Κύπρος: Στο στόχαστρο του Νασράλα λόγω βρετανικών βάσεων
Πηγή Φωτογραφίας: [364911] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΑΝΩΤΑΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΚΥΠΡΟΥ (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)
Σε «προειδοποίηση» προς την Κυπριακή Δημοκρατία προχώρησε τις προηγούμενες μέρες ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα. Εκτόξευσε απειλές ότι η Χεζμπολάχ θα μπορούσε να θεωρήσει εμπλοκή της Κύπρου στον πόλεμο ενδεχόμενη άδεια στο Ισραήλ να χρησιμοποιήσει τα αεροδρόμια και τις βάσεις της για να εξαπολύσει επιθέσεις εναντίον του Λιβάνου.
Ο Νασράλα προειδοποίησε την κυπριακή κυβέρνηση ότι η συνεργασία με τον ισραηλινό στρατό εναντίον του Λιβάνου θα την καθιστά συμμετέχουσα στον πόλεμο. Ωστόσο, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, αντέδρασε δηλώνοντας ότι η χώρα του δεν έχει καμία σχέση με τις πολεμικές συρράξεις.
Σύμφωνα με τον Χριστοδουλίδη, η Κυπριακή Δημοκρατία δεν αποτελεί μέρος του προβλήματος, αλλά αντίθετα αποτελεί μέρος της λύσης του προβλήματος. Ο ρόλος της Κύπρου, όπως φαίνεται μέσω του ανθρωπιστικού διαδρόμου, αναγνωρίζεται όχι μόνο από τον αραβικό κόσμο, αλλά και από τη διεθνή κοινότητα.
Στη συνέχεια, ο κυπριακός κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, διαβεβαιώνει ότι δεν θα δοθεί άδεια σε καμία χώρα να πραγματοποιήσει πολεμικές επιχειρήσεις μέσω της Κύπρου.
Το Υπουργείο Εξωτερικών του Λιβάνου ανακοίνωσε ότι οι σχέσεις μεταξύ Λιβάνου και Κύπρου βασίζονται σε μια μακρά ιστορία διπλωματικής συνεργασίας. Επισημάνθηκε η συνεχής επικοινωνία και οι διαβουλεύσεις σε υψηλό επίπεδο μεταξύ των δύο χωρών για τη συζήτηση θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Οι Υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών επιβεβαίωσαν τις εξαιρετικές και στενές σχέσεις Κύπρου – Λιβάνου κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας.
Ενώ ο λιβανέζος δημοσιογράφος Σαλέμ Ζαχράν επιχειρώντας να ερμηνεύσει το Νασράλα υποστήριξε ότι «δεν απείλησε τους Κύπριους αλλά τους προειδοποίησε ότι η Κύπρος θα είναι εταίρος στο βομβαρδισμό του Λιβάνου σε περίπτωση πολέμου».
Μίλησε επίσης για τις έμμεσες επαφές των Κυπρίων με τη Χεζμπολάχ, οι οποίες μετέφεραν θετικά μηνύματα και βελτίωσαν την κατάσταση. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Λετυμπιώτης επισήμανε την ιδιαιτερότητα των Βρετανικών Βάσεων, οι οποίες έχουν δικό τους καθεστώς. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι οι βρετανικές βάσεις δεν ελέγχονται από την Κυπριακή Δημοκρατία, αφού θεωρούνται βρετανικό έδαφος. Οι απειλές του Νασράλα δεν διευκρίνιζαν αν αφορούσαν και τις βρετανικές βάσεις.
Η Κύπρος έχει βρεθεί ξανά στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος λόγω των βρετανικών βάσεων, όπως συνέβη και πρόσφατα. Τον Ιανουάριο, υπήρξαν ανησυχίες στο νησί μετά από αναφορές που σημείωναν ότι οι ΗΠΑ προμηθεύουν όπλα στο Ισραήλ μέσω των βάσεων του Ηνωμένου Βασιλείου στην Κύπρο. Ειδικά η βάση στο Ακρωτήρι έχει χρησιμοποιηθεί ως σταθμός για βρετανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή, και έχει αναφερθεί ότι έπαιξε ρόλο στις επιθέσεις εναντίον των ανταρτών Χούθι στην Υεμένη, όπως αναφέρουν και τα κυπριακά ΜΜΕ.
Και τότε το κυπριακό ΥΠΕΞ, σημείωνε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία δεν εμπλέκεται σε οποιαδήποτε επιχείρηση στρατιωτικού χαρακτήρα».
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας