Πολιτική

Η ακρίβεια άμεση προτεραιότητα για την κυβέρνηση

Η ακρίβεια άμεση προτεραιότητα για την κυβέρνηση

Πηγή Φωτογραφίας: ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Στόχος, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, είναι η πτώση του πληθωρισμού να φανεί στα ράφια των σούπερ μαρκετ.

Χωρίς περίοδο χάριτος και χωρίς την πολυτέλεια του χρόνου, το νέο κυβερνητικό σχήμα, που ανακοινώθηκε την περασμένη Παρασκευή, έχει ήδη περάσει στη φάση της προώθησης των νέων πολιτικών, που θα αφήσουν ευκρινές αποτύπωμα στην αντιμετώπιση των ανοιχτών θεμάτων, που κόστισαν στην κυβέρνηση την απώλεια δυνάμεων στην εκλογική αναμέτρηση της 9ης Ιουνίου. Μόλις τέσσερις ημέρες μετά τον ανασχηματισμό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης άρχισε τις συσκέψεις και επισκέψεις στα υπουργεία, που βρίσκονται πλέον στην πρώτη γραμμή, σε αυτή τη νέα φάση της κυβέρνησης.

Τα focus groups στο Μέγαρο Μαξίμου δεν αφήνουν περιθώρια παρερμηνειών. Η κυβέρνηση στις πρόσφατες εκλογές πλήρωσε –κυρίως– την αδυναμία διαχείρισης βασικών θεμάτων της καθημερινότητας. Η επίσκεψη του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στο υπουργείο Ανάπτυξης, σε ένα υπουργείο που αποτελεί κορωνίδα για την καθημερινότητα σηματοδοτεί την προσπάθεια του πρωθυπουργού να στείλει μήνυμα «επανεκκίνησης», όπως έχει σημειώσει.

Η επίσκεψη στο υπουργείο Ανάπτυξης δεν ήταν εθιμοτυπική, καθώς συνοδεύτηκε και από ανακοινώσεις, ενώ ο πρωθυπουργός δημοσιοποίησε την απόφασή του να δοθεί παράταση για έξι ακόμη μήνες στις παρεμβάσεις που έχουν ήδη γίνει με στόχο τη συγκράτηση των τιμών. «Απόφασή μας είναι να συνεχίσουμε να υλοποιούμε τολμηρές διαρθρωτικές παρεμβάσεις, τις οποίες έχουμε ήδη κάνει στην αγορά, για τουλάχιστον ένα εξάμηνο ακόμη», είπε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας πως ήδη «έχουν αρχίσει να φέρνουν τα πρώτα αποτελέσματα», καθώς τον Μάιο «είχαμε τον έβδομο χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ευρώπη, κάτω του ευρωπαϊκού μέσου όρου, και αρχίζουμε πια να βλέπουμε και ενδείξεις αποκλιμάκωσης των τιμών». Ο κ. Μητσοτάκης, ωστόσο, υπογράμμισε πως ο στόχος δεν είναι μόνο η πτώση του πληθωρισμού, αλλά η μείωση να φανεί περαιτέρω στα ράφια των σούπερ μάρκετ, κάτι που όπως είπε πιστεύει πως θα γίνει σύντομα.

Υπενθυμίζετι ότι ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε το Υπουργείο Ανάπτυξης για να συζητηθούν οι προτεραιότητες, με κύριο στόχο τη συγκράτηση και την αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων. Η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη και των συνεργατών του στη σύσκεψη αποδεικνύει την πολυδιάστατη αντίδραση της κυβέρνησης στο θέμα. Ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την πρόθεση να συνεχίσει τις διαρθρωτικές παρεμβάσεις στην αγορά για τουλάχιστον ένα εξάμηνο ακόμα, καθώς οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν ότι αρχίζουν να φέρνουν αποτελέσματα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της κυβέρνησης, η χώρα είχε τον έβδομο χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ευρώπη τον Μάιο, κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Οι τιμές δείχνουν τάσεις αποκλιμάκωσης, αλλά φαίνεται ότι η αργή αντίστροφη πορεία που ακολουθείται δεν είναι το επιδιωκόμενο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στον κίνδυνο της κοινωνικής συνοχής και την ανάγκη εξάλειψης ολιγοπωλιακών φαινομένων και φαινομένων αισχροκέρδειας. Κάλεσε την πολιτεία να στηρίξει την υγιή επιχειρηματικότητα, τους μεγάλους Έλληνες παραγωγούς, τις εταιρείες σούπερ μάρκετ και τους Έλληνες εμπόρους.

Επιπλέον, η κυβέρνηση επιμένει στην ευρωπαϊκή διάσταση των υψηλών τιμών και την ανάγκη παρέμβασης από τις Βρυξέλλες. Υπάρχουν αρρυθμίες στην τιμολογιακή πολιτική των πολυεθνικών εταιρειών, και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέτει το θέμα ως αντικείμενο της στρατηγικής πολιτικής της ΕΕ για την επόμενη πενταετία.

Ωστόσο, η κυβέρνηση δεν δείχνει διατεθειμένη ν προσφύγει σε συντγές που είνι εύκολες. Σύμφωνα με τον κ. Σκέρτσο, «δυστυχώς, δεν ισχύει το ίδιο για την αντιπολίτευση που επιμένει να εισηγείται τη λάθος συνταγή – δηλαδή την εύκολη αλλά κοστοβόρα και κυρίως αποτυχημένη λύση της μείωσης ΦΠΑ – αλλά και το λάθος παράδειγμα, αυτό της Ισπανίας που δοκίμασε τη μείωση ή και τον μηδενισμό του ΦΠΑ χωρίς να πετύχει αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στα τρόφιμα. Αντιθέτως εξακολουθεί να σημειώνει υψηλότερο πληθωρισμό από την Ελλάδα που έχει υψηλότερο ΦΠΑ».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments