«Απόβαση» εκατομμυριούχων στο Ντουμπάι, γυρίζουν την πλάτη στη Βρετανία
Πηγή Φωτογραφίας: ΔΥΑΔΙΚΤΥΟ
Κίνα, Βρετανία και Ινδία είναι οι τρεις χώρες που εγκαταλείπουν οι πάμπλουτοι της υφηλίου και επιλέγουν να μετακομίσουν στο Ντουμπάι, όπως δείχνουν τα στοιχεία για το 2024 από την έρευνα της εταιρείας Henley & Partners.
Βάσει των τελευταίων στοιχείων η Βρετανία αναμένεται ότι θα χάσει φέτος 9.500 εκατομμυριούχους, μετά τη φυγή περί των 4.200 το 2023, με μεγάλο μερίδιο εξ αυτών να μετακομίζει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα τα οποία εκτιμάται ότι θα έχουν «εισροή» 6.700 πλούσιων μεταναστών φέτος. Η Κίνα παραμένει στην κορυφή με φυγή 15.200 πλουσίων (από 13.800 το 2023), ενώ την τρίτη θέση καταλαμβάνει η Ινδία με 4.300 εκατομμυριούχους να εγκαταλείπουν τη χώρα.
Όπως, μάλιστα, τονίζει ο Ντ. Βόλεκ, κορυφαίο στέλεχος της Henley & Partners «ένας πρωτοφανής αριθμός 128.000 εκατομμυριούχων αναμένεται να μετεγκατασταθεί παγκοσμίως φέτος, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ των 120.000 που σημειώθηκε το 2023. Καθώς ο κόσμος παλεύει με μια τέλεια καταιγίδα γεωπολιτικών εντάσεων, οικονομικής αβεβαιότητας και κοινωνικής αναταραχής, οι εκατομμυριούχοι αναζητούν πιο ασφαλή μέρη εγκατάστασης. Από πολλές απόψεις, αυτή η μεγάλη μετανάστευση των εκατομμυριούχων είναι ένας προπορευόμενος δείκτης, που σηματοδοτεί μια βαθιά μετατόπιση στο παγκόσμιο τοπίο και στις ισορροπίες του πλούτου και της εξουσίας, με εκτεταμένες επιπτώσεις στη μελλοντική πορεία των χωρών που αφήνουν πίσω τους ή εκείνων που κάνουν τη νέα τους πατρίδα».
Ο «μαγνήτης» των ΗΑΕ Με τον μηδενικό φόρο εισοδήματος, τις χρυσές βίζες, τον πολυτελή τρόπο ζωής και τη στρατηγική τους θέση, τα ΗΑΕ έχουν εδραιωθεί ως ο πρώτος παγκόσμιος προορισμός για τους εκατομμυριούχους και είναι έτοιμα να υποδεχτούν ένα ρεκόρ καθαρής εισροής 6.700 ατόμων μόνο φέτος. Με σταθερά υψηλές εισροές από την Ινδία, την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, τη Ρωσία και την Αφρική, η αναμενόμενη εισροή μεγαλύτερου αριθμού Βρετανών και Ευρωπαίων φαίνεται ότι επιτρέψει στα Εμιράτα να προσελκύουν σχεδόν διπλάσιους εκατομμυριούχους σε σχέση με τον πλησιέστερο αντίπαλό τους, τις ΗΠΑ, οι οποίες προβλέπεται να επωφεληθούν από καθαρή εισροή 3.800 εκατομμυριούχων το 2024.
Σύμφωνα με την έκθεση το Ντουμπάι έχει φροντίσει να δημιουργήσει ένα «σύγχρονο οικοσύστημα διαχείρισης πλούτου και σε λιγότερο από 5 χρόνια τα ΗΑΕ έχουν εισάγει ένα ισχυρό ρυθμιστικό πλαίσιο, που παρέχει στους πλούσιους μια σειρά καινοτόμων λύσεων για την προστασία, τη διατήρηση και την ενίσχυση του πλούτου τους».
Στην τρίτη θέση μετά από τα ΗΑΕ και τις ΗΠΑ βρίσκεται η Σιγκαπούρη, ενώ την πρώτη 5αδα συμπληρώνουν Καναδάς και Αυστραλία. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μεταξύ των «αγαπημένων» προορισμών της Ευρώπης, περιλαμβάνεται και η Ελλάδα, με εκτίμηση ότι θα έχει εισροή 1.200 εκατομμυριούχων φέτος.
Οι μεγάλοι χαμένοι Η Βρετανία και ιδιαίτερα το Λονδίνο, θεωρείται παραδοσιακά ένας από τους κορυφαίους προορισμούς παγκοσμίως για τους εκατομμυριούχους και για πολλά χρόνια (από τη δεκαετία του 1950 έως τις αρχές της δεκαετίας του 2000) προσέλκυε σταθερά μεγάλο αριθμό εύπορων οικογενειών από την ηπειρωτική Ευρώπη, την Αφρική, την Ασία και τη Μέση Ανατολή. Ωστόσο, η τάση αυτή άρχισε να αντιστρέφεται πριν από περίπου μια δεκαετία, καθώς περισσότεροι εκατομμυριούχοι άρχισαν να εγκαταλείπουν τη χώρα και λιγότεροι να έρχονται. Ειδικότερα, κατά την εξαετή περίοδο από το 2017 έως το 2023 μετά το Brexit, το Ηνωμένο Βασίλειο έχασε συνολικά 16.500 εκατομμυριούχους λόγω μετανάστευσης.
Εκτός από Βρετανία, Κίνα, Ινδία και Νότια Κορέα την κατάταξη των 10 χωρών με τις μεγαλύτερες εκροές εκατομμυριούχων συμπληρώνουν η Βραζιλία, όπου προβλέπεται μετανάστευση 800 εκατομμυριούχων φέτος, ακολουθούμενη από τη Νότια Αφρική (-600), την Ταϊβάν (-400) και το Βιετνάμ και τη Νιγηρία, όπου αναμένεται να αποχωρήσουν 300 εκατομμυριούχοι.
Οι πόλοι έλξης Όσον αφορά τα πιο περιζήτητα προγράμματα διαμονής που ζητήθηκαν από τους πελάτες της Henley & Partners, «χρυσή βίζα» της Πορτογαλίας παραμένει η πιο δημοφιλής επιλογή το 2024, παρά τη λήξη της επενδυτικής επιλογής που συνδέεται με ακίνητα, όπως και το αντίστοιχο πρόγραμμα της Ελλάδας και το πρόγραμμα διαμονής μέσω επενδύσεων της Ισπανίας.
Στη Γερμανία, ο πληθυσμός των πλούσιων μεταναστών αυξήθηκε κατά 15% τα τελευταία 10 χρόνια, στη Γαλλία κατά 14%, ενώ ο αριθμός τους αυξήθηκε κατά 35% στην Αυστραλία, κατά 29% στον Καναδά και κατά το εκπληκτικό 62% στις ΗΠΑ. Αυτοί οι ρυθμοί αύξησης είναι φυσικά προϊόν διαφόρων παραγόντων, όπως η δημιουργία νέων επιχειρήσεων, η τοπική άνοδος των χρηματιστηρίων και οι τάσεις στην αγορά ακινήτων σε κάθε χώρα.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας