EDITOR'S PICK

Αβοκάντο, περίπου σαν να λέμε… κόκα και μαριχουάνα

Αβοκάντο, περίπου σαν να λέμε… κόκα και μαριχουάνα

Πηγή Φωτογραφίας: PEXELS.COM

Εγραψε ότι περισσότερα από 12 μεξικανικά εγκληματικά καρτέλ ανταγωνίζονται για τον έλεγχο του εμπορίου αβοκάντο, που συνεπάγεται τζίρο δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το Μεξικό προμηθεύει περισσότερο από το 80% του αβοκάντο που καταναλώνεται στις ΗΠΑ, μάλιστα ο τζίρος των εξαγωγών του ήταν 2,7 δισ. δολάρια το 2023. Η συντριπτικά μεγαλύτερη παραγωγή γίνεται στην περιοχή Μιτσοακάν

Οι Καλιφορνέζοι τρέμουν ήδη. Οι τιμές του αβοκάντο και της πολυαγαπημένης τους σάλτσας γουακαμόλε θα εκτιναχθούν στα ύψη αφού η κυβέρνηση των ΗΠΑ διέταξε να σταματήσουν οι έλεγχοι αβοκάντο και μάνγκο που καλλιεργούνται σε δυτικές επαρχίες του Μεξικού. Και αυτό επειδή δύο υπάλληλοι του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ απήχθησαν εκεί από αγνώστους και αφέθηκαν ελεύθεροι έπειτα από την παρέλευση ωρών. Τι δουλειά έχουν οι αμερικανοί επιθεωρητές αγροτικών προϊόντων στο Μεξικό; Επειδή οι ίδιες οι ΗΠΑ καλλιεργούν αβοκάντο, οι Αμερικανοί διεξάγουν επιτόπιους ελέγχους στα μεξικανικά αβοκάντο που εξάγονται στις ΗΠΑ ώστε να διασφαλίσουν ότι τα ξένα αβοκάντο δεν φέρουν ασθένειες που θα μπορούσαν να βλάψουν τις δικές τους καλλιέργειες! Η Corriere della Sera έριξε λίγο φως στην, αν όχι ολότελα σκοτεινή, τουλάχιστον εξωτική αυτή υπόθεση.

Εγραψε ότι περισσότερα από 12 μεξικανικά εγκληματικά καρτέλ ανταγωνίζονται για τον έλεγχο του εμπορίου αβοκάντο, που συνεπάγεται τζίρο δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το Μεξικό προμηθεύει περισσότερο από το 80% του αβοκάντο που καταναλώνεται στις ΗΠΑ, μάλιστα ο τζίρος των εξαγωγών του ήταν 2,7 δισ. δολάρια το 2023. Η συντριπτικά μεγαλύτερη παραγωγή γίνεται στην περιοχή Μιτσοακάν. Εκεί η μεξικανική κυβέρνηση ξεκίνησε «πόλεμο κατά των ναρκωτικών» το 2006, γεγονός που οδήγησε σε αύξηση των φόνων. Από τότε το μεξικανικό κράτος μαστίζεται από συνεχείς διαμάχες μεταξύ διαφόρων εγκληματικών καρτέλ και η βία έχει αυξηθεί περαιτέρω τα έξι τελευταία χρόνια, αλλάζοντας μάλιστα και επίπεδο: εκτός από την παραγωγή και το λαθρεμπόριο ναρκωτικών, ο ντόπιος υπόκοσμος πέρασε και στον χώρο των αθώων καλλιεργειών. Αβοκάντο και μάνγκο, λοιπόν, είναι πρόβλημα εφάμιλλο της εμπορίας ναρκωτικών, μία από τις σοβαρότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η μεξικανική κυβέρνηση.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments