Πολιτική

Το σχέδιο Μητσοτάκη για στήριξη της κοινωνίας

Το σχέδιο Μητσοτάκη για στήριξη της κοινωνίας

Πηγή Φωτογραφίας: [369714] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΟΥ OPEN "ΩΡΑ ΕΛΛΑΔΟΣ" (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Η κυβέρνηση επιχειρεί να μετουσιώσει σε εφαρμοσμένη πολιτική το μήνυμα των πολιτών.

Δέκα ημέρες μετά το ηχηρό, όπως αποδείχθηκε, μήνυμα της κάλπης των ευρωεκλογών, η κυβέρνηση επιχειρεί χωρίς χρονοκαθυστέρηση, να μετουσιώσει σε εφαρμοσμένη πολιτική το σήμα των πολιτών. Έτσι, μετά την παράταση κατά έξι μήνες των μέτρων, που έχουν ληφθεί από το Υπουργείο Ανάπτυξης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, το οικονομικό επιτελείο ήρθε να ανακοινώσει, με τη σειρά του, σειρά μέτρων προς την ίδια κατεύθυνση, φορολογώντας τα υπερκέρδη των διυλιστηρίων για δεύτερη χρονιά και μονιμοποιώντας μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ.

Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ανακοίνωσε ότι θα επιβληθεί προσωρινή συνεισφορά αλληλεγγύης 33% στις εταιρείες διύλισης, με βάση τα πλεονάζοντα κέρδη τους για το φορολογικό έτος 2023. Αυτή η φορολόγηση των υπερκερδών των διυλιστηρίων θα εφαρμοστεί για δεύτερη συνεχή χρονιά και θα υπολογιστεί ως 33% των κερδών που υπερβαίνουν το 20% του μέσου όρου των αποτελεσμάτων τους για τα έτη 2018-2021. Η επιβολή αυτή θα επιβεβαιωθεί μέσα στο 2024 και θα αναγραφεί στις δηλώσεις των εταιρειών για το φορολογικό έτος 2024.

Η κυβέρνηση έχει επιλέξει να εστιάσει τα έσοδα από την πολιτική αυτή κίνηση στην οικονομική ενίσχυση των συνταξιούχων τον Δεκέμβριο, που δεν επωφελούνται από τη νέα αύξηση των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου 2025, λόγω προσωπικής διαφοράς, καθώς και στην ενίσχυση των πιστώσεων του Εθνικού Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Η απόφαση ελήφθη τώρα, καθώς ο Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε ότι η εικόνα των λογιστικών κερδών των εταιρειών διύλισης για το 2023 έχει αποκρυσταλλωθεί. Παρόλο που είναι μερικώς μειωμένα σε σχέση με το 2022, τα εν λόγω έσοδα παραμένουν σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με την περίοδο πριν την κρίση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δίνοντας το πολιτικό στίγμα της απόφασης, χαρακτήρισε την κίνηση ως μια πράξη κοινωνικής δικαιοσύνης. Επισήμανε ότι πρόκειται για μια δίκαιη απόφαση, καθώς τα διυλιστήρια είχαν πολύ υψηλά κέρδη τα δύο τελευταία έτη σε σχέση με τα ιστορικά τους κέρδη.

Ο πρωθυπουργός, σε ραδιοφωνική συνέντευξή του, απάντησε και στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, σημειώνοντας πως η κυβέρνηση δεν δημεύει τα κέρδη των επιχειρήσεων, ούτε τιμωρεί την επιχειρηματικότητα, ωστόσο έχει την πολιτική και ηθική νομιμοποίηση να αξιοποιήσει αυτή την έκτακτη φορολόγηση για να στηρίξει και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων αλλά και τους πιο αδύναμους πολίτες.

Μετά την μονιμοποίηση από 1/1/2024 των μειώσεων ΦΠΑ σε διάφορα αγαθά που εφαρμόστηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όπως στις μεταφορές, τα γυμναστήρια, τις σχολές χορού και τους κινηματογράφους, με ετήσιο κόστος 305 εκατομμύρια ευρώ, από 1/7/2024 θα μονιμοποιηθεί ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ στα ταξί (από 24% σε 13%), με εκτιμώμενο ετήσιο δημοσιονομικό κόστος 45 εκατομμύρια ευρώ. Επιπλέον, ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ (13%) θα παραμείνει σε καφέ, κακάο, τσάι και χαμομήλι σε take away και delivery, με εκτιμώμενο δημοσιονομικό κόστος 65 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Επανέρχεται, ωστόσο, στο 24% στα σερβιριζόμενα, με εκτιμώμενη εξοικονόμηση 43 εκατ. το χρόνο. «Αυτοί οι οποίοι εισηγούνται προσωρινή μείωση του ΦΠΑ θα πρέπει να μας πουν πότε σκοπεύουν να τον αυξήσουν ξανά» σχολίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας στις προτάσεις της αντιπολίτευσης, επισημαίνοντας ότι η χώρα βρίσκεται σε μια περίοδο που τα στοιχεία του πληθωρισμού δημιουργούν συγκρατημένη αισιοδοξία.

Η κυβέρνηση επικεντρώνεται στη μείωση της ανεργίας μέσω νέων επενδύσεων, την αύξηση των εισοδημάτων και τη στήριξη των ευάλωτων ομάδων. Το Μέγαρο Μαξίμου έχει επισημάνει ότι δεν υπάρχει χρόνος για αναβολές στην εφαρμογή αυτών των πολιτικών. Το νέο κυβερνητικό σχήμα πρέπει να είναι έτοιμο το φθινόπωρο, όταν θα αρχίσει να αποτυπώνεται το πολιτικό κλίμα με στόχο την αλλαγή της εικόνας της κυβέρνησης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments