Πολιτική

Τα κρίσιμα στοιχήματα των νέων υπουργών

Τα κρίσιμα στοιχήματα των νέων υπουργών

Πηγή Φωτογραφίας: [354926] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)

Παρατηρείται μια αδικαιολόγητη πίεση στο εισόδημα των καταναλωτών.

Δυο στόχους έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το επόμενο διάστημα. Ο πρώτος είναι να πείσει τους πολίτες ότι όσα είπε όσον αφορά το μήνυμα των εκλογών, ότι δηλαδή ελήφθη και πλέον αρχίζει σκληρή δουλειά, το εννοούσε. Και ο δεύτερος είναι να συνειδητοποιήσουν τα μέλη της κυβέρνησης ότι το σύνθημα επανεκκίνησης που δόθηκε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό αλλά και η προειδοποίηση ότι οι διακοπές φέτος θα είναι ελάχιστες θα τηρηθεί μέχρι κεραίας.

Οι νέοι υπουργοί και οι μετακινηθέντες σε άλλες θέσεις αντιμετωπίζουν πολλές προκλήσεις και πρέπει να επιλύσουν σημαντικά προβλήματα που εμποδίζουν την καθημερινότητα των πολιτών.

Ο νέος υπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος, είχε προετοιμαστεί καλά και πρότεινε λύσεις για την επιτάχυνση των προσλήψεων στο δημόσιο. Το ΑΣΕΠ, που λειτουργεί εδώ και 30 χρόνια, αποτελεί μια σημαντική δομή του κράτους. Ωστόσο, ο “νόμος Πεπονής” χρειάζεται ανανέωση, προκειμένου να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά και να επιτρέψει την προώθηση των περίπου 15.000 αναμενόμενων προσλήψεων και την κάλυψη των κενών θέσεων σε πολλούς τομείς του δημοσίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο στόχος είναι να μειωθεί σημαντικά ο χρόνος που απαιτείται για τους ελέγχους των δικαιολογητικών, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία και το ψηφιακό κράτος.

Η μάχη με το τέρας της γραφειοκρατίας είναι δύσκολη, αλλά εξίσου δύσκολη είναι και η μάχη με την επίμονη ακρίβεια. Όταν ο Τάκης Θεοδωρικάκος νέλβετο υπουργείο Ανάπτυξης, κατανόησε ότι δεν αρκεί να προωθείς μέτρα μόνο μέσω διαφημίσεων σε σούπερ μάρκετ, αλλά πρέπει να επηρεάζουν το πορτοφόλι των πολιτών. Τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα θεωρούνται θετικά, αλλά τ νοικοκυριά αντιμετωπίζουν πίεση και σε άλλους τομείς. Ο πληθωρισμός φαίνεται να μειώνεται, αλλά στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης γνωρίζουν ότι υπάρχουν και άλλοι τομείς όπου υπάρχει αδικαιολόγητη πίεση στα εισοδήματα των καταναλωτών. Δύο από αυτούς είναι οι τράπεζες και οι τηλεπικοινωνίες, που ακολουθούν τη δική τους πορεία. Η κυβέρνηση εργάζεται ήδη για τη λήψη μέτρων και ο ίδιος ο Τάκης Θεοδωρικάκος έχει επικοινωνήσει με αυτούς τους κλάδους, προκειμένου να σταματήσουν οι αθέμιτες πρακτικές που ακολουθούνται.

Το πρώτο πράγμα για το οποίο ζήτησε να ενημερωθεί η νέα υπουργός Εργασίας Νίκη Κεραμέως μπαίνοντας στο γραφείο της ήταν τα επιδόματα. Ήδη, ο πρωθυπουργός σε συνεντεύξεις του είχε αναφερθεί στην προσπάθεια που πρέπει να γίνει για τον εξορθολογισμό τους και θεωρείται βέβαιο ότι όταν θα επισκεφθεί την οδό Σταδίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ζητήσει σχέδιο, έτσι ώστε να δίνονται κίνητρα στους νέους και όχι μόνο να προτιμούν την εργασία από τα επιδόματα.

Επίσης, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κωνσταντίνος Τσιάρας, αντιμετωπίζει μια δύσκολη πρόκληση με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, το ταμείο του αγροτικού κόσμου, που χρειάζεται εξορθολογισμό λόγω ευρωπαϊκής επιτήρησης. Από την πλευρά του, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος πρέπει να χρησιμοποιήσει τις επιτελικές γνώσεις που απέκτησε στο υπουργείο Άμυνας για να διαχειριστεί το μεταναστευτικό, ενισχύοντας την επαφή με τους γείτονές μας και προσπαθώντας να μειώσει τις ροές και να αποτρέψει ένα νέο μεταναστευτικό κύμα, δεδομένου ότι οι πόλεμοι στη γύρω περιοχή δεν δείχνουν να εξασθενούν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments