Πολιτική

F – 35: Η Ελλάδα “κλειδώνει” τα μαχητικά 5ης γενιάς

F – 35: Η Ελλάδα “κλειδώνει” τα μαχητικά 5ης γενιάς

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο, F -35: Η Ελλάδα "κλειδώνει"

Την προσεχή Πέμπτη η τελική έγκριση της Βουλής για 20 αεροσκάφη έναντι 3,5 δισ. ευρώ.

Την προσεχή Πέμπτη αναμένεται η Βουλή να δώσει την τελική έγκριση προκειμένου η Ελλάδα να «κλειδώσει» τα F-35. Η χώρα μας θα αποκτήσει, σε πρώτη φάση, 20 μαχητικά έναντι 3.5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Στο κόστος του προγράμματος συμπεριλαμβάνονται επιπρόσθετες παροχές όπως οι υποδομές, η εκπαίδευση κτλπ.

Τα πρώτα αεροπλάνα που θα παραδοθούν στην Ελλάδα το 2028 θα παραμείνουν στην Αμερική μέχρι το 2030, προκειμένου να εκπαιδευτούν οι πιλότοι και οι τεχνικοί της Πολεμικής Αεροπορίας.

Σε ερώτηση των Παραπολιτικών, ο αντιπρόεδρος της Lockheed Martin, Ράντι Χάουαρντ τονίζει πως “αποτελεί μεγάλο πλεονέκτημα για έναν διεθνή πελάτη όπως η Ελλάδα το γεγονός ότι θα βάλουν το δικό τους αίτημα μαζί με αυτά των ΗΠΑ και διεθνών εταίρων κι έτσι θα έχουν το όφελος της οικονομίας κλίμακος. Αν έχεις ένα συμβόλαιο για 20 αεροσκάφη και είσαι μόνος σου, η τιμή μπορεί να είναι πολύ υψηλότερη. Αλλά επειδή είσαι μέρος μιας παραγωγής 150 αεροσκαφών ετησίως, αυτό σου επιτρέπει μια λύση πιο προσιτή. Συνεπώς, το αίτημα της Ελλάδας θα μπει με αυτά των ΗΠΑ και άλλων συμμετεχουσών χωρών και αυτό θα αποτυπωθεί σε ένα συμβόλαιο κάποιους μήνες μετά την υπογραφή του LOA. Και 3-4 χρόνια μετά είναι ένα τυπικό χρονικό διάστημα για την πρώτη παράδοση. Το πρώτο αεροσκάφος θα πρέπει να μπει σε ένα κέντρο εκπαίδευσης, ώστε να ξεκινήσουμε να εκπαιδεύουμε τους Έλληνες πιλότους. Αμέσως μετά, τα αεροσκάφη θα αρχίσουν να εμφανίζονται στην Ελλάδα”.

Σύμφωνα με τον ίδιο, “τα F-35 κοστίζουν το ίδιο ή και λιγότερο από τα προηγούμενης γενιάς αεροσκάφη. Και αν συγκρίνεις το F-35 με τα Eurofighter, τα Rafale, τα F-15, ακόμα και με τα δικά μας F-16, είναι ένα αεροσκάφος σε πολύ ανταγωνιστική τιμή. Και ο λόγος, όπως ανέφερα νωρίτερα, είναι πως τα άλλα αεροσκάφη παράγονται με ρυθμό 2 με 3 τον μήνα, ενώ τα F-35 περίπου 12 με 13 τον μήνα. Είναι μια οικονομία κλίμακος, που επιτρέπει μακροπρόθεσμα συμβόλαια, μεγαλύτερες επενδύσεις, για να παραχθούν μεγαλύτερες ποσότητες αεροσκαφών. Κι έτσι οι τιμές πώλησης πέφτουν. Αυτό συνιστά ένα σημαντικό όφελος για την Ελλάδα και κάθε άλλη χώρα. Συνεπώς, διαφωνώ με την αντίληψη ότι είναι ένα ακριβό αεροσκάφος, τουλάχιστον σε σύγκριση με τα άλλα. Δεν είναι. Ολα τα μαχητικά αεροσκάφη είναι ακριβά. Υπάρχει πολύ υψηλή τεχνολογία. Συνεπώς, απαιτεί πολλή σκέψη από κάθε χώρα: Πού θα δαπανήσω τα χρήματά μου; Εν προκειμένω, στη συλλογική στρατηγική άμυνα. Εχουμε δει τα τελευταία δύο χρόνια, ειδικά εδώ στην Ευρώπη, και την τελευταία δεκαετία σε όλο τον κόσμο την απίστευτη αύξηση των απειλών που όλοι αντιμετωπίζουμε. Κι έτσι επενδύουμε. Αυτό πράττουμε ως έθνη που αγαπάμε την ειρήνη. Επενδύουμε στην εθνική ασφάλεια. Εχουμε δει αυτή την επένδυση ειδικά στα F-35 ιδίως στην Ευρώπη: στη Φινλανδία, την Ελβετία, τη Γερμανία και τώρα στην Τσεχία. Οι χώρες επενδύουν στην εθνική τους άμυνα, γιατί αγαπούν την ελευθερία τους”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments