Πολιτική

Ποια ευρωπαϊκά χαρτοφυλάκια ευθύνης διεκδικεί η Ελλάδα

Ποια ευρωπαϊκά  χαρτοφυλάκια ευθύνης διεκδικεί η Ελλάδα

Πηγή Φωτογραφίας: [367404] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ROBERTA METSOLA (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Ραντεβού στην τακτική Σύνοδο Κορυφής στις 27 και 28 Ιουνίου δίνουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες για να κλειδώσουν οι κορυφαίες θέσεις ευθύνης.

Ραντεβού στην τακτική Σύνοδο Κορυφής στις 27 και 28 Ιουνίου δίνουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες για να κλειδώσουν οι κορυφαίες θέσεις ευθύνης. Στην άτυπη Σύνοδο που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα δεν κατέστη εφικτό να βγει λευκός καπνός και έτσι οι συζητήσεις πήραν μια παράταση σε μια προσπάθεια να βρεθεί η χρυσή τομή.

Μετά από αυτό, υπάρχουν και άλλα θέματα που πρέπει να συμφωνηθούν, όπως για παράδειγμα το χαρτοφυλάκιο που θα αναλάβει η κάθε χώρα. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι αποφάσεις για το πρόσωπο του Επιτρόπου θα επηρεαστούν από αυτό το θέμα.

Στην κυβέρνηση πιστεύουν ότι η χώρα θα αναλάβει ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο και οι πιθανότητες έχουν αυξηθεί. Με βάση τα δεδομένα που έχουμε μέχρι τώρα, πιθανότατα η συζήτηση θα επικεντρωθεί σε ένα από τα τρία χαρτοφυλάκια: αγροτική πολιτική, ανταγωνιστικότητα ή διεύρυνση.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ είναι οι κύριοι διαπραγματευτές για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην τρέχουσα συζήτηση με τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές και τους Φιλελεύθερους του Renew. Οι συζητήσεις αφορούν την Ούρσουλα φον ντέρ Λάιεν, η οποία έχει την υποστήριξη του ΕΛΚ για μια δεύτερη θητεία ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τον Πορτογάλο Αντόνιο Κόστα, τον οποίο οι Σοσιαλδημοκράτες επιθυμούν να δουν ως πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, την Ρομπέρτα Μέτσολα για τη θέση της προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και την Εσθονή Κάγια Κάλλας για τη θέση της επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής.

Στην προηγούμενη Σύνοδο, η συζήτηση δεν κατέστη εφικτή να φτάσει σε συμφωνία, καθώς επικεντρώθηκε στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Σοσιαλιστές ζήτησαν δέσμευση για πενταετή θητεία του κ. Κόστα, με σκοπό να αποκλείσουν το ενδεχόμενο πρότασης άλλου υποψηφίου μετά την πάροδο δύο και μισού έτους, όταν απαιτείται ανανέωση. Ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα υποστηρίζει την ιδέα της μισής θητείας για τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Αυτό φαίνεται πως έχει σαν αποτέλεσμα να… βραχυκυκλώσουν οι συνομιλίες και να συνεχιστούν οι συζητήσεις στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής. Στόχος είναι να βγει… λευκός καπνός αυτή την εβδομάδα και να μη χρειαστεί να υπάρξει και μία έκτακτη σύνοδος στις αρχές Ιουλίου για να κλειδώσουν οι σχετικές αποφάσεις.

Από το Μαξίμου αναφέρουν ότι τα χαρτιά για τον νέο Επίτροπο παραμένουν κλειστά και πρέπει πρώτα να κλειδώσει το χαρτοφυλάκιο που θα αναλάβει η χώρα. Ένα πιθανό σενάριο είναι η ανανέωση της θητείας του Μαργαρίτη Σχοινά, καθώς έχει γνώση των ευρωπαϊκών θεμάτων και καλές σχέσεις με πρόσωπα όπως η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ωστόσο, φαίνεται ότι η κυβέρνηση εξετάζει και άλλα εναλλακτικά σενάρια, όπως η πιθανότητα να αναλάβει κάποιος από τους κορυφαίους υπουργούς τη θέση, όπως για παράδειγμα ο Γιώργος Γεραπετρίτης. Επίσης, ορισμένα ονόματα υπουργών θα εξεταζόντουσαν μόνο αν η χώρα αναλάμβανε συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο, όπως για παράδειγμα ο Θόδωρος Σκυλακάκης για το χαρτοφυλάκιο της Ενέργειας.

Τελευταία, υπάρχουν επίσης σενάρια για άτομα που δεν ανήκουν στην κυβέρνηση, όπως ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας. Επίσης, δεν αποκλείεται να υπάρξει κάποιο έκπληξης όνομα με τεχνοκρατικά χαρακτηριστικά.

Η κυβέρνηση εστιάζει στην ευρωπαϊκή συζήτηση για θέματα όπως η ενιαία αμυντική πολιτική και οι αλλαγές στην κοινή αγροτική πολιτική. Πριν από τις ευρωεκλογές, ο πρωθυπουργός είχε στείλει επιστολή στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για τη διαφοροποιημένη τιμολογιακή πολιτική των πολυεθνικών. Αν και αναγνωρίζεται ότι το θέμα δεν θα λυθεί άμεσα, υπογραμμίζεται ότι δεν είναι αποκλειστικά ελληνικό και μπορεί να αντιμετωπιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραβρέθηκε στο άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την προηγούμενη Δευτέρα και αναφέρθηκε στην κεντρική ατζέντα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Επικεντρώθηκε στην ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας, το ζήτημα της μετανάστευσης, την κοινή αμυντική πολιτική και τον τρόπο που η “πράσινη” μετάβαση δεν θα επηρεάσει αρνητικά τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments