Πολιτική

ΠΑΣΟΚ: Παραμένουν οι υψηλοί τόνοι

ΠΑΣΟΚ: Παραμένουν οι υψηλοί τόνοι

Πηγή Φωτογραφίας: [369501] ΓΕΥΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΝΙΚΟΥ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ ΣΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Το «μαύρο κουτί» της συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κ.Ο.

Στο ΠΑΣΟΚ ο απόηχος της προχθεσινής διαδικασίας της κοινής συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας παραμένει ηχηρός. Μπορεί στο ΠΑΣΟΚ να έχουν δει και στο παρελθόν επεισοδιακές εσωκομματικές διαδικασίες, ωστόσο όσα έγιναν μέσα σε εννέα ώρες το απόγευμα της Τετάρτης αφήνουν έντονη σφραγίδα στο κόμμα, με βασικό ερώτημα τι θα ακολουθήσει από εδώ και στο εξής.

Στο τέλος της διαδικασίας, ο Νίκος Ανδρουλάκης μίλησε για μια πρόταση προς την Κεντρική Επιτροπή που θα προσπαθήσει να είναι πιο ενωτική. Θέλει να συμπεριλάβει και την πολιτική και τα πρόσωπα στην κρίση που αντιμετωπίζει ο λαός της παράταξης. Είναι δύσκολο να ερμηνευτούν οι προθέσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και να προβλεφθούν οι επόμενες του κινήσεις. Αναφέρεται στην Κεντρική Επιτροπή για να ανακοινώσει έναν διπλό οδικό χάρτη για το μέλλον της παράταξης και τις διεργασίες στον χώρο της Κεντροαριστεράς. Όταν του ζητούν πληροφορίες για το πώς σκέφτεται να προχωρήσει, απαντάει ότι θα ήταν καταστροφικό να προαναγγείλει τις κινήσεις του, καθώς θα πυροδοτούσε νέες σεναριολογίες ή προσπάθειες απαξίωσης από εκείνους που έχουν τοποθετηθεί απέναντί του. Είναι αναμενόμενο να θέλει να διατηρήσει το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού.

Τα γεγονότα της Τετάρτης έδωσαν την ευκαιρία για μια πρώτη αξιολόγηση των δυνάμεων, με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να βρίσκεται απομονωμένος και να λαμβάνει ελάχιστη στήριξη από τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου και τους βουλευτές που παρενέβησαν. Ακόμη και στελέχη που θεωρούνταν στον στενό κύκλο του Νίκου Ανδρουλάκη ή που τον είχαν στηρίξει στο παρελθόν, επέλεξαν να μην τοποθετηθούν καθόλου ή να σταθούν απέναντι.

Οι απόψεις για το τι θα συμβεί την επόμενη μέρα και ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης κρατάει τα χαρτιά του κλειστά, είναι διχασμένες. Κάποιοι πιστεύουν ότι, μετά από όσα συνέβησαν την Τετάρτη και την αποδοκιμασία των επιλογών της ηγεσίας από εκπροσώπους όλων των ηλικιακών και ιδεολογικών ομάδων του ΠΑΣΟΚ, ο πρόεδρος του κόμματος δεν έχει πολλές επιλογές. Πιστεύουν ότι η μοναδική επιλογή του είναι να προσφύγει στις κάλπες το φθινόπωρο για την ανάδειξη νέας ηγεσίας. Αυτό ήταν ένα αίτημα που υποβλήθηκε από πολλά στελέχη. Οι πιστεύουν ότι ο κ. Ανδρουλάκης δεν έχει άλλη επιλογή, επισημαίνουν ότι φαίνεται ότι δεν έχει υποστηρικτές για να προχωρήσει σε αιφνιδιαστικές ή παρελκυστικές κινήσεις και ότι έχει χάσει την πρωτοβουλία, καθώς θα αναγκαστεί να συμμετάσχει στην εκλογική διαδικασία, αν και δεν το επιθυμεί.

Άλλα στελέχη εκτιμούν ότι οι εξελίξεις μπορεί να μην είναι τόσο προβλέψιμες. Υπογραμμίζουν ότι η Κεντρική Επιτροπή αποτελεί ένα διαφορετικό πεδίο και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παραμένει ισχυρός εκεί. Εκτιμούν ότι ο κ. Ανδρουλάκης ενδέχεται να καθυστερήσει την προσφυγή στις κάλπες και να προτείνει άλλες διαδικασίες, όπως συνδιάσκεψη ή συνέδριο, προκειμένου να κερδίσει χρόνο για ανασύνταξη δυνάμεων και επανασυσπείρωση στελεχών γύρω του, με στόχο τη διατήρηση της προεδρίας του κόμματος.

Ωστόσο, μέχρι να ανακοινώσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τις αποφάσεις του και να γνωστοποιήσει τον τρόπο με τον οποίο επιθυμεί να προχωρήσει, στάση αναμονής τηρούν όλοι οι πιθανοί διεκδικητές της ηγεσίας. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στέλεχος του κόμματος, «να δηλώσω υποψήφιος σε τι; Δεν υπάρχει ακόμη τίποτα».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments