Διεθνή

ΕΕ – Κίνα: Ξεκινούν συνομιλίες για το «καυτό» θέμα των δασμών στα EV – Η κομβική μεσολάβηση Χάμπεκ (tweet)

ΕΕ – Κίνα: Ξεκινούν συνομιλίες για το «καυτό» θέμα των δασμών στα EV – Η κομβική μεσολάβηση Χάμπεκ (tweet)

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο//Τι συμφωνήθηκε σε τηλεδιάσκεψη νωρίτερα με στόχο να αποτραπεί σινοευρωπαϊκός εμπορικός πόλεμος - Σημαντικό ρόλο έπαιξε ο Γερμανός αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομίας που βρίσκεται στο Πεκίνο για τριήμερη επίσκεψη

Τι συμφωνήθηκε σε τηλεδιάσκεψη νωρίτερα με στόχο να αποτραπεί σινοευρωπαϊκός εμπορικός πόλεμος - Σημαντικό ρόλο έπαιξε ο Γερμανός αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομίας που βρίσκεται στο Πεκίνο για τριήμερη επίσκεψη

Ευρωπαϊκή Ένωση και Κίνα συμφώνησαν στην έναρξη συνομιλιών αναφορικά με το σχέδιο της Κομισιόν να επιβάλει δασμούς στα ηλεκτρικά οχήματα που εισάγονται από την ασιατική χώρα.

Ο αρμόδιος επίτροπος εμπορικών θεμάτων, Βάλντις Ντομπρόβσκις είχε διαδικτυακή συνάντηση το Σάββατο με τον υπουργό Εμπορίου της Κίνας, Γουάνγκ Βεντάο, στην οποία συμφώνησαν στην έναρξη συνομιλιών για να βρεθεί λύση.

Θυμίζουμε πως η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πως δρομολογούνται δασμοί έως και 48% στα EV που κατασκευάζονται και εισάγονται από την Κίνα προκάλεσε δυσφορία στο Πεκίνο που απείλησε με έναρξη εμπορικού πολέμου.

Η απόφαση για τους δασμούς ήρθε μετά από πολύμηνη έρευνα της Κομισιόν που διαπίστωσε ότι υπάρχει έλλειμμα ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών προϊόντων λόγω του παράτυπου πλεονεκτήματος που απολαμβάνουν οι κινεζικές επιχειρήσεις χάρη στις αθρόες επιδοτήσεις που διασφαλίζουν από τις κινεζικές αρχές.

Ο ρόλος του Χάμπεκ

Στρατηγικό ρόλο για την εξέλιξη αυτή φαίνεται πως έπαιξε ο Γερμανός αντιπρόεδρος και υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, ο οποίος βρίσκεται στην Κίνα στο πλαίσιο τριήμερης επίσκεψης. Είναι δε, ο πρώτος υψηλόβαθμος Ευρωπαίος αξιωματούχος που επισκέπτεται τη χώρα μετά την ανακοίνωση των ευρωπαϊκών δασμών.

Ο Χάμπεκ συναντήθηκε νωρίτερα σήμερα με τον Γουάνγκ, προκειμένου να συζητήσουν τόσο διμερή ζητήματα όσο βέβαια και το ακανθώδες θέμα των ευρωπαϊκών δασμών.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, στη συνάντηση, υποστήριξε πως και άλλες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, η Βραζιλία ακόμη και η Τουρκία έχουν χρησιμοποιήσει τους δασμούς ως τιμωρητικό μέτρο, όμως αυτός δεν είναι ο σκοπός της ΕΕ. «Είναι σημαντικό να κατανοήσετε πως δεν πρόκειται για τιμωρητικούς δασμούς» τόνισε στο πλαίσιο της συνάντησης.

«Θα πρέπει να επιτευχθούν κοινά, ισότιμα στάνταρ για την πρόσβαση στις αγορές» ξεκαθάρισε, συμφωνώντας να μεσολαβήσει προς την Κομισιόν για να βρεθεί μια λύση. Λίγες ώρες μετά ακολούθησε η τηλεδιάσκεψη του Γουάνγκ με τον Ντομπρόβσκις.

Πάντως, η έναρξη των συνομιλιών δεν παγώνει για την ώρα τη διαδικασία εφαρμογής των δασμών. Οι δασμοί πρόκειται να εφαρμοστούν δοκιμαστικά στις αρχές Ιουλίου, ενώ θα ακολουθήσει μια διαδικασία εξέτασης της εφαρμογής τους έως τις αρχές Νοεμβρίου, όταν και οι δασμοί θα οριστικοποιηθούν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments