ηττημένο», όπως χαρακτήρισε τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στα γραφεία της Χαριλάου Τρικούπη, υπάρχει ανησυχία για τον τρόπο διατύπωσης της πρότασης και του χρονοδιαγράμματος για τις εκλογές, καθώς ο χρόνος που απαιτείται για τη διαδικασία είναι σημαντικός και υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη. Πολλά στελέχη που αντιμετωπίζουν τον κ. Ανδρουλάκη ζητούν εκλογές “τώρα”, μερικοί ακόμα αναφέρονται στον Ιούλιο.

Αυτό το σενάριο ίσως θα ήταν ευνοϊκό για τον πρόεδρο, καθώς έχει ήδη έναν καλά οργανωμένο κομματικό μηχανισμό στην περιφέρεια, που θα μπορούσε να τον βοηθήσει σημαντικά στην επανεκλογή του, ενώ ταυτόχρονα θα άφηνε λίγο χρόνο στους αντιπάλους του να οργανώσουν την εκστρατεία τους. Ωστόσο, η πρόσκληση για εκλογές μετά από τόσες εκλογικές αναμετρήσεις και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, πιθανότατα δεν θα έχει μεγάλη ανταπόκριση από τους φίλους και τα μέλη του κόμματος.

Ενδεχόμενο που άπαντες, ανεξαρτήτως στρατοπέδου, θα ήθελαν να αποφευχθεί, καθώς βασικός στόχος σε κάθε περίπτωση παραμένει η συσπείρωση της εκλογικής βάσης. Πιο ρεαλιστικό φαίνεται οι κάλπες να στηθούν προς το τέλος του φθινοπώρου, πιθανόν τον Νοέμβριο. Αυτό θα εξασφάλιζε σε όλους τους επίδοξους δελφίνους εύλογο χρόνο να προετοιμαστούν, ενώ συγχρόνως θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο με τον ΣΥΡΙΖΑ και τις όποιες αξιώσεις του στην Κεντροαριστερά. Μετά το καταστατικό συνέδριο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης τον Οκτώβριο, η βάση του Κινήματος θα μπορεί να κάνει μια πιο «καθαρή» επιλογή για τον επόμενο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, καθώς θα υπάρχουν και κάποια πολιτικά δεδομένα γενικότερα όσον αφορά την ανασύνθεση του προοδευτικού χώρου.

Παύλος Γερουλάνος, Κώστας Σκανδαλίδης, Πέτρος Ευθυμίου, Νάντια Γιαννακοπούλου, Φίλιππος Σαχινίδης, Θόδωρος Μαργαρίτης, Τόνια Αντωνίου, Έφη Χαλάτση, Χαρά Κεφαλίδου, Μιλένα Αποστολάκη, Μανώλης Χριστοδουλάκης, Χάρης Καστανίδης και άλλοι συντάχθηκαν με την πρόταση του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου για εκλογή ηγεσίας και συντονίστηκαν με τις ομιλίες τους απέναντι στους προεδρικούς, που επέμειναν στη γραμμή της επίκλησης του καταστατικού.

Στελέχη όπως οι Νίκος Μήλης, Δημήτρης Μάντζος, και Όλγα Μαρκογιαννάκη, μίλησαν για την ανάγκη δημιουργίας μιας πρότασης διακυβέρνησης χωρίς βιασύνη στις διαδικασίες. Ο κ. Ανδρουλάκης θα πρέπει σύντομα να αποφασίσει εάν θα συμμετάσχει στις εσωκομματικές εκλογές με την εκλογική βάση του 2019, η οποία του εξασφάλισε την εκλογή του, ή αν θα επιτραπεί σε όλους να ψηφίσουν. Σε αυτήν την περίπτωση, θα είχε μεγάλο προβάδισμα έναντι του Χάρη Δούκα, καθώς φαίνεται ότι έχει περιορισμένη επιρροή σε αυτόν τον κύκλο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments