Γεωπολιτικά

Γιατί οι δεσμοί Πούτιν – Κιμ Γιονγκ Ουν αποτελούν παγκόσμια απειλή

Γιατί οι δεσμοί Πούτιν – Κιμ Γιονγκ Ουν αποτελούν παγκόσμια απειλή

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο//Γιατί οι δεσμοί Πούτιν – Κιμ Γιονγκ Ουν αποτελούν παγκόσμια απειλή

Καθώς οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έχουν προσπαθήσει να απομονώσουν τη Ρωσία και τη Βόρεια, οι δύο χώρες έχουν εντείνει τις συναλλαγές τους σε εμπορεύματα και όπλα

Ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν πραγματοποίησε το πρώτο του ταξίδι στη Βόρεια Κορέα μετά από 24 χρόνια, προκειμένου να αναθερμάνει τους διμερείς δεσμούς του με τον ηγέτη της, Κιμ Γιονγκ Ουν. Καθώς οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έχουν προσπαθήσει να απομονώσουν τη Ρωσία και τη Βόρεια, οι δύο χώρες έχουν εντείνει τις συναλλαγές τους σε εμπορεύματα και όπλα.

Η συνάντηση

Ο Πούτιν εξακολουθεί να χρειάζεται τη βοήθεια της Βόρειας Κορέας και επιθυμεί να δείξει την ευγνωμοσύνη του στον ηγέτη που του παρέχει όπλα για τον πόλεμό του στην Ουκρανία. Σημειωτέον πως, όπως αναφέρει το Bloomberg, η Βόρεια Κορέα κατέχει μερικές από τις μεγαλύτερες αποθήκες πυρομαχικών και ανταλλακτικών που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι Ρώσοι στο ουκρανικό μέτωπο.

Οι δύο χώρες μπορούν να συναλλάσσονται χωρίς την απειλή κυρώσεων μέσω μιας σιδηροδρομικής σύνδεσης στα σύνορά τους και μέσω κοντινών λιμανιών μεταξύ των οποίων τα πλοία μπορούν να μετακινούνται χωρίς να εγκαταλείπουν τα χωρικά ύδατα των δύο χωρών.

Τι αναζητά η Ρωσία

Αυτό που αναζητά η Ρωσία είναι βλήματα και ρουκέτες πυροβολικού, βαλλιστικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς και ανταλλακτικά για ορισμένα από τα οπλικά συστήματα σοβιετικής εποχής που χρησιμοποιεί στην Ουκρανία, όπως τα άρματα μάχης T-54 και T-62. Η Ρωσία έχει ιδιαίτερο κίνητρο να ζητήσει περισσότερο οπλισμό από τη Βόρεια Κορέα, δεδομένου ότι η Ουκρανία παραλαμβάνει τώρα νέα όπλα αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων από τους Αμερικανούς και Ευρωπαίους συμμάχους της.

Τι αναζητά η Βόρεια Κορέα

Η χώρα χρειάζεται πολλά. Μετρητά, εμπορεύματα και τεχνολογία για να ενισχύσει, μεταξύ άλλων, την κατασκευή υποβρυχίων και κατασκοπευτικών δορυφόρων. Η οικονομία της εκτιμάται ότι άγγιξε μόλις τα 24,5 δισ. δολάρια το 2022, με κατά κεφαλήν εισόδημα περίπου στο 3,4% του αντίστοιχου της Νότιας Κορέας. Η Ρωσία έχει παράσχει μέχρι στιγμής στη Βόρεια Κορέα τρόφιμα, πρώτες ύλες και εξαρτήματα που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή όπλων, όπως δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Νότιας Κορέας, Σιν Γουόνσικ.

Εάν οι μεταφορές όπλων αυξηθούν, η Ρωσία πιθανότατα θα αποστείλει περισσότερη στρατιωτική τεχνολογία στη Β. Κορέα, αυξάνοντας την απειλή την οποία αποτελεί η Πιονγκγιάνγκ για την περιοχή, προσέθεσε ο Σιν. Η αξία των πυρομαχικών που έχουν μέχρι στιγμής παραδοθεί στη Ρωσία θα μπορούσε να ανέρχεται σε δισεκατομμύρια δολάρια και η βοήθεια που έχει λάβει ο Κιμ αντιπροσωπεύει πιθανότατα μια από τις μεγαλύτερες ενισχύσεις στην οικονομία της Βόρειας Κορέας από τότε που ανέλαβε την εξουσία το 2011 μετά τον θάνατο του πατέρα και προκατόχου του.

Μια επίσκεψη του Πούτιν θα είχε επίσης «πολιτική αξία για τον Κιμ, επιδεικνύοντας ισχυρό παγκόσμιο κύρος στο εγχώριο ακροατήριό του», δήλωσε η Τζένι Τάουν, ανώτερη συνεργάτης του think tank, Stimson Center.

Οι επιπτώσεις για την Ουκρανία

Τους τελευταίους μήνες, ο Κιμ έχει επισκεφθεί εργοστάσια παραγωγής πυρομαχικών, ενώ επέβλεψε δοκιμές όπλων που η Νότια Κορέα δήλωσε ότι θα μπορούσε να αποστείλει στη Ρωσία. Σε αυτά περιλαμβάνεται ένας πολλαπλός εκτοξευτής πυραύλων 240 χιλιοστών, ο οποίος, σύμφωνα με ειδικούς σε θέματα όπλων, είναι ένα κατευθυνόμενο πυραυλικό σύστημα με εκτιμώμενο βεληνεκές μεταξύ 40 και 60 χιλιομέτρων. Η Βόρεια Κορέα δοκίμασε επίσης έναν βαλλιστικό πύραυλο κοντινής εμβέλειας με εκτιμώμενο βεληνεκές περίπου 110 χιλιομέτρων.

Αν και υπήρξαν ερωτήματα για την ποιότητα των όπλων της Βόρειας Κορέας, μόνο και μόνο η ύπαρξη μεγάλου όγκου βλημάτων πυροβολικού επιτρέπει στις ρωσικές δυνάμεις να καθηλώσουν τους Ουκρανούς, ενώ οι βαλλιστικοί πύραυλοι της Βόρειας Κορέας επιτρέπουν στους Ρώσους να εξαντλήσουν τις αποθήκες των αμερικανικών αναχαιτιστικών πυραύλων που προορίζονται για την προστασία των μεγαλύτερων πόλεων της Ουκρανίας.

Οι επιπτώσεις για τις ΗΠΑ

Περισσότερες μεταφορές βορειοκορεατικών όπλων στη Ρωσία θα αυξήσουν την ανάγκη της Ουκρανίας για αμερικανική αλλά και ευρωπαϊκή στρατιωτική βοήθεια. Παράλληλα, όσο περισσότερη βοήθεια λαμβάνει ο Κιμ από τη Ρωσία, τόσο πιο εύκολο θα είναι γι’ αυτόν να συνεχίσει να αγνοεί τα αιτήματα των ΗΠΑ να καθίσει στο τραπέζι των συνομιλιών για πυρηνικό αφοπλισμό. Οποιαδήποτε οπλική τεχνολογία παραλαμβάνει η Βόρεια Κορέα αυξάνει την ικανότητά της να επιφέρει θανατηφόρα πλήγματα στην Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα, χώρες που φιλοξενούν το μεγαλύτερο μέρος των αμερικανικών στρατευμάτων στην περιοχή.

Ο Πούτιν και ο Κιμ ενδέχεται επίσης να υπογράψουν σύμφωνο για στρατιωτική παρέμβαση σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, όπως μετέδωσε ο νοτιοκορεατικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας YTN, περιπλέκοντας περαιτέρω τα σχέδια της Ουάσινγκτον και αυξάνοντας τους κινδύνους για γενικευμένη στρατιωτική σύγκρουση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments