Policy Briefs

Ο αριστερός φόβος του Μακρόν

Ο αριστερός φόβος του Μακρόν

Πηγή Φωτογραφίας: Telos.fr

«Νέο Λαϊκό Μέτωπο» στον αιφνιδιασμό Μακρόν.

Η αριστερά και οι προοδευτικές δυνάμεις συμφώνησαν να ενωθούν για να αντιμετωπίσουν την απειλή της ακροδεξιάς στις επερχόμενες εκλογές, που θα διεξαχθούν στις 30 Ιουνίου και 7 Ιουλίου. Ο στόχος τους είναι να αποτρέψουν τον Εθνικό Συναγερμό από την άνοδο στην εξουσία και να ανατρέψουν τη νεοφιλελεύθερη πολιτική του Μακρόν.

Μετά τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, όπου παρατηρήθηκε μεγάλη αποχή από τους ψηφοφόρους και το κόμμα του Μακρόν έλαβε μόνο 14,8% των ψήφων έναντι του 31,5% του Εθνικού Συναγερμού, ο Μακρόν αποφάσισε να διαλύσει τη Βουλή και να προκηρύξει νέες εκλογές. Η απόφαση αυτή αντικρούστηκε από την Αριστερά και ορισμένους σχολιαστές, οι οποίοι τη θεωρούν απαράδεκτη και επικίνδυνη, καθώς διευκολύνει τον Εθνικό Συναγερμό να ανέβει στην εξουσία.

Ο πρόεδρος προσπαθεί να ξαναθέσει το δίλημμα “Μακρόν ή άκρα δεξιά”, αλλά η Αριστερά αντέδρασε γρήγορα και προχώρησε σε διαδικασίες για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Τα συνδικάτα και η νεολαία διαδήλωσαν κατά της άκρας δεξιάς στην Πλατεία της Δημοκρατίας του Παρισιού και στους δρόμους μεγάλων πόλεων. Οι εκπρόσωποι των κομμάτων συμφώνησαν στην ιδέα του “Νέου Λαϊκού Μετώπου”. Το Μέτωπο αγκαλιάζεται και από νέα κοινωνικά κινήματα και οργανώσεις όπως η Λίγκα για τα ανθρώπινα δικαιώματα και η ATTAC. Αυτές οι οργανώσεις και τα κινήματα πραγματοποιούν καθημερινά εκδηλώσεις και κινητοποιήσεις, με πρωτοβουλία τουλάχιστον 50 οργανώσεων.

Στόχος του Μετώπου είναι, όπως αναφέρεται στη Διακήρυξή του, η μάχη κατά της ακροδεξιάς και η παρουσίαση ενός προγράμματος ρήξης στον οικονομικό, κοινωνικό και οικολογικό τομέα. Να προτείνει δηλαδή μια εναλλακτική πολιτική απέναντι σε αυτήν του Μακρόν και να καταπολεμήσει τα ρατσιστικά σχέδια της Λεπέν. Επίσης, τονίζεται η βασική αρχή της ενότητας του Μετώπου η οποία μεταφράζεται στην κοινή στήριξη του υποψηφίου του σε κάθε περιφέρεια. Να σημειωθεί ότι οι υποψήφιοι θα προέρχονται τόσο από τα τέσσερα κόμματα – Σοσιαλιστικό, Οικολόγοι, Ανυπότακτη Γαλλία και ΚΚΓ,  όσο και από τα μικρότερα – όπως το νέο Αντικαπιταλιστικό Κόμμα με τον Ολιβιέ Μπεζανσενό, καθώς και από την κοινωνία των πολιτών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments