Διεθνή

Γαλλία: Σκηνικό ρευστότητας λίγο πριν την κάλπη

Γαλλία: Σκηνικό ρευστότητας λίγο πριν την κάλπη

Πηγή Φωτογραφίας: France 24

Η Ακροδεξιά προηγείται, η Αριστερά ελπίζει και το Κέντρο αντέχει.

Μία εβδομάδα πριν από τον πρώτο γύρο των πρόωρων βουλευτικών εκλογών που προκάλεσε ο Εμανουέλ Μακρόν, ύστερα από την εκκωφαντική ήττα της κεντρώας παράταξής του στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, οι δημοσκοπήσεις διαγράφουν ένα θολό πολιτικό τοπίο, με την Ακροδεξιά να προηγείται μεν, αλλά να μένει μακριά από τον στόχο της για κοινοβουλευτική αυτοδυναμία.

Σύμφωνα με τις τελευταίες τρεις έρευνες κοινής γνώμης που διεξήχθησαν από τις εταιρείες Ifop, Harris Interactive και Opinion Way, η ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση (RN) της Μαρίν Λεπέν βρίσκεται στην πρώτη θέση με ποσοστά που κυμαίνονται από 33% έως 35%. Ακολουθεί το Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP), το οποίο ενώνει την γαλλική Αριστερά (Σοσιαλιστές, Πράσινοι, Κομμουνιστές και Ανυπότακτη Γαλλία του Ζαν-Λικ Μελανσόν), με ποσοστά μεταξύ 26% και 29%.

Ο συνασπισμός Ensemble του Εμμανουέλ Μακρόν βρίσκεται στην τρίτη θέση με ποσοστό 20% έως 22%, δείχνοντας ανθεκτικότητα μετά την πτώση του στις προηγούμενες ευρωεκλογές. Τα δημοσκοπικά δεδομένα δεν επιτρέπουν ακριβείς προβλέψεις για την κατανομή των εδρών, αλλά η εταιρεία Harris Interactive εκτιμά ότι η RN και οι σύμμαχοί της θα κερδίσουν μεταξύ 235 και 280 εδρών στις εκλογές.

Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας Ifop, το 64% των ψηφοφόρων σκοπεύει να ψηφίσει στις επερχόμενες εκλογές, με αύξηση 16,5 μονάδων σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές. Και το NFP και το Ensemble προβλέπουν ότι αυτή η αύξηση θα έχει θετικές επιπτώσεις στα αποτελέσματα τους, καθώς αναμένεται να προέλθει κυρίως από ψηφοφόρους που επιθυμούν να αντισταθούν στην ακροδεξιά και δεν ψήφισαν στις προηγούμενες ευρωεκλογές.

Η βίαιη επίθεση κατά ενός ακροδεξιού υποψηφίου στην κεντρική Γαλλία έχει προκαλέσει ανησυχίες για την αύξηση των περιστατικών πολιτικής βίας. Σύμφωνα με την αστυνομία, άγνωστοι με κουκούλες επιτέθηκαν στον υποψήφιο βουλευτή της RN, Ερβέ Μπρεΐγ, στην πόλη Σεντ Ετιέν, κοντά στη Λυών, και τον τραυμάτισαν. Ο Μπρεΐγ μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο για περαιτέρω περίθαλψη. Η Μαρίν Λεπέν κατηγόρησε τους “εξτρεμιστές της άκρας αριστεράς” για την επίθεση, αλλά δεν παρείχε στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτήν την κατηγορία. Οι αρχές έχουν ξεκινήσει έρευνα για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments