Στη βάσανο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας τίθεται, σε λίγα εικοσιτετράωρα, το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου.
Μετά από ένα δεκαπενθήμερο διαμαρτυρίας των υποστηρικτών της αντιπολίτευσης για την απόκλιση από τον στόχο του 33% στις τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές συνεντεύξεις, η συνάντηση των “158” το καλοκαίρι αποτελεί ένα σημείο αναφοράς για την εσωτερική συζήτηση, προκειμένου να αναλυθούν οι λόγοι που οδήγησαν τα ποσοστά του κυβερνώντος κόμματος σε ένα επίπεδο ελάχιστα πάνω από το 28%.
Αναμένεται ότι η πρώτη συνεδρίαση του οργάνου, μετά από μήνες, θα αποτελέσει το πλαίσιο για την έκφραση της δυσαρέσκειας που επικρατεί για την χαμηλή απόδοση στην ευρωκάλπη. Πολλοί βουλευτές είναι έτοιμοι να πάρουν τον λόγο και να εκφράσουν την κριτική τους, ξεκινώντας από τα λάθη στις στρατηγικές, καταλήγοντας σε καταγγελίες για “φαινόμενα αλαζονείας” στη μετά το 41% εποχή και φτάνοντας στις επικρίσεις των στελεχών για την επιστροφή της Νέας Δημοκρατίας στις ρίζες της.
Μετά την ολοκλήρωση των αλλαγών στο υπουργικό συμβούλιο και το επικοινωνιακό επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου, ο πρωθυπουργός παραστέκεται στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας όχι μόνο για να παρουσιάσει τα σχέδιά του για μια συνολική επανεκκίνηση, αλλά και για να ακούσει τις απόψεις των βουλευτών. Παρόλο που φαίνεται απίθανο να υπάρξουν ακραίες αντιδράσεις, υπάρχει πιθανότητα να ακουστεί έντονη κριτική. Αυτή η κριτική φαίνεται να προέρχεται από όσους πιστεύουν ότι η κυβέρνηση έχει χάσει την επαφή με την παραδοσιακή, συντηρητική της βάση, καθώς και από μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που αισθάνονται αγνοημένα όσον αφορά την ανάληψη υπουργικών θέσεων.
Επίσης, τα μηνύματα επαγγελματικών ομάδων που στήριξαν το κυβερνών κόμμα στις εκλογές του 2023 αλλά αποστασιοποιήθηκαν στην κάλπη της 9ης Ιουνίου αναμένεται να αποτελέσουν έτερο πεδίο κριτικής. Κυρίως ο αγροτικός κόσμος και οι ελεύθεροι επαγγελματίες φαίνεται να αντιδρούν σε επιλογές της κυβέρνησης. Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι δεν θα επιστρέψει σε πολιτικές ιδεολογικής περιχαράκωσης, υπογραμμίζοντας τη στρατηγική των ανοιγμάτων που ακολουθεί.
Από τα “γαλάζια” ραντάρ τα τελευταία εικοσιτετράωρο δεν περνάει απαρατήρητη (το αντίθετο θα μπορούσε να ειπωθεί) η πρώτη κοινή εμφάνιση των δύο πρώην “γαλάζιων” πρωθυπουργών, του Κώστα Καραμανλή και του Αντώνη Σαμαρά, σε εκδήλωση. Χρονικό ορόσημο είναι η επόμενη Δευτέρα, 1η Ιουλίου. Τοπόσημο το Πολεμικό Μουσείο. Αφορμή η παρουσίαση του βιβλίου του δημοσιογράφου Μανώλη Κοττάκη “Οι απόρρητοι φάκελοι Καραμανλή”.
Οι ομιλίες των δύο πρώην πρωθυπουργών και η κοινή τους παρουσία έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον εντός της κυβερνητικής παράταξης. Αυτό συμβαίνει επειδή η οδός Πειραιώς πρόσφατα έχασε μια εκλογική μάχη και αυτό έχει επηρεάσει το εν γένει κεντροδεξιό προφίλ της. Οι συζητήσεις εντός του κόμματος για τους λόγους και την ερμηνεία του αποτελέσματος είναι ακόμη ενεργές και θα φτάσουν στο αποκορύφωμά τους στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Κι είναι αβέβαιο ποια μηνύματα θα θέλουν να στείλουν οι κύριοι Καραμανλής και Σαμαράς προς την Ηρώδου Αττικού 19.