Διεθνή

Άνοδος και πτώση του Μακρονισμού

Άνοδος και πτώση του Μακρονισμού

Πηγή Φωτογραφίας: Japan Times

Προς το παρόν εκείνες οι αντιδράσεις που πληθαίνουν είναι οι καθημερινές αρνητικές αντιδράσεις της ίδιας της γαλλικής κοινής γνώμης στην απόφαση του Μακρόν να προκαλέσει εκλογές-εξπρές παραμονές των Ολυμπιακών Αγώνων.

Με μια ελαφρά πλειοψηφία προερχόμενη προφανώς από τους κόλπους των ψηφοφόρων της νικήτριας άκρας δεξιάς η γαλλική κοινωνία φάνηκε σε πρώτη φάση να συμφωνεί με την απόφαση του Προέδρου Μακρόν να προκηρύξει πρόωρες βουλευτικές εκλογές σε απάντηση του αρνητικού αποτελέσματος των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου.

Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου, η ανησυχία άρχισε να εξαπλώνεται σε όλο και περισσότερους πολίτες, με πολλούς να δηλώνουν ότι έχουν αρχίσει να ανησυχούν και να χάνουν τον ύπνο τους. Τόσο οι δηλώσεις του Μακρόν όσο και οι πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Οικονομίας, Μπρυνό Λε Μιρ, συνέβαλαν σε αυτήν την ανησυχία.

Αρχικά, ο Μακρόν αναφέρθηκε στον κίνδυνο των αποταμιευτών να χάσουν τα χρήματά τους σε περίπτωση που οι αντίπαλοί του αποκτούσαν τη δυνατότητα να εφαρμόσουν δημαγωγικά μέτρα στα οικονομικά προγράμματά τους.

Ο Μπρυνό Λε Μαιρ έδωσε συνέντευξη την περασμένη Τρίτη, στην οποία αναφέρθηκε στις αντιδράσεις των αγορών στις γαλλικές πολιτικές εξελίξεις. Παράλληλα, παρατηρείται αυξημένη αρνητική αντίδραση από τη γαλλική κοινή γνώμη στην απόφαση του Μακρόν να προκαλέσει εκλογές-εξπρές πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Αυτές οι αντιδράσεις δείχνουν ότι η απόφαση για τη διάλυση της Εθνοσυνέλευσης απλώς επιδείνωσε την οργή που είχε ήδη συσσωρευτεί κατά του Γάλλου Προέδρου.

Χαρακτηριστική ήταν η αποστροφή που έλαβε χώρα χθες, όταν ένας ώριμος πολίτης που βρέθηκε τυχαία στον δρόμο του Πρωθυπουργού Γκαμπριέλ Αττάλ κατά τη διάρκεια της περιοδείας του για τις εκλογές, του είπε: “εσείς είστε πολύ καλός, αλλά πείτε στον Μακρόν να βγάλει επιτέλους τον σκασμό!”

Παρόμοια περιστατικά αναφέρονται συνεχώς από βουλευτές και στελέχη του κόμματος που επισκέπτονται τις εκλογικές περιφέρειες τους και έρχονται σε επαφή με τους κατοίκους.

Ακόμα και οι επονομαζόμενοι “μορμόνοι”, οι πιο αφοσιωμένοι, δηλαδή, από τους πολιτικούς υπασπιστές του Γάλλου Προέδρου και αρχιτέκτονες της θριαμβευτικής νίκης του το 2017, που είχαν αρχίσει εδώ και πολύν καιρό να παίρνουν τις αποστάσεις τους εγκαταλείποντας τα δημόσια αξιώματά τους και στρεφόμενοι προς τον ιδιωτικό τομέα, έμειναν τώρα ενεοί με την απόφασή του να προκηρύξει τις πρόωρες εκλογές, λέγοντας ότι πλέον δεν τον αναγνωρίζουν.

Παρά το γεγονός ότι ο πανικός έχει καταλάβει το στρατόπεδό του, καθώς οι άνθρωποι ανησυχούν για το τέλος της κυριαρχίας του, ο Μακρόν φαίνεται να έχει αποσυνδεθεί εντελώς από την πραγματικότητα. Δεν αντιλαμβάνεται το καταστροφικό κλίμα που επικρατεί στην κοινωνία, όπου ο φόβος για έναν εμφύλιο πόλεμο είναι μεγαλύτερος από τον φόβο για την άνοδο της ακροδεξιάς στην εξουσία.

Πολλοί κατηγορούν τον Μακρόν ότι είναι υπεύθυνος για την εμφάνιση των ακραίων ιδεολογιών που ανταγωνίζονται για την εξουσία και αποδυναμώνουν το Κέντρο. Κάποτε, το Κέντρο εκπροσωπούνταν από τον ένοικο του Μεγάρου των Ηλυσίων, ο οποίος είχε χαρισματική προσωπικότητα.

“Το μόνο που μετράει εφεξής”, σημείωσε προχθές ο ίδιος στον προσωπικό του λογαριασμό στο X “είναι η απόλυτη αναγκαιότητα να κλείσουν οι πόρτες της Κόλασης που ένας παντελώς ανεύθυνος Πρόεδρος άνοιξε στις 9 Ιουνίου: να εμποδιστεί, δηλαδή, η κατάληψη της εξουσίας από την άκρα δεξιά σε λιγότερο από τρεις εβδομάδες”.

Αναμένεται να διαπιστωθεί εάν η απόφαση του Γκλυκσμάν να συνεργαστεί με τις άλλες συνιστώσες του Λαϊκού Μετώπου δεν θα οδηγήσει σε αποτυχία το εγχείρημά του στις ευρωεκλογές, το οποίο θεωρείται το πιο επιτυχημένο εγχείρημα της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας τα τελευταία χρόνια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments