Πολιτική

Σε ποιες κοινωνικές ομάδες στρέφει το ενδιαφέρον της η κυβέρνηση

Σε ποιες κοινωνικές ομάδες στρέφει το ενδιαφέρον της η κυβέρνηση

Πηγή Φωτογραφίας: [367930] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Στοχευμένα μέτρα από την κυβέρνηση.

Μέτρα σε δόσεις ανακοινώνει η κυβέρνηση, καθώς από τη μία πλευρά θέλει να στηρίξει τους πολίτες που ζορίζονται από την πορεία των τιμών και από την άλλη δεν θέλει να διαταραχτεί η δημοσιονομική ισορροπία. Ένα νέο πακέτο παρεμβάσεων θα μπει σε εφαρμογή μέσα στο καλοκαίρι, ενώ περαιτέρω ανακοινώσεις θα γίνουν στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης το φθινόπωρο από τον πρωθυπουργό.

Από το Μαξίμου εστιάζουν το ενδιαφέρον τους σε συγκεκριμένες ομάδες, όπως οι χαμηλόμισθοι, οι συνταξιούχοι και οι αγρότες, με το μήνυμα ότι δεν υπάρχουν “λεφτόδεντρα” και ότι τα μέτρα πρέπει να είναι στοχευμένα και κοστολογημένα. Χθες ανακοινώθηκε μια έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης στις εταιρείες διύλισης, με βάση τα πλεονάζοντα κέρδη φορολογικού έτους 2023, αναμένοντας να συγκεντρωθεί περίπου 300 εκατομμύρια ευρώ για την στήριξη ευάλωτων νοικοκυριών και κυρίως συνταξιούχων τα Χριστούγεννα.

Σύμφωνα με το πιο πιθανό σενάριο, θα επαναληφθεί το περσινό μοντέλο, όπου θα δοθεί μια έκτακτη ενίσχυση από 100 έως 200 ευρώ σε συνταξιούχους που δεν θα λάβουν αύξηση. Επιπλέον, υπάρχει πιθανότητα να δοθεί μια επιταγή ακρίβειας σε ευάλωτα νοικοκυριά πριν τα Χριστούγεννα, αν υπάρξει η δυνατότητα. Το Μαξίμου υπογραμμίζει ότι επιστρέφεται στην κοινωνία το “μέρισμα της ανάπτυξης” και ο στόχος είναι η σύγκλιση με την Ευρώπη σε επίπεδο διαθέσιμου εισοδήματος, με ταυτόχρονη μείωση του δημόσιου χρέους.

Η πιθανότητα μιας γενικευμένης μείωσης του ΦΠΑ στα βασικά προϊόντα παραμένει αποκλεισμένη, καθώς θεωρείται ότι θα είχε υψηλό κόστος για το δημόσιο και δεν θα οδηγούσε σε σημαντική μείωση των τιμών. Ωστόσο, αποφασίστηκε να μονιμοποιηθούν οι προσωρινά μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ για τα ταξί και την παράδοση καφέ (takeaway & delivery).

Η κυβέρνηση αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να ληφθούν πρόσθετα μέτρα για την υποστήριξη του εισοδήματος, ενώ επικεντρώνεται στην καταπολέμηση της αισχροκέρδειας. Παράλληλα, η αύξηση των μισθών αποτελεί ένα από τα πιο κρίσιμα ζητήματα. Υπενθυμίζεται ότι μετά την αύξηση τον Απρίλιο, ο κατώτατος μισθός ανέρχεται σε 830 ευρώ και ο στόχος είναι να φτάσει τα 950 ευρώ έως το 2027 (ενώ ο μέσος μισθός να φτάσει τα 1500 ευρώ).

Όσον αφορά στη φορολογία των ελευθέρων επαγγελματιών, ο κ. Μητσοτάκης σε συνέντευξη του στο Real FM επανέλαβε ότι δεν θα αλλάξει η κεντρική φιλοσοφία της πολιτικής απόφασης. Διευκρίνισε, πάντως, ότι «αν υπάρχουν σημειακές αδικίες ή βελτιώσεις που μπορούν να γίνουν, παραδείγματος χάρη όσον αφορά θέματα που αφορούν στο οικογενειακό εισόδημα, τέτοια ζητήματα, αυτά βεβαίως και θα τα δούμε».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments