Το μήνυμα της κάλπης συνεχίζουν να αποκρυπτογραφούν στην κυβέρνηση
Πηγή Φωτογραφίας: ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΟΝ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΣΚΑΪ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)
Το αποτέλεσμα της κάλπης εξακολουθούν να συζητούν στη Νέα Δημοκρατία καθώς έχει ανοίξει η συζήτηση για το αν χρειάζεται μεγαλύτερο άνοιγμα στο κέντρο ή στροφή σε ένα παραδοσιακό ακροατήριο. Στην αναμέτρηση της 9ης Ιουνίου το κυβερνών κόμμα κατάφερε να διατηρήσει την μεγάλη ψαλίδα από την αντιπολίτευση, ωστόσο, πέρασε κάτω από τον πήχη που είχε βάλει (πήρε ποσοστό 28.3% όταν στις προηγούμενες ευρωεκλογές είχε 33.12%).
Η κυβέρνηση δηλώνει ότι έχει λάβει το μήνυμα και στο επόμενο διάστημα θα επικεντρωθεί σε μια ατζέντα καθημερινότητας και στη δύσκολη μάχη με την ανεργία. Μετά τις ευρωεκλογές, ο πρωθυπουργός προχώρησε σε αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, επιδιώκοντας να δώσει ένα μήνυμα ανανέωσης. Από το Μαξίμου αναφέρουν ότι εστιάζουν στην προοπτική και διαβάζουν προσεκτικά τα αποτελέσματα, αποφεύγοντας τη συζήτηση για πιθανή στροφή προς τα δεξιά.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζει ότι η Νέα Δημοκρατία δεν θα επιστρέψει σε πολιτικές περιχαράκωσης και σε ιδεολογική απομόνωση, καθώς αυτές οδήγησαν στην χαμηλή εκλογική απήχηση στο παρελθόν. Υποστηρίζει ότι δεν θα επαναληφθεί το ίδιο λάθος και ότι η στρατηγική που ακολουθείται έχει υπηρετηθεί με επιτυχία στις εθνικές εκλογές.
Βέβαια, στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας υπάρχουν βουλευτές που μιλούν για επιστροφή στις… ρίζες. Αυτό λοιπόν που μένει να φανεί είναι αν ανάλογες φωνές θα ακουστούν – και σε ποιο βαθμό – στην συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που αναμένεται να γίνει την Τετάρτη και στην οποία θα υπάρξει μια αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος.
Υπάρχουν βουλευτές που επιθυμούν μια δεξιά στροφή, καθώς πιστεύουν ότι ορισμένες κινήσεις της κυβέρνησης, όπως το νομοσχέδιο για την ισότητα στον πολιτικό γάμο, απομακρύνουν ένα παραδοσιακό και συντηρητικό κοινό. Ταυτόχρονα, υπάρχουν και “γαλάζιοι” που δεν είναι ικανοποιημένοι με τις πολιτικές μεταγραφές που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια.
Μετά το αποτέλεσμα της κάλπης υπήρξαν οι πρώτες τοποθετήσεις από βουλευτές, που άνοιξαν τη συζήτηση για μια σειρά θεμάτων. Η αρχή έγινε από τον Μάριο Σαλμά που ζήτησε την έκτακτη σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, προκειμένου να συζητηθούν τα αίτια του «δυσμενούς», όπως το χαρακτήρισε, αποτελέσματος. Από την πλευρά του ο Νικήτας Κακλαμάνης ανέφερε μεταξύ άλλων πως «η παραδοσιακή, η γνήσια λαϊκή Δεξιά είχε προ πολλού παραγκωνιστεί από ένα αυτοσχέδιο παράρτημα του ΠΑΣΟΚ εντός της παράταξης».
Την ίδια στιγμή, η συζήτηση για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας το 2025 έχει ήδη ξεκινήσει. Ο πρωθυπουργός είχε δηλώσει τον Μάιο πως έχει καλή σχέση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και πως αυτή ασκεί καλά τα καθήκοντά της, υπονοώντας έτσι την πιθανότητα μιας δεύτερης θητείας για την Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
Μετά την ευρωκάλπη, υπάρχουν βουλευτές που θα θεωρούσαν θετικό να επιλεγεί ένας υποψήφιος με πολιτική διαδρομή στη Νέα Δημοκρατία. Ο Νότης Μηταράκης πρόσφατα ανέφερε ότι υπάρχουν πολλά αξιόλογα στελέχη της κεντροδεξιάς με ιστορική πολιτική πορεία που θα μπορούσαν να είναι υποψήφιοι για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Αυτή είναι μια συζήτηση που πρέπει να γίνει όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή, επιμένουν να υποστηρίζουν κυβερνητικοί κύκλοι, οι οποίοι επιθυμούν να προλαμβάνουν κάθε σχετική συζήτηση.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας