Κόσμος

Το παρασκήνιο της διαφωνίας Μελόνι – Φον ντερ Λάιεν για τις θέσεις κλειδιά στην ΕΕ

Το παρασκήνιο της διαφωνίας Μελόνι – Φον ντερ Λάιεν για τις θέσεις κλειδιά στην ΕΕ

Πηγή Φωτογραφίας: L' Opinion

Οι επιδιώξεις της Μελόνι.

Οι ηγέτες της ΕΕ δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν, την προξγούμενη εβδομάδα, σχετικά με το ποιος θα έπρεπε να αναλάβει τις κορυφαίες θέσεις στην ΕΕ. Την ερχόμενη εβδομάδα, αναμένεται να γίνει νέα προσπάθεια. Ωστόσο, το κόμμα της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, γίνεται άπληστο, γεγονός που θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις για εκείνη και για την ήπειρο σύμφωνα με ανάλυση του Politico το οποίο αναρωτιέται τι ακολουθεί για τη φον ντερ Λάιεν, αλλά και πού βρίσκονται οι νικητές των ευρωεκλογών.

Από την πλευρά του, το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, αύξησε τα διακυβεύματα απαιτώντας μεγαλύτερο κομμάτι από την πίτα των κορυφαίων θέσεων εργασίας μετά τη νίκη τους. Στη Σύνοδο Κορυφής την προηγοιύμενη Δευτέρα, το ΕΛΚ πίεσε να μοιραστεί η πενταετής θητεία του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με τους σοσιαλιστές.

Μέχρι στιγμής, η φον ντερ Λάιεν παραμένει φαβορί για να παραμείνει στη θέση της. Άλλα ονόματα, όπως ο πρωθυπουργός της Κροατίας, Αντρέι Πλένκοβιτς και ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, που κυκλοφόρησαν πριν από τις εκλογές, έχουν αποκλείσει την υποψηφιότητά τους.

Το επόμενο βήμα για τα κορυφαία στελέχη της ΕΕ είναι να αυξήσουν τις παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις για να «κλειδώσουν» τη φον ντερ Λάιεν στη συνάντηση των ηγετών της ΕΕ στις 27-28 Ιουνίου στις Βρυξέλλες.

Ωστόσο, η παραμονή της Φον ντερ Λάιεν, δεν είναι απλή υπόθεση. Όσο περισσότερος χρόνος χρειάζεται για να βρεθεί υποστήριξη για την επιθυμητή από το ΕΛΚ σύνθεση θέσεων εργασίας, που αποτελείται από τους φον ντερ Λάιεν στην τωρινή της θέση, τον Πορτογάλο, Αντόνιο Κόστα, ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, την Ρομπέρτα Μετσόλα από τη Μάλτα ως επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και την Κάχα Κάλας της Εσθονίας ως επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής, τόσο περισσότερο κινδυνεύει.

Τι πραγματικά θέλει η Τζόρτζια Μελόνι

Επιπλέον, στην εξισώση μπαίνει και η πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, η οποία είναι μέρος της σκληρής δεξιάς ομάδας των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Την Παρασκευή έριξε «προειδοποιητικές βολές» ότι δεν είναι χαρούμενη που θα αποκλειστεί από τις διαπραγματεύσεις για τις κορυφαίες θέσεις εργασίας στις οποίες συμμετέχουν οι εταίροι του συνασπισμού, το ΕΛΚ, σοσιαλιστές και φιλελεύθεροι.

Συγκεκριμένα, η Ιταλίδα πρωθυπουργός,κατέκρινε το ΕΛΚ για μεθοδεύσεις σχετικά με την επανεκλογή Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η Ιταλία, σύμφωνα με πολλούς σχολιαστές, προτιμά να ληφθούν οι αποφάσεις που αφορούν τα πρόσωπα – κλειδία στους ευρωπαϊκούς θεσμούς μετά τις γαλλικές βουλευτικές εκλογές. Ο στόχος είναι να διαπιστωθεί αν οι ψήφοι της κυβέρνησης της Ρώμης, μέσα σε ένα ευρύτερο πλαίσιο συμμαχιών, θα μπορούσαν να αποκτήσουν μεγαλύτερο πολιτικό βάρος.

Στο μεταξύ, η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι παίρνει σαφή θέση επί του όλου θέματος. «Μου φάνηκε σουρεαλιστικό το ότι στο πρώτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μετά τις ευρωεκλογές κάποιοι προσήλθαν με μια λίστα ονομάτων, χωρίς να προσπαθήσουμε πρώτα να κάνουμε μια ανάλυση σχετικά με το ποιο ήταν το μήνυμα που έστειλαν οι πολίτες και πώς πρέπει να αντιμετωπιστούν οι νέες προτεραιότητες», δήλωσε η Ιταλίδα πρωθυπουργός. Η Μελόνι, μιλώντας σε Ιταλούς δημοσιογράφους πρόσθεσε ότι «αυτές είναι συμπεριφορές που απομακρύνουν τους πολίτες» και ότι «η ίδια δεν εκλαμβάνει με αυτό τον τρόπο τη Δημοκρατία».

Από την άλλη, όμως, η Ιταλίδα πρωθυπουργός αναγνωρίζει ότι από τις κάλπες δεν προέκυψε μια νέα πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. «Δεν προδιαγράφεται η αλλαγή που κάποιοι είχαν σκεφθεί. Αλλά, για να είμαι αμερόληπτη, πρέπει να πω ότι όλα αυτά είναι συνέπεια του εκλογικού αποτελέσματος. Οι ευρωεκλογές έστειλαν ένα μήνυμα διαφοροποίησης, αλλά δεν ήταν αρκετό για να αλλάξει το όλο πλαίσιο, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις δυο μεγαλύτερες ευρωομάδες, του Λαϊκού Κόμματος και των Σοσιαλιστών», τόνισε η Μελόνι.

Επικράτηση μιας «ρεαλιστικής προσέγγισης»;

Σύμφωνα με αναλυτές δεν αποκλείεται πάντως να επικρατήσει τελικά μια «ρεαλιστική προσέγγιση» και η Ιταλία να αποφασίσει να στηρίξει μια δεύτερη θητεία της φον ντερ Λάιεν στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ζητώντας σε αντάλλαγμα έναν Επίτροπο με σημαντικό χαρτοφυλάκιο για την Ιταλία. Γίνεται αναφορά σε μια από τις θέσεις εκτελεστικού αντιπροέδρου της Κομισιόν και, ει δυνατόν, σε εκείνη του Επιτρόπου αρμόδιου για την Εσωτερική Αγορά ή τη Μετανάστευση.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον Τύπο, η Τζόρτζια Μελόνι ετοιμάζεται να συναντήσει τον Βίκτορ Όρμπαν στην ιταλική πρωτεύουσα, πιθανότατα την ερχόμενη Δευτέρα. Στην ατζέντα, μέχρι χθες, υπήρχε και η προσπάθεια ένταξης των ευρωβουλευτών του Ούγγρου πρωθυπουργού στην ευρωομάδα των Συντηρητικών, με πρόεδρο τη Μελόνι. Η προοπτική αυτή όμως φαίνεται να απομακρύνεται, διότι οι «συντηρητικοί» έχουν θέσει μια σαφή προϋπόθεση: όλα τα μέλη τους πρέπει να στηρίζουν την Ουκρανία, χωρίς κανέναν δισταγμό και επιφύλαξη. Υπάρχει επίσης και ένα ακόμη ουσιαστικό εμπόδιο. Στην Ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών μόλις εντάχθηκαν και πέντε ευρωβουλευτές, μέλη υπερεθνικιστικού κόμματος της Ρουμανίας. Για το Fidesz, το κόμμα του Όρμπαν, πρόκειται ξεκάθαρα για «κόκκινο πανί» και ανυπέρβλητο εμπόδιο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments