Policy Briefs

Το οικονομικό μανιφέστο του Ντράγκι για την Ευρώπη

Το οικονομικό μανιφέστο του Ντράγκι για την Ευρώπη

Πηγή Φωτογραφίας: European Union

Στόχος να γίνει η γηραιά ήπειρος ανταγωνιστικότερη.

Ο Μάριο Ντράγκι ετοιμάζεται να παρουσιάσει ένα όραμα για την αύξηση της παραγωγικότητας και τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε μια αυξανόμενα ανταγωνιστική παγκόσμια οικονομία. Προτείνει την υιοθέτηση μιας δικής βιομηχανικής πολιτικής από την ΕΕ, η οποία θα περιλαμβάνει επιδοτήσεις, δασμούς και συγχωνεύσεις σε ορισμένους τομείς, με στόχο τη δημιουργία μεγαλύτερων και πιο ανταγωνιστικών επιχειρήσεων σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς και τον καλύτερο συντονισμό των πολιτικών μεταξύ των χωρών της ΕΕ.

Ο “Σούπερ Μάριο” έχει αποκτήσει μεγάλο σεβασμό στην Ευρώπη, χάρη στη διάσωση του ευρώ ως επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και στην αναζωογόνηση της οικονομίας της Ιταλίας ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός μετά την πανδημία. Αποτελεί έναν σπάνιο ηγέτη που έχει ξεπεράσει την πολιτική των παρατάξεων, καθώς δεν ανήκει σε κανένα κόμμα.

Ο λόγος: τέτοιες μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να ξεπεράσουν μια σειρά από γραφειοκρατικά, πολιτικά και οικονομικά εμπόδια για να πραγματοποιηθούν. Χωρίς ένα σπρώξιμο από κάποιον σαν τον Ντράγκι, οποιεσδήποτε εκτεταμένες οικονομικές μεταρρυθμίσεις θα μπορούσαν να αποτύχουν πριν καν ξεκινήσουν.

«Θα πρέπει να πείσει τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της Ευρώπης με τη δύναμη των επιχειρημάτων», δήλωσε ο Σάντερ Τορντουάρ, ο οποίος είναι επικεφαλής οικονομολόγος στο Κέντρο για την Ευρωπαϊκή Μεταρρύθμιση και στο παρελθόν εργάστηκε στην ΕΚΤ κατά τη διάρκεια της θητείας του Ντράγκι ως επικεφαλής της. «Νομίζω ότι αυτός είναι κατά βάση ο λόγος για τον οποίο του ζητήθηκε (σ.σ. η συγγραφή της έκθεσης).

Αν η προσπάθεια του Ντράγκι πετύχει, τέτοιες πολιτικές μπορεί να ενισχύσουν περαιτέρω τις διατλαντικές σχέσεις σε μια εποχή όπου οι ΗΠΑ επιδιώκουν να δημιουργήσουν ασφαλέστερες αλυσίδες εφοδιασμού, να προσελκύσουν επενδύσεις και να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή. Ωστόσο, η Κίνα αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα, καθώς αυξάνει τις επιδοτήσεις και κατακλύζει τις παγκόσμιες αγορές με την παραγωγή της. Οι ΗΠΑ και οι χώρες της ΕΕ συμφώνησαν πρόσφατα στο G7 να αντιμετωπίσουν από κοινού την πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα της Κίνας.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments