Σαν σήμερα 22 Ιουνίου: Ξεκινά η δίκη για τον θάνατο του Νίκου Τεμπονέρα, μια υπόθεση που συγκλόνισε την χώρα
Πηγή Φωτογραφίας: facebook/ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΕΩΝ
Η δίκη για τον θάνατο του καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα, ο οποίος δολοφονήθηκε κατά τη διάρκεια των μαθητικών εξεγέρσεων στην Πάτρα, ξεκινά στον Βόλο. Ο κύριος κατηγορούμενος στην υπόθεση είναι ο πρόεδρος της τοπικής ΟΝΝΕΔ και δημοτικός σύμβουλος, Γιάννης Καλαμπόκας, ο οποίος κατηγορείται για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως του καθηγητή μαθηματικών σε Λύκειο της Πάτρας, και στέλεχος του Εργατικού Αντιμπεριαλιστικού Μετώπου (ΕΑΜ), Νίκου Τεμπονέρα. Η δικαστική διαδικασία στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της θεσσαλικής πόλης θα διαρκέσει σχεδόν έναν χρόνο, από τις 22 Ιουνίου 1992 μέχρι τις 9 Μαρτίου 1993.
Στη διάρκεια της δίκης καταθέτουν πολλοί μάρτυρες, αναφέροντας τα γεγονότα της μοιραίας ημέρας και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη το τραγικό περιστατικό. Η υπόθεση προκάλεσε έντονο ενδιαφέρον και αντιδράσεις στην κοινή γνώμη, καθώς οι μαθητικές εξεγέρσεις και η δολοφονία του Τεμπονέρα είχαν συγκλονίσει το πανελλήνιο.
Κατά την πρώτη δίκη, ο Γιάννης Καλαμπόκας καταδικάζεται σε ισόβια κάθειρξη για την ανθρωποκτονία του καθηγητή, χωρίς να του αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό. Η απόφαση αυτή προκαλεί ανάμεικτες αντιδράσεις, με πολλούς να θεωρούν την ποινή δικαιολογημένη, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι η δίκη δεν έλαβε υπόψη όλα τα στοιχεία της υπόθεσης.
Λίγους μήνες αργότερα, η υπόθεση επανεξετάζεται σε δεύτερο βαθμό ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Λάρισας. Η διαδικασία αυτή διαρκεί από τις 7 Δεκεμβρίου 1993 έως τις 19 Απριλίου 1994. Κατά τη διάρκεια της δίκης στο Εφετείο, οι δικαστές αναγνωρίζουν ελαφρυντικά στον κατηγορούμενο και τον καταδικάζουν σε κάθειρξη 17 ετών και τριών μηνών. Η αναθεωρημένη ποινή προκαλεί νέες αντιδράσεις και συζητήσεις στην κοινή γνώμη, με ορισμένους να την θεωρούν υπερβολικά επιεική.
Η υπόθεση του Νίκου Τεμπονέρα αναδεικνύει την ένταση και τις συγκρούσεις της εποχής, ενώ η δικαστική της πορεία αντικατοπτρίζει τις δυσκολίες του δικαστικού συστήματος να αντιμετωπίσει τέτοιες σύνθετες και συναισθηματικά φορτισμένες υποθέσεις. Η μνήμη του Τεμπονέρα παραμένει ζωντανή στην ελληνική κοινωνία, ενώ η δίκη του Καλαμπόκα αποτελεί μια σημαντική στιγμή στην ιστορία της ελληνικής δικαιοσύνης.
Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας στην Ελλάδα και τον κόσμο από το Νewsbeast 168 π.Χ: Διεξάγεται η Μάχη της Πύδνας, που θέτει τέλος στον Γ’ Μακεδονικό Πόλεμο. Οι Ρωμαίοι, με αρχηγό τον Λούκιο Αιμίλιο Παύλο, νικούν και συλλαμβάνουν αιχμάλωτο τον βασιλιά της Μακεδονίας Περσέα. Έτσι, ανοίγει ο δρόμος για την κατάκτηση της Ελλάδας από τους Ρωμαίους.
431: Αρχίζει τις εργασίες της στην Έφεσο η Γ’ Οικουμενική Σύνοδος, με σκοπό την καταδίκη του Νεστοριανισμού.
1622: Εμφανίζεται για πρώτη φορά ο όρος «προπαγάνδα» στην εγκύκλιο του Πάπα Γρηγορίου ΙΕ’ για τη διάδοση της πίστεως (De Propagande Fide). Έκτοτε, ο όρος καθιερώθηκε να συμβολίζει την τέχνη της διάδοσης των ιδεών.
1941: Γερμανία, Ιταλία και Ρουμανία κηρύσσουν τον πόλεμο στη Σοβιετική Ένωση, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Είναι η Επιχείρηση Μπαρμπαρόσα (Unternehmen Barbarossa στα γερμανικά), η οποία θα διαρκέσει έως τις 7 Ιανουαρίου 1942, όταν τα γερμανικά στρατεύματα θα εγκλωβιστούν στο Ανατολικό Μέτωπο. Μπαρμπαρόσα (Κοκκινογένης στα ιταλικά) ήταν το προσωνύμιο του αυτοκράτορα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, Φρειδερίκου Α’, ο οποίος ηγήθηκε των Σταυροφόρων τον 12ο αιώνα.
1973: Η Τζένη Καρέζη και ο Κώστας Καζάκος ανεβάζουν στο θέατρο «Αθήναιον» το έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη «Το μεγάλο μας τσίρκο».
1986: Ο Ντιέγκο Μαραντόνα σκοράρει «Το χέρι του Θεού» και το «γκολ του αιώνα» στο Αργεντινή-Αγγλία 2-1, σε προημιτελικό αγώνα για το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 1986, μέσα στο στάδιο «Αζτέκα» στην Πόλη του Μεξικού.
1992: Αρχίζει στον Βόλο η δίκη για το θάνατο του καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα, ο οποίος δολοφονήθηκε στις μαθητικές εξεγέρσεις, στην Πάτρα. Κύριος κατηγορούμενος είναι ο Γιάννης Καλαμπόκας. Η διαδικασία θα διαρκέσει σχεδόν ένα χρόνο (22 Ιουνίου 1992 – 9 Μαρτίου 1993), στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της θεσσαλική πόλης. Πρωτοδίκως ο κατηγορούμενος θα καταδικαστεί σε ισόβια για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως, χωρίς να του αναγνωρισθεί κανένα ελαφρυντικό. Λίγους μήνες αργότερα θα γίνει η δίκη του σε δεύτερο βαθμό (7 Δεκεμβρίου 1993 – 19 Απριλίου 1994) ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Λάρισας, με τους δικαστές να του αναγνωρίζουν ελαφρυντικά και να τον καταδικάζουν σε κάθειρξη 17 ετών και τριών μηνών.
Στις 2 Φεβρουαρίου 1998 ο Καλαμπόκας θα αφεθεί ελεύθερος, αφού εξέτισε τα 3/5 της ποινής του. Μέχρι σήμερα ισχυρίζεται ότι είναι αθώος και δράστης της δολοφονίας Τεμπονέρα ήταν ο συναγωνιστής του στην ΟΝΝΕΔ, Αλέκος Μαραγκός.
2009: Η εταιρία Kodak ανακοινώνει ότι θα σταματήσει τις πωλήσεις του έγχρωμου φωτογραφικού της φιλμ μετά από 74 χρόνια.
2010: Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα θα εξέλθει σύντομα από την οικονομική κρίση, εκφράζει ο πρόεδρος της Alpha Bank, Γιάννης Κωστόπουλος, μιλώντας στην Ετήσια Γενική Συνέλευση των μετόχων της τράπεζας.
2021: Η UNESCO συνιστά την αλλαγή του καθεστώτος παγκόσμιας κληρονομιάς του Μεγάλου Κοραλλιογενούς Υφάλου σε «σε κίνδυνο» και προτρέπει την Αυστραλία να αναλάβει «επιταχυνόμενη δράση». Η υπουργός Περιβάλλοντος της Αυστραλίας Sussan Ley δηλώνει ότι «αντιτίθεται σθεναρά» στη σύσταση, υποστηρίζοντας ότι είχε πολιτικά κίνητρα και δεν ακολούθησε τη συνήθη διαδικασία.
Γεννήσεις 1837 – Ερνστ Τσίλερ, Γερμανός αρχιτέκτονας
1940 – Αμπάς Κιαροστάμι, διακεκριμένος ιρανός σκηνοθέτης του κινηματογράφου
1949 – Μέριλ Στριπ, Αμερικανίδα ηθοποιός
1964 – Νταν Μπράουν, Αμερικανός συγγραφέας
1965 – Ναταλία Γερμανού, Ελληνίδα δημοσιογράφος και στιχουργός
1985 – Σοφοκλής Σχορτσιανίτης, Έλληνας καλαθοσφαιριστής
Θάνατοι 1969 – Τζούντι Γκάρλαντ, Αμερικανίδα ηθοποιός
1987 – Φρεντ Αστέρ, Αμερικανός τραγουδιστής, χορευτής και ηθοποιός
2015 – Λάουρα Αντονέλι, Ιταλίδα ηθοποιός
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας