Πολιτική

Η κρίση στην κεντροαριστερά και η φυλή των βετεράνων

Η κρίση στην κεντροαριστερά και η φυλή των βετεράνων

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο, tanea Με Γιώργο Παπανδρέου

Όλες οι φυλές της κεντροαριστεράς στο ΠΑΣΟΚ και στον ΣΥΡΙΖΑ ομαδοποιούνται και φτιάχνουν συμμαχίες.

Στην πρόσφατη εκδήλωση του ινστιτούτου του Αλέξη Τσίπρα, όπου προσπαθεί να αλλάξει την εικόνα του και να εμφανιστεί ως μετριοπαθής και ήρεμη πολιτική δύναμη, οι παρευρισκόμενοι τον είδαν να αστειεύεται και να συνομιλεί ανεπιτήδευτα με τον Γιώργο Παπανδρέου. Η προσέγγιση και η συνομιλία ανάμεσα στους δύο άνδρες είναι οικείες στο κοινό και μάλλον γνωστή είδηση.

Πριν από περίπου δέκα χρόνια, ο Αλέξης Τσίπρας κατηγορούσε τον Γιώργο Παπανδρέου για εκτροπή και εθνική καταρράκωση, καταγγέλλοντας τον ότι μας έβαλε στα κρυφά στο ΔΝΤ και συμφώνησε σε δανειακές συμβάσεις υποτέλειας. Αυτά τα γεγονότα έχουν ξεχαστεί για τον ΓΑΠ, αλλά ίσως όχι για τους περισσότερους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο, οι πολιτικοί είναι πιο κυνικοί και δεν επηρεάζονται εύκολα από συναισθηματισμούς, καθώς αξιολογούν ψυχρά ποια επιλογή είναι κάθε φορά η πιο χρήσιμη.

Ο Γιώργος Παπανδρέου φέρει επίπονα όλα αυτά τα χρόνια όσα ακολούθησαν μετά το πρώτο μνημόνιο και, σύμφωνα με ορισμένους πρώην συνεργάτες του, φαίνεται να πιστεύει ότι “αυτοί που τον κατηγόρησαν είναι αυτοί που μπορούν και να τον αθωώσουν”. Αυτό ίσως εξηγεί πολλά για τις ανεπίσημες συνομιλίες και τις ανοιχτές επικοινωνίες που υπάρχουν τα τελευταία χρόνια με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Οι περισσότεροι στο ΠΑΣΟΚ, πάντως, δεν ξεχνούν ότι ο Αλέξης Τσίπρας κέρδισε την εξουσία κάποτε επιτίθεμένος στο ΠΑΣΟΚ και προσπαθώντας να επωφεληθεί από την πτώση του· όπως και ότι στη συνέχεια επέλεξε να συμμαχήσει με την ακροδεξιά και να αποσιωπήσει σε μεγάλο βαθμό τις ευθύνες της κυβέρνησης Καραμανλή για τη χρεοκοπία.

Ο Αλέξης Τσίπρας εκφράζει την άποψη ότι πρέπει να υπάρξουν συγκλίσεις στην κεντροαριστερά και οι προοδευτικές δυνάμεις να μην ανταγωνίζονται μεταξύ τους με άνευ αποτελέσματος εμφυλίους διαμάχες. Επισημαίνει επίσης το γεγονός ότι οι προοδευτικές δυνάμεις παραμένουν διασπαρμένες και απομονωμένες, καθεμία στη δική της αυτάρκεια.

Ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Αλέξης Τσίπρας είναι μεταξύ εκείνων που θέλουν την ενότητα των δυνάμεων των δύο χώρων, αλλά οι ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ αντιδρούν· τις ηγεσίες αυτές τις θεωρούν μέρος του προβλήματος, πρέπει να μπουν στην άκρη ώστε το σενάριο να λάβει σάρκα και οστά.

Η συμπεριφορά του Στέφανου Κασσελάκη αποδεικνύει ότι είναι αρνητικός και ότι εμφανίζεται θετικός μόνο για τακτικούς λόγους. Παρά ταύτα, υπονομεύει την προοπτική του ΣΥΡΙΖΑ και δηλώνει ότι θα διεκδικήσει την ηγεσία σε οποιοδήποτε κομμτικό σχήμα προκύψει. Ο Αλέξης Τσίπρας προσπάθησε να τον απομακρύνει από τη μέση στο τελευταίο συνέδριο, αλλά δεν τα κατάφερε. Ο Κασσελάκης αποδεικνύεται ανθεκτικός στις κλασικές μεθόδους και αντεπιτίθεται, ενώ εξελίσσεται μια επιχείρηση-σκούπα για να απομακρύνει από την Κουμουνδούρου τα αντίπαλα στελέχη.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης χρησιμοποιεί απειλές για διαγραφές, καθώς πρόσφατα ενημερώθηκε για κινήσεις αμφισβήτησής του. Παρότι νιώθει ισχυρός καθώς ελέγχει το κόμμα, η συμμαχία που είναι πρόθυμη να τον στηρίξει τον έκανε να ανησυχεί. Μετά την εκδήλωση των προθέσεων του Χάρη Δούκα, άρχισε να χάνει την ψυχραιμία του καθώς ανακάλυψε το εύρος της υποστήριξης που εκείνος έχει.

Μετά την ανάδειξη του Χάρη Δούκα ως δημάρχου, μερικοί βετεράνοι του ΠΑΣΟΚ αλλά και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που διαπιστώνουν ότι δεν θα ξαναδούν εξουσία είδαν στο πρόσωπο του τον ιδανικό άνθρωπο που θα μπορούσε να υλοποιήσει την σύγκλιση, η οποία είναι, κατά τη γνώμη τους, η τελευταία ελπίδα για να συγκροτηθεί το μέτωπο των δυνάμεων που θα νικήσει τη ΝΔ.

Ο Χάρης Δούκας αρχικά δεν ήταν πεπεισμένος να αναλάβει την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ από τον Νίκο Ανδρουλάκη. Ωστόσο, αυτό άλλαξε μετά τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών. Αν αποφασίσει να τολμήσει και εκλεγεί, θα αντιμετωπίσει πολλά εμπόδια. Πρώτον, είναι δύσκολο να αποφύγει απώλειες κατά τη διάρκεια αυτής της πορείας. Δεύτερον, ο Κασσελάκης δεν θα συναινέσει εύκολα να παραμείνει στο περιθώριο, καθώς έχει δηλώσει ότι θα διεκδικήσει τη θέση του αρχηγού της ενιαίας κεντροαριστεράς. Αυτό δεν είναι προς το συμφέρον του Τσίπρα και των πρώην προεδρικών, αλλά ο Κασσελάκης έχει τον έλεγχο του κόμματος και έχει συμμάχους, όπως ο Νίκος Παππάς (ο οποίος για πρώτη φορά δεν εργάζεται για τον Τσίπρα).

Θα επιβιώσει και θα ενισχυθεί η κεντροαριστερά από τη νέα περιπέτεια στην οποία εισέρχεται; Το βέβαιο είνι ότι θα υπάρξουν πολλές διεργασίες και πολιτικές εξελίξεις στο μέλλον για πολύ καιρό.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments