Τεχνολογία

Tesla: Η αριθμητική του Μασκ έχασε την επαφή με την πραγματικότητα

Tesla: Η αριθμητική του Μασκ έχασε την επαφή με την πραγματικότητα

Πηγή Φωτογραφίας: ΔΥΑΔΙΚΤΥΟ

O εκκεντρικός επιχειρηματίας προβλέπει δισεκατομμύρια πωλήσεις του ανθρωποειδούς ρομπότ Optimus. Τα νούμερα όμως δεν βγαίνουν.

Ο Έλον Μασκ λέει ότι είναι «παθολογικά αισιόδοξος», μια κολακευτική περιγραφή για τις συστηματικά λανθασμένες προβλέψεις του.

Το αφεντικό της Tesla έχει μεταξύ άλλων προαναγγείλει ολόκληρους στόλους από ρομποτικά ταξί και έχει προβλέψει ότι η αυτοκινητοβιομηχανία του θα ξεπεράσει σύντομα σε παραγωγή την Toyota.

Ήταν επίσης υπεραισιόδοξος στις προβλέψεις του για φθηνά ηλεκτρικά αυτοκίνητα με μεγαλύτερη αυτονομία και πλήρως αυτόνομη οδήγηση.

Τώρα, ο εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος λέει ότι το ανθρωποειδές ρομπότ Optimus που αναπτύσσει θα ανεβάσει την αξία της Tesla στο ένα τέταρτο του παγκόσμιο ΑΕΠ.

Τα μαθηματικά του σε κάνουν όμως να ξύνεις το κεφάλι.

Στην ετήσια συνέλευση της Tesla την περασμένη εβδομάδα, ο Μασκ προέβλεψε ότι οι 10 δισεκατομμύρια άνθρωποι που θα ζουν τις επόμενες δεκαετίες στη Γη θα έχουν τουλάχιστον ένα ρομπότ ο καθένας, με την ετήσια παραγωγή να φτάνει το 1 δισεκατομμύρια ρομπότ τον χρόνο.

Αν το Optimus κερδίσει το 10% της αγοράς και πωλείται με τιμή 20.000 δολαρίων, είπε, η Tesla θα βάζει στην τσέπη 10.000 δολάρια το κομμάτι και θα έχει κέρδη 1 τρισεκατομμύριο δολάρια τον χρόνο.

Αυτό το περιθώριο κέρδους θα ήταν μάλλον υπερβολικό για ένα προϊόν μαζικής παραγωγής, σχολιάζει το Reuters.

Μεγάλες προσδοκίες

Ο Μασκ τουλάχιστον αναθεώρησε προς τα κάτω τις υπεραισιόδοξες προβλέψεις του για τη χρηματιστηριακή αξία της Tesla, και πάλι όμως λέει ότι η κεφαλαιοποίηση θα αυξηθεί κατά 20 τρισ. δολάρια χάρη στα ρομπότ και κατά ακόμα 5 τρισ. χάρη στα ρομποτικά ταξί.

Αυτό θα σήμαινε ότι τα έσοδα μόνο από τα ρομπότ θα αντιστοιχούσε στο 1% του παγκόσμιου ΑΕΠ το 2023, το οποίο σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ήταν περίπου 100 τρισ. δολάρια.

Συγκριτικά, τα φετινά κέρδη του γίγαντα της πετρελαιοβιομηχανίας Saudi Aramco εκτιμάται ότι δεν θα υπερβούν το 0,1% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Η άσκηση πολλαπλασιασμού του Μασκ οδήγησε τελικά σε αφαίρεση, αφού η μετοχή της Tesla υποχώρησε κατά 2% την επομένη της παρουσίασης του Μασκ.

Δεν είναι εξάλλου η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο: η μετοχή τείνει να υποχωρεί ή να μένει στάσιμη κάθε φορά που το αφεντικό της Tesla ανακοινώνει νέες προβλέψεις του για το Optimus.

Όπως φαίνεται, οι επενδυτές έχουν πάρει χαμπάρι τις απίθανες αριθμητικές πράξεις του Μασκ, ο οποίος μάλλον έκανε λάθος όταν προέβλεψε ότι το 2027 τα μισά αυτοκίνητα που πωλούνται στις ΗΠΑ θα είναι ηλεκτροκίνητα.

Είχε βάλει επίσης στόχο τα 1.000 χιλιόμετρα για την αυτονομία Model S, το πραγματικό νούμερο όμως ήταν το μισό.

Οι δε προβλέψεις του για το Optimus, ακόμα και με κάποια έκπτωση, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η τιμή της μετοχής θα εκτοξευτεί στα 4.425 δολάρια.

Σήμερα βρίσκεται κάτω από τα 200 δολάρια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments